Интервю на Галина ГЕОРГИЕВАДимитър Димов от 27 години преподава история

...
Интервю на Галина ГЕОРГИЕВАДимитър Димов от 27 години преподава история
Коментари Харесай

Димитър Димов: Ние, учителите, искаме да ни отговорят кому е нужно това

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

Димитър Димов от 27 години преподава история в СУ " Петко Рачев Славейков " в Кърджали. Два пъти е притежател на почетното отличие на МОН " Неофит Рилски " (2015 и 2019 г.) През тази година получава наградата на СБУ " Учител на годината ". Хоноруван помощник по история и базов преподавател на студентите от ПУ " Паисий Хилендарски ", филиал " Л. Каравелов " в Кърджали.

- Г-н Димов, каква е вашата позиция като преподавател - изкривяват ли истината за тоталитарния режим в България новите учебници по история за 10 клас?

- Нека се върнем малко обратно във времето. В учебниците през 1996 година, в които за пръв път социализмът беше включен, този интервал се преподаваше в два-три урока. Съдържанието беше уравновесено. Тогава кавги нямаше - никой не споделяше за какво този интервал се учи малко. После пристигнаха нови учебници за образователната 2002/2003 година, през 2012-а ги смениха с още по-нови. 30 години минаха от края на социализма, през това време системата на обучение претърпя много промени, само че всички учебници, по които сме преподавали тоталитарния режим, са представяли уравновесено обстоятелствата. Материалът не се е трансформирал. Защо никой до момента в общественото пространство толкоз гневно и сериозно не е скачал да се включат избрани неща в този раздел? Искат да се учи в детайли Белене, Възродителният развой. Но и в този момент всичко това го има в учебниците. Тоталитарният режим продължава и в новите учебници да се показва независимо, нито се жигосва като най-ужасния режим, както в този момент желаят някои хора да се случи, нито се споделя, че е бил добър за България. Дават се единствено обстоятелствата.

Сега желаят да се вложи повече страст, да се прожектират филми за Белене, да се гледат кървища. Кому е нужно това? Каква е задачата? На кого е хрумнала тази концепция и за какво? Ние, учителите, желаеме отговори на тези въпроси. Тук стигаме и до другия проблем - какъв брой часа имаме разполагаем? Досега социализмът се учи в края на образователната година т.е. април месец, когато към този момент 12-класниците са признати да следват в университети, доста от сътрудниците последните уроци ги предават небрежно. Сега по новата образователна стратегия в 10 клас ще има повече време за този интервал и очевидно задачата е да се внуши на младежите, че това е най-омразният интервал в историята на България. Но това значи да ненавиждат времето на бабите и дядовците, бащите и майките си. Вкъщи чуват едно - че тогава хората са имали работа, живеели са умерено, имало е ред, не са си заключвали къщите, тъй като престъпността е била сведена до най-малко, и така нататък От мен в този момент ще би трябвало да чуват друго. В каква среда действително ще ги сложим? Ако аз като преподавател не съумея да обясня действителните обстоятелства, белким учениците ще четат учебниците? Абсурд! Да, всичко е в ръцете на учителя.

- Как сътрудниците ви одобряват тези промени? Има ли поддръжка от тяхна страна?

- Малко са учителите по история, които одобряват тезите на хората, които провокираха абсурда. Коментираме с сътрудници от цялата страна, член съм на една група по история във Facebook и виждам мнението им. Когато се появиха в медийното пространство причините на Христо Христов и Евелина Келбечева, единствено десетина души ги одобриха. Повече от 80% от гилдията поддържаме сегашните учебници, които не вдъхват ненавист и показват уравновесено наличието на уроците за годините преди 1944-а и по-късно.

Искам да обърна внимание и на нещо друго - в един учебник не става дума единствено за обстоятелства, само че и за методика, за метод, по който да представиш пред учениците този материал. За жал към този момент методика на историята не се учи и това е огромният проблем на тези, които претендират - т.е. едно е науката история, напълно друго е методът, по който да я обясниш на подрастващите генерации. Как да обясниш на едно дете за Белене, по този начин както те го желаят? Какво упражнение ще целиш? Да, Белене го има, има информация какво се е случвало там, само че в този момент група хора какво желаят да се внуши? Че там са били единствено почтени ли? Не е правилно, имало е крадци и обирджии. А какво да кажем за терористичните актове през Възродителния развой? Всичко има две страни. Кое накара тези хора да желаят смяна в учебниците, откакто към този момент повече от 20 години наличието не е променяно? Ние, учителите по история, сме показвали и ще продължим да демонстрираме както негативите на тоталитарния режим, по този начин и позитивните страни. Имах 100 възпитаници в 12 клас, дадох им домашна работа " Социализмът през погледа на моето семейство ". От тези 100 момчета и девойки единствено 5 споделиха, че родителите им не харесват доста този интервал. Как да убедя останалите, че този интервал е толкоз тъмен и надали не България е можела да изчезне от лицето на земята? Аз предлагам друго - всички историци да се съберат на една маса и да се чуят тезите " за " и " срещу ". Нека да разберем каква е концепцията, а не да се хвърлят в общественото пространство всякакви внушения. Когато приказваме за този интервал, би трябвало да се споделят обстоятелствата независимо. Може би би трябвало да минат 50 години и тогава да се дават оценки.

- Има ли в последните години политически опити за интервенция в историята?

- Това, което се случва в този момент - както и образованието в Банкя напролет - за първи път се усеща една интервенция на страната в посока да споделя на учителя какво да прави. В Банкя ни образоваха хора, които ни препоръчваха по какъв начин да разсъждаваме за избран интервал, и това е необичайно. Аз съм учил в университета пет години, имам 27 години стаж като преподавател, за какво внезапно някой желае да ми наложи да виждам по друг метод на интервала на социализма? Досега някой е считал, че неприятно съм преподавал ли? Кой е пресметнал и по кои критерии? За да има такава смяна в сегашната политика на страната, би трябвало да има проучвания. Изведнъж от март месец стартират едни внушавания, че би трябвало " вярно " да се преподава. Но кой дефинира кое е вярно и по кои критерии? Никой от сътрудниците историци не разбра за какво ни събраха пет дни в Банкя? Акцентът беше главно върху интервала на социализма, предлагаше се да наблегнем на банкрутите на България, а в една от групите лекторката е прожектирала филми за лагера в Белене и насоките й са били с това да се срещнат децата. Да не приказваме, че друга лекторка в нашата група разви тезата, че принуждение по време на османската власт не е имало, хората непринудено приемали исляма, с цел да не заплащат налог. Но ние реагирахме остро, тъй като това изопачава историческата истина. Защо беше това образование в Банкя? Някой да усвои пари по план? Ако е по този начин, да са живи и здрави. Колко държавни управления бяха на власт - такова знамение не е било! Това е обидно за нашата колегия!

www.plovdiv-press.bg

(със съкращения)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР