Инвазията в Украйна накара много западни марки да прекратят дейностите

...
Инвазията в Украйна накара много западни марки да прекратят дейностите
Коментари Харесай

Западните марки, които не могат да напуснат Русия

Инвазията в Украйна накара доста западни марки да прекратят дейностите си в Русия, само че заведенията за хранене, комерсиалните обекти и хотелите на някои от тези компании продължат да работят, макар опитите за тяхното затваряне, написа Би Би Си.

Marks and Spencer, Burger King и хотелските вериги Marriott и Accor разчитат на покупко-продажби за франчайзинг за интервенциите си Русия, което значи, че те в действителност не са притежатели на бизнесите, които носят техните имена.

Заедно тези компании дават отговор за близо 1000 обекта, които не престават да работят в Русия.

M&S има 48 магазина, Burger King – 800 ресторанта, а Marriott и Accor – надлежно 28 и 57 хотела, които не престават да одобряват клиенти.

Тези компании на процедура са блокирани от предприемане на дейности поради франчайзинговите съглашения, които не им разрешават да отстранен своите марките от обектите в страната.

Множество западни компании разчитат на сходен вид съглашения от десетилетия. Магазините на Marks and Spencer да вземем за пример се ръководят от турската компания FiBA, която има правата за разпространяване на продуктите на търговеца на дребно в Източна Европа от 1999 година Гигантът в търговията на дребно заяви, че краткотрайно е спрял доставките за FiBА в следствие от войната.

От притежателя на Burger King - Restaurant Brands International пък обявиха, че подписаните от компанията съглашения мъчно могат да бъдат изменени в обозримото бъдеще.

Споразуменията на хотелските групи Marriott и IHG, както и френската верига Accor, също оперират при сходни покупко-продажби.

Marriott съобщи пред BBC, че хотелите в Русия са благосъстоятелност на трети страни, само че сподели, че ще „ продължи да правят оценка опцията тези хотели да останат отворени “, което допуска, че изследва своите съглашения за франчайзинг.

Франчайзингът съставлява бизнес способ за разпространяване на артикули или услуги, при който има две страни – франчайзодател и франчайзополучател. Първата страна е компанията, открила името на марката, а втората е компанията, която заплаща за лиценз, даващ й право да прави бизнес под името на франчайзодателя.

Британският експерт по франчайзинг във Англия и интернационален франчайзинг в адвокатска адвокатска фирма Bird&Bird Греъм Пейн, споделя, че този бизнес модел е бил потребен за западните марки, които са желали да навлязат на пазарите в разнообразни страни, без да имат нужните знания за тях и средствата за определяне на нов бизнес.

Виктория Хобс, която е сътрудник в Bird&Bird и се занимава с правни разногласия в областта на франчайзинга, сподели пред Би Би Си, че в случай че се откри, че притежател на франчайз има връзки с съветския президент Владимир Путин или е глобен, тогава от позиция на Обединеното кралство договорката може да бъде прекъсната.

Въпреки това Хобс споделя, че въпреки повечето  споразуменията да имат уговорка, която гласи, че „ в случай че франчайзополучателят прави нещо, с цел да навреди на репутацията на франчайзодателя, съглашението може да бъде прекъснато “, казусът в обстановката с Русия е, че доста от франчайзополучатели не вършат нищо неприятно.

„ Това е много предизвикателство за тях, тъй като от позиция на британското право те в действителност нямат право да прекратят съглашението – това е казусът “, сподели тя.

Междувременно компаниите, които се оповестиха в поддръжка на Украйна, пробват да оказват помощ на страната с каквото могат.

Accor, която има 57 хотела и 3500 чиновници в Русия, приключи проектите си за отваряне на нови хотели в страната. Burger King пренасочва облагите си от франчайзинг интервенции в Русия към филантропични старания в Украйна.

Marriott и IHG Hotels & Resorts, всеки от които има по 28 хотела, са спрели вложенията в страната и са затворили корпоративните си офиси там.

M&S даде обещание повече от 1,5 милиона в поддръжка на бежанците от Украйна.

Докато тези марки са блокирани, Yum Brands, която има KFC и Pizza Hut, съобщи, че завърши съглашение с главния си франчайзополучател в Русия за краткотрайно прекъсване на интервенциите на Pizza Hut.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР