Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28

...
Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28
Коментари Харесай

Ето как Иран обясни непускането на самолета на премиера

Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28 ноември на държавния аероплан, пренасящ ръководената от министър-председателя Бойко Борисов публична делегация по маршрут София – Рияд, бе разискван през днешния ден обширно с краткотрайно ръководещия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Проявеното отношение бе оценено от българска страна като недопустимо поради държавния статут на пътуващата в самолета българска публична делегация и дейния политическия разговор и съдействие сред България и Иран през последните години.

Иранският посланик изрази надълбоко страдание във връзка със случая и увери, че става дума за техническо неразбирателство.

" Реакцията на Иран демонстрира, че не утвърждава това посещаване на българската делегация в Рияд. Намира в него нещо, което протяга ръка върху националните ползи на страната ", сподели анализаторът Боян Чуков.

Той разясни, че през годината е имало и други сходни случаи и това не е казус. " Акцентът при визитата на нашата делегация в Саудитска Арабия е подложен върху военното съдействие.

Това приказва и наличието на военния министър там. Наскоро беше взето решение да се направи една диверсификация на оръжието, с което разполага кралството, и да се тръгне към съветски мостри. Българският военно-промишлен комплекс е един от най-големите снабдители на оръжие и Саудитска Арабия е един от най-големите ни клиенти ", изясни още Боян Чуков. /Марица.бг
тагове иран аероплан премиер
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР