Интервюто на Меган Маркъл и принц Хари отново повдигна темата

...
Интервюто на Меган Маркъл и принц Хари отново повдигна темата
Коментари Харесай

Историята на тъмнокожите в британския кралски двор преди Меган и Хари

Интервюто на Меган Маркъл и принц Хари още веднъж повдигна тематиката за расизма в английското кралско семейство. Но белким преди не е имало тъмнокожи жители на Бъкингамския замък, пита.

Още преди да е родила, Меган Маркъл, брачната половинка на английския принц Хари, е трябвало да чуе, че детето ѝ няма да получи купата " принц " и да му бъде обезпечена отбрана. Освен това в Бъкингам са се споделяли паники за цвета на кожата му. Да, английското кралско семейство от много време е консервативно и " ярко ", само че Меган въобще не е първият човек с по-тъмна кожа в това отбрано общество.

Кралица Шарлот е била тъмнокожа?

Д-р Прия Атуол от Оксфордския универстите напомня, че през XIX век кралица Виктория е осиновила доста деца от колониите, с цел да научи повече за своите територии и да сътвори един по-добър облик на кралското семейство. В изявление за Дъждовни води доктор Атуол, която е и авторка на книга по тематиката, изяснява: " Ако разпрострем една по-широка мрежа, ще установим, че в английското кралско семейство са се появявали и други персони с друг цвят на кожата. "

За кралица Шарлот (1744-1818), брачната половинка на крал Джордж Трети, се счита да вземем за пример, че няколко генерации обратно е имала тъмнокожи прародители. Макар това съмнение към този момент да се оспорва, историкът Марио де Валдес и Коком изрично твърди, че Шарлот, която е щерка на немския херцог Карл Лудвиг Фридрих декор Мекленбург-Щрелиц и брачната половинка му принцеса Елизабет Албертине Сакс-Хилбургхаузен, е директна потомка на Маргарита де Кастро и Соуза от едно тъмнокожо отклонение на португалското кралско семейство. " Това въодушевява известния сериал на " Нетфликс " " Бриджъртън ", в който кралицата е тъмнокожа, " прибавя Атуол.

Оксфордската историчка в детайли е изучила осиновените деца на кралица Виктория и твърди, че няколко от тях произлизат от колониите. Например принц Дулийп Сингх и принцеса Виктория Гоурама от Индия, както и Сара Форбс Бонета, африканско сираче от Нигерия, към която кралицата изпитвала особена уязвимост. " Вълнуващо беше да преглеждам фотографиите на принцеса Гоурама, на Сара Форбс Бонета и на махараджата Дулийп Сингх дружно с децата му. Те са непокътнати във фотоалбуми на кралица Виктория и принц Алберт още от средата на XIX век, когато фотографията едвам е прохождала ", споделя още Атуол, която допуска, че по този начин за пръв път поражда концепцията за фамилен фотоалбум.

Нараснал ли е расизмът през годините?

Но дали тези истории значат, че английското кралско семейство преди време е било по-малко наранено от расистки предубеждения, в сравнение с през днешния ден? Според доктор Атуол, в минали времена концепцията за " расите " още не е била толкоз наложена: " Кралица Виктория не гледа на нещата по този метод. За нея хора като Гоурама, Сара Форбс Бонета или Дулийн Сингх имат равно на нейното родословие. За Виктория най-важната разграничителна линия в обществото минава сред хората с кралска кръв и останалите. "

Особено забавна е историята на махараджата Дулийп Сингх, който дълго живее в обкръжението на кралица Виктория и даже е пресъединен към английското кралско семейство - на този сюжет е отдаден известният филм " Черният принц ". Сингх приема християнството, а кралица Виктория се пробва да уреди брак сред него и принцеса Виктория Гоурама. Историчката доктор Прия Атуол счита, че по този метод тя целеустремено е желала да построи съвременен и пресен облик на империята: " По подобен метод функционираше и натискът върху принц Хари и Меган Маркъл да изобразяват някакви идеализирани фигури на Британската империя, " споделя Атуол.

В последна сметка бракът се проваля, тъй като Гоурама (също като Меган) изпитва голям напън в английския кралски двор, усеща се непрестанно под наблюдаване и надзор. Да, историите на Гоурама и на Меган са напълно разнообразни, само че все пак можем да ги съпоставяме поради натиска, на който са подложени, поради повишените упования и поради принудата да потискат възприятията си и да съблюдават разпоредбите в кралското семейство, споделя историчката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР