Инцидентът в Полша може да е техническа грешка, заяви турският

...
Инцидентът в Полша може да е техническа грешка, заяви турският
Коментари Харесай

Ердоган: Инцидентът в Полша може да е техническа грешка

Инцидентът в Полша може да е техническа неточност, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган .

На 15 ноември вечерта полските медии оповестиха, че две ракети са паднали на полска територия в Люблинското воеводство на границата с Украйна и са умъртвили двама души. Министерството на външните работи на републиката съобщи, че ракетата, която е паднала в Полша, е съветско произвеждане.

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че Варшава няма точна информация чии ракети са паднали на територията на републиката.

" Тази заран канцлерът на Федерална република Германия Шолц ми заяви, че шест страни от НАТО са провели полемики и - в този момент ви предавам тези данни - са стигнали до заключението, че може да става дума за техническа неточност. Според техните изводи това не е била съветска ракета ", съобщи Ердоган на конференция в границите на срещата на върха на Г-20.

Ердоган не посочи кои шест страни има поради.

Днес сутринта президентът на Съединени американски щати Джо Байдън свика на незабавна среща водачите на Г-7 и НАТО, които също като него участваха в срещата на върха на Г-20 в Бали. В края на съвещанието той съобщи, че по предварителна информация ракетата, паднала в Полша, не е пристигнала от Русия.

Според съветското министерство на защитата в този ден не е имало удари по цели наоколо до украинско-полската граница, а оповестените фотоси на някои парчета нямат нищо общо с съветски оръжия. Агенцията съобщи, че всички изказвания на полските медии за хипотетично събаряне на " съветски " ракети са умишлена провокация за ескалация.

Военният специалист Алексей Леонков съобщи пред РИА Новости, че съветските крилати ракети не биха могли да поразят полската територия, само че украинските ракети от системата С-300 биха могли да го създадат,

„ Такива образци е имало и преди, в това число поразяването на жилищни здания от страна на Украйна със зенитни ракети “, сподели той.

Пентагонът съобщи, че в обстановката с рухването на ракетата в Полша има намерение да разчита не на спекулации, а на обстоятелства, за чието изясняване има задоволително благоприятни условия. В същото време Пентагонът няма да приказва за приложимостта на член 5 от Устава на НАТО, до момента в който не получи обстоятелствата, съобщи военният представител Патрик Райдър. Членът гласи: договарящите се страни се съгласяват, че въоръжено нахлуване против една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се смята за нахлуване против тях като цяло.

Ердоган съобщи, че има доказателства, че Русия не е забъркана в случая със свалената ракета в Полша.

" За нас е значимо, че Русия сподели: " Ние нямаме нищо общо с това. " Освен това Шолц съобщи на срещата ни тази заран, че би трябвало да проверяваме случая в елементи. Важно е също по този начин, че Байдън отхвърли, че ракетата е принадлежала на Русия ", съобщи Ердоган на конференция в границите на срещата на върха на Г-20.

Турция ще продължи да развива връзките и разговора с Русия, а пътят към мира в Украйна е разговорът, съобщи още президентът.

" Полагаме старания да притеглим на масата за договаряния както Русия, по този начин и Украйна. Ще продължим да развиваме връзките и разговора с Русия. Смятам, че методът на подстрекателство на Русия е погрешен. Пътят към мира минава през разговора. Искаме мир в света. Веднага откакто се върна, ще продължим нашата " телефонна дипломация " с уважаемия (руски президент) Путин ", съобщи Ердоган на конференция в Бали.

Според него Турция и Русия имат добра база за двустранни връзки.

" Ние сме съседи и продължаваме да развиваме връзките си ", акцентира Ердоган.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР