Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-жо Ненчева, ще има ли повече

...
Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-жо Ненчева, ще има ли повече
Коментари Харесай

Веска Ненчева: В бюджет 2022 има повече пари за образование

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

- Г-жо Ненчева, ще има ли повече пари за култура през 2022 година?

- Да, пари за обучение ще има! Системата на образованието е от стратегическо значение за всяка държавна политика и посредством средствата в бюджета се осъществят политиките, на които залага ръководството. С гласуването на първо четене на държавния бюджет за 2022 година заложихме на философия, която работи за качеството в българското обучение. Колегите в системата на предучилищното и учебното обучение би трябвало да работят в предвидима и спокойна среда. Точно това се опитваме да реализираме с ясни и точни параметри в бюджета, започвайки от безплатните детски градини и ясли и стигайки до повече средства за общежития, за стипендии на студенти и докторанти.

В бюджета за 2022 година за обучение са планувани 6,408 милиарда лева - с малко над 800 млн. лева повече от 2021 година и с над 1,5 милиарда лева повече от бюджета за 2020 година Предвиждаме нарастване на възнаграждението на учителите с 12% и по този начин то ще стане 125% от междинното заплащане в страната. Заложени са 10% повече средства за прехрана на учебни заведения и детски градини - това са спомагателни 40 млн. лева за покриване на разноски за ток, вода, горива и други

Радващо е, че със 100 млн. лева се финансира нова стратегия за извънкласни действия и спорт в учебните заведения, тъй че повече деца да се занимават със спорт и изкуство.

841,4 млн. лева са планувани за безвъзмездни ясли и детски градини от 1 април. За храна на децата има 16 млн. лева, а за безвъзмезден превоз - 6,5 млн. лева За закупуване на учебни рейсове са планувани 10 млн. лева, 15 млн. лева - за създаване на нови спортни площадки и ремонт на съществуващи такива в учебните заведения. 22,6 млн. лева са заделени на Национална стратегия " Отново дружно " за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование от КОВИД-19 и 6,5 млн. лева - за безвредно присъствено образование на учениците.

- Предлага се нов модел на финансиране на учебните заведения, включващ и оценка на качеството. Добре ли е това?

- Образователният прогрес на учениците в другите стадии на образование ще бъде главен аршин, по който ще бъдат оценени учебните заведения. Това е залегнало в новата методика за оценка на добавената стойност в просветителните институции. Тя почива върху математически модел, препоръчан от екип на Световната банка, доработен и приспособен към българските условия през последните години от учени от Софийския университет. Съгласно методиката учебните заведения ще бъдат разпределени в избрани групи въз основа на композиция от фактори, външни за тях. Такива са, да вземем за пример, типът обитаемо място, в което се намират, видът учебно заведение, преобладаващият език, който се приказва в фамилиите на учениците, просветителният, общественият и трудовият статус на родителите и други

Целта е всяко учебно заведение да се съпоставя със сходни на него учебни заведения. Доколко ефикасен е бил просветителният развой в обещано учебно заведение ще излиза наяве, като се съпоставят резултатите от националните външни оценения (НВО) и матурите на едни и същи възпитаници в другите стадии от тяхното обучение - да вземем за пример резултатите от изпитите в края на VII клас ще се съпоставят с резултатите на същите деца от изпитите в края на IV клас, а резултатите от НВО след Х клас - с тези от НВО след VII клас. По този метод ще бъде определян междинният прогрес на учениците във всяка група учебни заведения и ще се преценя въздействието на един или различен външен или вътрешен фактор върху този резултат.

Ще излиза наяве също кои учебни заведения са над или под тази междинна стойност. Това ще даде опция за подробен разбор и предприемане на съответни дейности надлежно за мултиплициране на положителните практики в едни учебни заведения и за премахване на аргументите за изоставането в други. При професионалните гимназии ще се взима поради, да вземем за пример, броят приключили възпитаници, които са си намерили работа по изучаваната специалност.

Предстои необятно публично разискване на новата методика за оценка на добавената стойност в учебното обучение. Парите следват ученика се оказа, че не е най-хубавата формула за положителното качество на образованието. Критерий за положително качество на образованието са знанията и достиженията на учениците. Образоването на една нация не е счетоводство, добавяне и изваждане на цифри, с цел да излезе сметката - това е неверно и времето го потвърди.

Да образоваш децата, да ги насърчиш да мечтаят, да дадеш попътен вятър в техните криле е най значимата задача и задача за нас, учителите, и за политиките в образованието на страната. Децата са равни и имат право на равни благоприятни условия за обучение, без значение къде са родени, и наша задача, наш дълг е да създадем това допустима действителност.

- Освен упования обществен резултат, ще доведат ли безплатните детски градини до превъзмогване на един от основните проблеми в предучилищното обучение, а точно извънредно ниския обсег, изключително в незадължителните предучилищни групи?

- Възпитанието на децата е развой, който стартира от най-ранна възраст. Много са аргументите, заради които някой родители не могат да си разрешат да изпратят децата си в детска градина, и средствата, които би трябвало всеки месец да отделят от фамилния бюджет, е безспорно първата. В огромните градове от години е крещяща неналичието на детски градини - нещо, за което също сме помислили в новия бюджет, а точно повече средства за справяне с този проблем.

Почти 85 млн. лева ще получат в допълнение общините, с цел да отстранен всички такси в детските градини. Родителите няма да заплащат от април. Това е предпочитана мярка за държавното управление и е още част от нещата, за които Българска социалистическа партия упорства и се бори от пет години. Всяка година при приемането на държавния бюджет от Българска социалистическа партия предлагахме собствен, различен, в който доказвахме, че е допустимо да има безвъзмездни детски градини и ясли. ГЕРБ изрично се противопоставяха. С мярката се дава опция децата от ранна възраст да се социализират и интегрират по-успешно в системата.

- Важна за вас идея през годините са проблемите на розопроизводителите и розопреработвателите, свързани най-много с ниските изкупни цени без гаранции от страната. Каква е обстановката в бранша през днешния ден?

- Ситуацията в бранш розопроизводство сега не е лека. От една страна, към този момент имаме Закон за маслодайната роза. Моя дребна победа да слага този извънредно значим проблем от изборния ми регион в дневния ред на държавното ръководство. От друга страна, ГЕРБ заложиха доста бомби при приемането му, тъй като демонстративно задоволиха настояванията и ползите на избран кръг в този бранш, с което му нанасят доста вреди.

Парадоксална е обстановката да имаме регистрирани розопроизводители и те да нямат опция да получат каквито и да било средства за подкрепяне, в случай че не са регистрирани аграрни производители.

Поддържам непрекъсната връзка с розопроизводители от региона и дружно се опитваме да търсим решение. Трудно е, тъй като липсва сливане на хората в бранша, което да им даде мощ да защитят интереса си. Страхувам се, че с всяка минала акция хората стават все по-отчаяни, изкореняват или изоставят насажденията.

При разглеждане на бюджета сложих проблемите в розопроизводството в Комисията по земеделието, храните и горите. Колегите заявиха поддръжка за смяна на нормативната уредба.

Има много браншови организации в бранша. Успях да провеждам среща на представители на розопроизводителите с министъра на земеделието и неговия екип. Те са отворени към поддръжка в дълготраен проект, а в съответния случай - с приемане на бюджет 2022 има планувани средства по КОВИД-мерки и по използване на регламенти на Европейски Съюз. Проблемът обаче не е единствено стопански, той е и демографски.

Липсата на грижа за розопроизводството на процедура значи обезлюдяване на Розовата котловина. Нашите старания би трябвало да бъдат ориентирани и към тези, за които маслодайната роза е бизнес с всички съпътстващи опасности, само че и към дребните розопроизводители, борещи се сезон след сезон, с цел да разцъфват всяка пролет розовите пъпки в дребните градини от два или три декара. Една многовековна традиция, която възпитава в труд и хубост, си заслужава напъните да бъде съхранена. Но за всичко това трябват обединените старания на всички нас.

ВЕСКА НЕНЧЕВА e родена в Карлово. Завършила е българска лингвистика и медиазнание в ПУ " Паисий Хилендарски ". Била е 12 години учител по български език и литература в СУ " Христо Проданов " в Карлово. Член е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса. Била е общински консултант два мандата в Карлово. Народен представител в 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Член на комисиите по земеделието, храните и горите и по обучение и просвета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР