интервю по актуални теми с г-жа Лилия Христова, директор на

...
интервю по актуални теми с г-жа Лилия Христова, директор на
Коментари Харесай

Лилия Христова: През 2018 г. стартираме ремонтите по ОП „Региони в растеж“ 


интервю по настоящи тематики с госпожа Лилия Христова, шеф на дирекция „Образование и юношески дейности“ в Община Варна

Г-жо Христова, какво е положението на варненските учебни заведения, има ли належащи проблеми, които би трябвало да бъдат решени?

Учебната година стартира обикновено във всички общински учебни заведения и детски градини. Предвид обстоятелството, че сме при започване на зимния интервал сме подхванали ограничения за обезпечаване на естествени условия за учене. На територията на община Варна има 51 общински детски градини, от които 3 са на газ, 3 са с електрическо отопление, 10 са снабдени с парно отопление посредством централна топлофикация „ Веолия Енерджи Варна “ и 35 детски градини са с локално отопление с котли на газьол. Общинските учебни заведения са 46, от тях 7 са с парно отопление посредством централна топлофикация „ Веолия Енерджи Варна “, 11 са на газ, в това число ЦПЛР – Средношколско общежитие „ Михаил Колони “ – Варна, останалите 28 са с локално отопление.
По време на летния сезон в по-голяма част от учебните заведения бяха осъществени ремонтни действия, свързани с подготовката за зимата. Между тях са:
• ОУ „ Захари Стоянов “ – настоящ ремонт на казан и покрив;
• IV Езикова гимназия „ Фредерик Жолио Кюри “ – ремонт на парната апаратура – замяна на тръби и щрангове. Възстановяване на обезвъздушителна линия;
• СУ „ Гео Милев “ – монтаж на нов разширителен съд към отоплителната апаратура на учебното заведение, замяна на развалени отоплителни радиатори, настоящ ремонт;
• ОУ „ Добри Войников “ – настоящ ремонт по отоплителна система;
• СУ „ Елин Пелин “ – настоящ ремонт на отоплителна апаратура – профилактика;
• СУ „ Любен Каравелов “ – ремонт парна инсталация;
• СУ „ Свети Климент Охридски “ – частична външна топлоизолация, ремонт на казан за отопление;
• НГХНИ „ Константин Преславски “ – газификация на образователното заведение;
Цялостна замяна с нови котли е осъществена в:
• В детска градина №17 „ Д-р П. Берон “, ДГ №15 „ Гълъбче “, ДГ №35 „ Детска наслада “;
Частични поправки на парната апаратура е осъществена в ДГ „ Крилатко “, ДГ „ Мечо Пух “, ДГ „ Чайка “; За обезпечаване на нужната енергоефективност е осъществена хидроизолация на покрива на ДГ №32 „ Моряче “, където се разисква взаимно с „ Веолия Енерджи Варна “ вид за оптимизация на отоплителната апаратура.

По предписание на дирекция „ Образование и юношески действия “, продължи монтирането на климатици, като различна форма на отопление. Детските градини и учебните заведения са заредени с нужното количество горива. Всички подготвителни мероприятия, според проекта за работа при зимни условия, са извършени. Всички учебни заведения и детски градини са предизвестени, че входовете и подстъпите, както и дребните улици, водещи до постройките им, би трябвало да са изчистени, с оглед безпрепятственото снабдяване на храна в съответните просветителни институции. На този стадий не са регистрирани проблеми за готовността на детските градини и учебните заведения при зимни условия.

Предвижда ли се разкриване на нови спортни площадки, поправки на детски и учебни заведения?
През 2017 година са построени 10 спортни площадки в учебните дворове на: ОУ „ Христо Ботев“, НГХНИ „ Константин Преславски“, ОУ „ Черноризец Храбър “, ОУ „ Васил Априлов “, ОУ „ Г.С.Раковски“, ОУ „ Панайот Волов“, ОУ „ Й.Йовков “, ОУ „ П. Р. Славейков “, ОУ „ Добри Чинтулов“, ОУ „Ангел Кънчев“. Всички, без тази в главно учебно заведение „ Г.С.Раковски“, имат уверение за въвеждане в употреба. Спортните площадки обезпечават благоприятни условия за спорт на децата и учениците от учебните заведения, както и на младежите, живеещи в региона.
По отношение на идните през 2018 година поправки от изключително значение е да стартираме ремонтите по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Община Варна осъществя два плана по просветителна инфраструктура с общо 9 учебни заведения и 3 детски градини с над 7000 деца и възпитаници. Предвидените действия по плановете включват реорганизация и строително-монтажни работи, въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, ремонт на дворните пространства, основаване на налична архитектурна среда, като общият размер на безвъзмездната финансова помощ е над 19 млн.лв. Естествено ремонтите в другите детски градини и учебни заведения, които ще бъдат одобрени с Бюджет 2018 също ще бъдат осъществени.

Оптимист ли сте за въвеждането до 2020 година на едносменно образование в учебните заведения в града?

В осъществяване на отговорностите си по Закона за предучилищното и учебното обучение за основаване на условия за целодневна организация на дейностите в учебното обучение в общински учебни заведения и прекосяването им на едносменен режим дирекция „ Образование и юношески действия “ организира самостоятелни срещи с шефовете на учебните заведения за уточняване на потребностите и опциите, като всяко учебно заведение бе прегледано единствено за себе си и в подтекста на учебните заведения наоколо в границите на същия административен регион. След разискването и изработен разбор на информацията данните сочат че все още 30 общински учебни заведения имат подготвеност в границите на идващите три години посредством оптимизация на учебния план-прием и вътрешна метаморфоза на наличната материална база да обезпечат условия за целодневна организация на образователния ден от 2020 година. Седем учебни заведения декларират нужда от обезпечаване на спомагателни класни стаи посредством строителство на пристройки към съществена постройка. Със заповед на кмета на община Варна е образувана работна група с присъединяване на основния проектант и специалисти от пет общински дирекции, Оперативна програма „ Инвестиционна политика “ и РУО – Варна. Работната група има задача на база на разбор на опциите на материалната база да изготви предложение за ограничения, които да обезпечат условия за целодневна организация на дейностите в учебното обучение в общински учебни заведения и прекосяването им на едносменен режим.

въпросите зададе Иво Югов

www.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР