Интервю на Лиляна Клисурова, 24 часаГеорги Свиленски е роден на

...
Интервю на Лиляна Клисурова, 24 часаГеорги Свиленски е роден на
Коментари Харесай

Ако Радев забави процедурата с мандатите, значи е част от сглобката

Интервю на Лиляна Клисурова, 24 часа
Георги Свиленски е роден на 9 октомври 1970 година във Велико Търново. По специалност е строителен инженер. Член е на Българска социалистическа партия от 1990 година Бил е два мандата общински консултант и зам.-председател на ПК по превоз и транспортна инфраструктура в Столичен общински съвет към Столична община.
Осми мандат народен представител от Българска социалистическа партия, определен от 24-и МИР - София.
В 47-то Народно заседание от 15 декември 2021 година е ръководител на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “. В 48-то Народно заседание е зам.-председател на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ и ръководител на парламентарната комисия по превоз и известия.
Георги Свиленски е член на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

Избързвайки с оставката, на процедура стартираха процедурата за избори 2 в 1, за ротацията трябваше време за договаряния

Откакто съм народен представител, не се е случвало оставка да е одобрявана с 216 гласа " за " и без нито един " срещу ", най-малко от кумова срама

Нинова има един мандат като ръководител на партията, а в устава са написани два

Доколкото познавам Борисов - никак не е благополучен, че оставката е призната, евентуално желанието им е било това държавно управление да бъде въртяно на шиш още няколко седмици

Разпределението на регулаторите е мястото, където ги стяга чепикът Движение за права и свободи и ГЕРБ

Президентът направи доста неточности, само че единствено простак прави една и съща неточност няколко пъти и чака друг резултат.

- Г-н Свиленски, гласувахте оставката на кабинета “Денков ” с 216 гласа “за ”. Очаквахте ли такова единогласие?
- Първо, не чаках, че ГЕРБ ще се съгласят оставката да бъде прегледана като първа точка в сряда, защото на Председателски съвет ръководителят на Народно събрание няколко пъти попита ПП-ДБ дали държат точката да е в дневния ред. Което значи, че има вътрешни несъгласия в сглобката.
Второ, несериозно беше оставка да се включва в тази процедура - първа сряда от месеца и право на парламентарните групи да включват точки.
Колкото до самата оставка - тя трябваше да мине. Радвам се, че и самите ръководещи от ГЕРБ и Политическа партия, и Движение за права и свободи, които ги поддържат, са разбрали, че това държавно управление е нездравословно за България и би трябвало да си отиде.
Днес е прекрасен ден за България, защото не се е случвало, най-малко откогато съм народен представител, оставка да се приема с 216 гласа “за ” и без нито един “против ”. Тоест - няма по-нехаресвано държавно управление от това на сглобката. От кумова срама можеше да има най-малко един знаково “против ” оставката. Но очевидно всички са осъзнали грешката си. Или си мислят, че гласувайки оставката, ще измият срама си пред очите на тези, които ги поддържаха.
- Това е изкривена трактовка на опозиционер, тъй като е ясно, че има сделка тази оставка да бъде гласувана, с цел да бъде направена ротацията. Друга процедура няма.
- Това е трактовката на депутат с 10 година опит, дал своя вот няколко оставки и вота на съмнение, който гледа политическата обстановка.
- На съвещанието на Председателския съвет усетихте ли неодобрение в ГЕРБ, че оставката ще се гласоподава в отсъствието на Борисов?
- Доколкото познавам господин Борисов и политическия му усет - никак не е благополучен, че оставката е призната, защото евентуално техните стремежи са били това държавно управление да бъде въртяно на шиш още няколко седмици. Може би разпределението на регулаторите е мястото, където ги стяга чепикът Движение за права и свободи и ГЕРБ. Явно там не реализират единодушие и не могат да ги овладеят еднолично, без правото на несъгласие. С това деяние Политическа партия на процедура форсираха процеса - или по приемане на тяхното изискване за несъгласие върху регулаторите, или отиване на избори.
- Очаквате ветото върху назначенията в регулаторите да е проблем, макар че от меморандума на ПП-ДБ то мина в съглашението на ГЕРБ?
- Ще забележим в идващите дни. Пак споделям - ръководителят беше сюрпризиран и общо взето имах чувството, че не им се искаше първата точка да е оставката на държавното управление.
- Като гледате по какъв начин се развиват връзките им, кой вид ви наподобява по-реалистичен - избори или ротация?
- Избори 2 в 1. Днес на процедура се даде старт към тази процедура. Тъй като, с цел да се случи ротацията, опцията беше да се отсрочи във времето приемането на оставката, с цел да има нови договаряния. Сега към този момент сме в процедура на така наречен парламентарна рулетка - президентът би трябвало час по-скоро да пристъпи към съвещания и да връчва мандати. И още идната седмица да е ясно дали ще има държавно управление.
- Не очаквате президентът да бави процедурата, по този начин ли?
- Ако президентът стартира да бави, значи е влезнал в сглобката като следващото зъбно колело.
 - Защо смятате, че избори са по-вероятни и ГЕРБ и ПП-ДБ няма да се схванат в последна сметка? В съглашението на ГЕРБ са записани част от нещата от меморандума на ПП-ДБ, акад. Денков и Кирил Петков го дефинираха като добра основа за договаряния...
- Това е прахуляк в очите на хората. Това е мъглата, която пускат, с цел да може зад нея да си разпределят регулаторите. Проблемът е в разпределението на регулаторите и на постовете на министри и зам.-министри. ГЕРБ желаят такива, Политическа партия не желаят да им дават - това е истината.
- Но нямат ли по-големи шансове да разпределят регулаторите, в случай че няма предварителни избори?
- Не, тъй като и двете страни са доста алчни и няма да правят отстъпка. Те не мислят за решаването на проблемите на хората, а
- Има ли алтернатива за друго болшинство в този мандат на Народното събрание?
– Не мисля, че е потребно. Сигурно математически може и да се измисли нещо, някой да не взе участие, някакво скрито болшинство... Но ще е по-вредно от това, което е сега. И мисля, че партиите го осъзнават и по-скоро са за това да се мине през избори. Така е по-честно към гласоподавателите.
Защото в случай че не друго, то по-късно ръководство на гласоподавателите им стана ясно кои са ПП-ДБ, кои са ГЕРБ, кои са Движение за права и свободи. Стана им ясно и кои са Българска социалистическа партия, какво отстояват. Кои са и " Възраждане ", с поддръжката, която дадоха неведнъж на ГЕРБ. Така че на тези избори ще имаме един по-обективен резултат на политическо посланичество. Хората ще знаят като гласоподават за Българска социалистическа партия какви политики ще получат, като гласоподават за " Промяната " - да знаят, че ще бъдат излъгани. Като гласоподават за " Възраждане " - да знаят, че с техните гласове ще бъде осъществена политиката на ГЕРБ.
- Какво значи, че ще бъдат излъгани - дано напомним, че Българска социалистическа партия беше в коалиция с " Промяната ", макар че на изборите бяхте съперници...
- Точно по този начин, само че не разреши нито едно заричане на държавното управление и на тези хора, които бяха на площада, да бъде предадено. Не разреши това да се случи и по тази причина бяхме свалени от власт. А в този момент Политическа партия - с ясното схващане, че щяха да арестуват Борисов, те го изпраха. Между другото - може би записът от тяхното съвещание свърши или сега е на пауза. И чакаме втората част от записа, с цел да забележим какво следва идващите 9 месеца. И тъй като записът свърши, по тази причина и държавното управление падна. Иначе всичко, което трябваше да се случи по записа, то се случи.
- Но за партиите не е ли по-изгодно да се схванат с оглед “заплахата ” Радев да извади плана си при предварителни парламентарни избори?
- Президентът направи доста неточности, само че нямам доверие да прави една и съща неточност няколко пъти, тъй като единствено простак прави една и съща неточност няколко пъти и чака друг резултат. Президентът един път направи партия, повторно... Трети път да прави партия и да отива на избори - въпреки всичко на този човек би трябвало да му е пристигнал акълът в главата и да му е ясно, че по този начин не се прави в политиката. Няма по какъв начин да бъдеш президент и да моделираш партия, която да я подкрепяш по някакъв метод и да очакваш да събере поддръжка.
Ако желае да прави партия, пътят е излизане от президентството и явяване с всички нас, политическите субекти, на избори пред хората. Но там е мъчно, тъй като се срещаш очи в очи с хората и имаш да отговаряш на доста въпроси за това, което си правил.
– Видяхме на Шипка обаче, че хората харесват Радев.
- Не мисля, че хората на Шипка демонстрираха персонално мнение към президента или към който и да било. Хората демонстрираха нито едно освиркване на националния празник, тъй че за мен това не беше удачна акция на тези, които го направиха.
- А допустимо ли е при предварителни избори в този момент Радев да излезе от президентството и да играе?
- Не знам какви са политическите му упоритости, досега няма такава поръчка. На доста хора им се желае да се качат на рейтинга на президента и с помощта на това партиите им да съумеят, само че не се получава, както видяхме. Българският гласоподавател е рационален, здравомислещ, лъган доста пъти, в това число и с “Продължаваме смяната ”, и с “Български напредък ”. Е, какъв брой пъти би трябвало в границите на 2 година да излъжеш гласоподавателя, с цел да му стане ясно, че тези партии са изкуствени планове, чиято единствена цел е да ерозират поддръжката на Българска социалистическа партия.
- Българска социалистическа партия сама си ерозира поддръжката...
- Не, поддръжката на Българска социалистическа партия се ерозира с такива дейности. Или както беше казано в записа: “ала-бала с президента ”. Пипнахме машините и Българска социалистическа партия стана 10%, а Политическа партия - 19%.
- Винаги обвинявате някой различен за положението на Българска социалистическа партия, а не себе си - за това, че непрестанно се основават вътрешни разтърсвания, изключват се хора. Ето, последният образец е с Българска социалистическа партия в София.
- Това, че Българска социалистическа партия изключва хора, са погрешни внушения. Последният изключен е Кирил Добрев, други след него няма.
- Но Добрев беше върнат от съда, а на конгреса изключихте още хора...
- Да, това беше на конгреса. Има 20-ина души, за които на последния Национален съвет констатирахме преустановяване на участието им, тъй като са взели участие в други листи, което е срещу устава ни. Няма нито един изпъден за казано мнение или инакомислещ, както се дефинират.
– Какво ще вършиме с Българска социалистическа партия - София - ще пандизите ли “Леге ”? И по какъв начин ще се развие абсурдът там?
- Нека първо да кажем за какво се случи всичко това - нашите общински съветници предадоха левите гласоподаватели в София.
- Това не е ли двоен критерий - на доста места Българска социалистическа партия поддържа ГЕРБ, Нинова се снима с шефка на общински съвет от ГЕРБ, подкрепяхте Вежди Рашидов за началник на Народното събрание, бяхте в ръководство с Политическа партия и Демократична България...
- Опорните точки на тези наши приятели ги знаем. Но до момента в който бяхме в ръководство с Политическа партия и Демократична България, Паметникът на Съветската войска си стоеше в Княжеската градина и никой и не намерения да бъде съборен.
Да, избрахме Вежди Рашидов, само че с цел да бъде комплициран завършек на Народното събрание. Разликата сред общинския съвет и Народното събрание е, че с цел да се разпусне Народно събрание, би трябвало да има ръководител. Докато в общинския съвет - с цел да не се допусне ръководството на ГЕРБ, което ще се случи сега, трябваше да не се избере ръководител. И Българска социалистическа партия стана съизвършител в това ГЕРБ да бъде върнат в Столична община.
Нашите съветници акцентираха 3 аргумента да има СОС - импортирани от тях отчети за събаряне знамето на Украйна, за референдум за Паметника на Съветската войска и за общинско сдружение по непорочност. Месец след сформирането на СОС тези отчети освен не се придвижват, те се отхвърлят в комисиите. Нашите общински съветници са си дали поддръжката за нищо.
И най-големият връх е да дадеш комисията за битка с корупцията на ГЕРБ. Тези, които щяха да борят корупцията в Столична община, да сменят модела, да разкриват ремонта на ремонта, дадоха тази комисия на ГЕРБ. И нито едно от решенията, поради които сякаш трябваше да се легитимира този избор на ръководител, не е признато и няма да бъде осъществено. Съветниците ни бяха употребявани по най-долнопробния метод от задкулисието в Столична община.
Казвам го с болежка, тъй като съм бил общински консултант и знам какво ми е коствало да изобличаваме пороците на ръководството на ГЕРБ. И по какъв начин част от нашите съветници в този момент потъпкаха всичко, правено години обратно за разобличаването на този модел. Ако локалните избори в този момент бъдат касирани - няма по какъв начин те да излязат и да изясняват на хората по какъв начин ще трансформират нещо в София. Нищо не могат да трансформират, те могат да бъдат съучастници на хранилка, която чакат.
- Но откакто разделихте съветниците - за какво Диана Тонова не се отхвърли от зам.-шефския пост в СОС и знаково да напусне, като не сте съгласни с това, което се случва?
- Всяка група в СОС има зам.-председател и това е част от действието му. Дали ще напусне, или не - няма значение, защото и дневният ред, и всичко се формулира от ръководителя на СОС.
Ваня Григорова също не е подкрепила този избор, тъй че това е вярната политическа позиция. За нашите съветници - груба политическа неточност!
И се надявам в този момент цялостният цикъл доклад и избори в градската организация да активизира, стабилизира и укрепи градската организация макар опитите за опълчване. Обявяват някакви хора за ликвидационен съвет, само че той се състои от 120 души, в това число трима някогашни ръководители на градската организация. Всички те са част от работната група, загрижени за бъдещето на градската организация, тъй като знаят какво им е коствало тази
- Сложихте ли към този момент катинара на “Леге ”?
- Това е опорна точка на Таков, който евентуално сънува, че някой върви с катанец зад него и желае да му заключи работното място. Разбира се, че не се случва. “Леге ” не е нито на Таков, нито на Свиленски, а на столичните социалисти. Този блян да се трансфорат в жертва няма да им се получи, тъй като нашите социалисти не са толкоз наивни. Нали всички чакаха те да бъдат изключени, осъдени или обезглавени, а не се случи нищо такова. Разбира се, те ще получат оценката на членовете на организациите си.
- С тази процедура вие действително ги обезглавихте - те не могат да се кандидатират още веднъж за тези постове за 1 година
- От 24 районни ръководители към 4-5 са тези, които имаха право да се кандидатират отново, тъй като другите са с два и повече мандати. Дали в този момент, или след 2 месеца, те просто нямат право. Сега го употребяват, с цел да се оплакват.
- Но Таков не е с 2 мандата, а няма да има право още веднъж да се кандидатира.
- Таков няма моралното право да се кандидатира по-късно, което направи в Столична община. И без цялостния цикъл доклад и избори той няма право да води градската организация, откакто излъга тези 44 хиляди, които гласоподаваха за Българска социалистическа партия. Таков и дейностите на съветниците сложиха кръст върху всичко, което направиха на локалните избори.
- А Нинова има ли право да се кандидатира още веднъж за водач?
- Това зависи от българските социалисти - в случай че получи тяхната поддръжка и бъде издигната от съществени и общински организации и бъде определена на директния избор - за какво не.
- Но двата мандата не важат ли и за водача?
- Първо, дано да четем устава.
- Като Дявола евангелието ли?
- Не. Искам да го четем подобен, какъвто е. Там ясно е написано кой какъв брой мандата има право. - Тоест ще се случи това, за което предизвестява вътрешната съпротива
- Нинова ще се кандидатира за трети мандат?
- Не мога да кажа дали ще се кандидатира. В Българска социалистическа партия никой не се кандидатира самичък, би трябвало да бъдеш препоръчан. Така че спекулациите, че Нинова сама ще се кандидатира, че е противозаконен третият мандат - в устава написа “два мандата
- Това въпреки всичко й е втори мандат, както и да е записано по документи - преди този момент е била на Националния съвет, в този момент е на партията, все е ръководител...
 – В устава написа “председател на партията ”. Няма закон, който да работи със задна дата. Когато въвеждахме мандатността за ръководителите - това влезе в действие от момента на приемането. Това не е пояснение на Георги Свиленски, а се учи в първи курс на Юридическия факултет.
- С насрочването на този цикъл доклад и избори обаче не отнехте ли на структурите опцията да излъчват претенденти за евродепутати?
- На събранията, които предстоят в главните партийни организации (ОПО) и районните организации ще продължи номинацията на претенденти за европейските избори. Те ще бъдат разисквани на районните конференции, по-късно на градската. И по-късно ще бъдат показани на Националния съвет, който ще подреди листата. Ако някои районни организации не съумеят да проведат конференции по разнообразни аргументи, всички номинации, които са получили от ОПОтата, ще бъдат показани на вниманието на Националния съвет и нито едно име да не бъде подминато.
- Ще забележим ли в евролистата ви още веднъж Сергей Станишев, в случай че той има номинации?
 - Не знам дали има такива. Ако постъпят, ще ги обсъдим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР