Интервю на Фокус с майката на Даная - Ани Стоянова

...
Интервю на Фокус с майката на Даная - Ани Стоянова
Коментари Харесай

Майката на Даная: Аз съм принципен човек, има ли грешка - трябва да има и наказан

Интервю на " Фокус " с майката на Даная - Ани Стоянова



Даная беше едно от имената, които най-често се изричаха и изписваха през тази седмица. В обобщаващото издание на “България, Европа и светът на фокус " си приказваме с нейната майка, един от създателите на фондация “Даная " Ани Стоянова. Здравейте


Здравейте.

Нека преди да стигнем до вашите митинги пред “Пирогов " и здравното министерство, да дам малко доклад на нашите слушатели. Длъжна съм като човек, който се пробва да намира всички гледни точки и да ги показа. Проф. Габровски сподели, че идната седмица “Пирогов " ще показа своето мнение пред медиите, в това число и пред Радио “Фокус ". Медицински контрол също, от през вчерашния ден сме в диалози с тях, пуснаха едно известие до медиите. Знаете, че след вашето посещаване в Министерството на здравеопазването беше назначена втора инспекция след първия медицински одит, който вие оспорихте, и освен вие. Така че имаме информация, че втората инспекция също по този начин е придвижена и резултатите от нея са показани на бранш “Противодействие на корупцията в администрацията " към отдел “Икономическа полиция " към Главна дирекция Национална полиция, тъй че сме в контакти с тях. Случаят несъмнено, ще има развиване. Първо, дано да кажа, че аз като публицист и майка бях на учредяването на фондация “Даная ". Не знам кой не го заболя по-късно, което се случи на Гергьовден предходната година. Какво ви накара вас, Ани, да излезете на своите мирни митинги при започване на тази седмица?

При мен има от известно време, доста мисля какъв е казусът ни като общество. И стигнах до извода, че възприятието на безотговорност доста надълбоко се е пропило в нас. И считаме, че никой, в никакъв случай, за нищо не е отговорен. А знаем, че когато има проблем някъде, постоянно някой носи отговорност и това е индивидът на върха на пирамидата, в случай че приемем, че “Пирогов " е пирамида. Вече стана по този начин доста ясно за всички ни, мисля, съгласно мен, че там има проблем. И тук доста е значимо да кажа, че аз нямам никакви искания по отношение на здравната част и процеса на лекуване на Даная. Не знам по какъв начин е протекла интервенцията. Не знам какви лекарства са й давани, дали са верните или не. Нямам искания към това. Моите искания са чисто организационни. Въпросът тук е беше ли проведен добре процесът на лекуване на Даная?

Знам че доста пъти се явявахте в медиите, знам, че е малко трудно за вас. Знам, че през днешния ден празнувате празник у дома, дребният ви наследник става на 6 години, честита наслада.

Благодаря ви.

Благодаря ви, че отделихте време за нас и за слушателите на Радио “Фокус ". Но още веднъж да минем през главните пропуски, които съгласно вас доведоха до този излаз.

Да. Аз към този момент имам къса версия на историята. Даная след един вирус отключи едно рядко заболяване, назовава се тромбоцитопения, т.е., тя има друго кръвосъсирване от нашето. Ако в нашата кръв има 300 тромбоцити, в нейната има 100, т.е., по-рядка е, по-бавно се кръвосъсирва. След като отключи тази тромбоцитопения, ние доста старателно я следяхме. Тя беше под безспорен надзор до 27 април, в който тя удари главата си в едно двойно легло. И на другия ден ми сподели, че към този момент я боли и напипахме и цицина. Обърнахме се към лекуващият й лекар-хематолог и тя ни посъветва неотложно да потърсим помощ в “Пирогов " и отидохме. Аз естествено обясних, че тя е с главно заболяване, показахме цицината. На нея към този момент й кървеше носа, даже облеклата й бяха изцапани, имаше извънредно главоболие. И тогава в действителност беше позволена първата огромна неточност, това, че не направиха скенер. Това, че не я регистрираха като ексцентричен случай, а като характерен.

А вие казахте, че тя има тази болест?

Да, тя е вписана в амбулаторния лист на 28 април.

Тоест, всичко се вижда?

Вижда се, тя беше третирана като крепко дете, което просто си е блъснало главата. А тя не е крепко дете, което си е блъснало главата. Тази тромбоцитопения има предпоставки за кръвоизливи, т.е., даже и да я ощипеш малко по-силно по бузата, тя посинява. Винаги са ми казвали, че би трябвало доста да се пази. Аз в продължение на 1 година й споделям да се пази от топката по физическо и тя в действителност внимаваше.

А по време на този първи обзор, вие дадохте ли тази концепция? Има ли потребност от скенер, не ли, даже ядрено-магнитен резонанс в такива случаи е разумно?

Попитах няколко пъти, предложих да си го платя. Казаха ми, че няма потребност да бъде облъчвана. Изобщо те считат, че няма никаква нужда от скенер. Аз даже и попитах дали не би трябвало да бъде приета в болница. Надявах се най-малко да бъде оставена под наблюдаване. Да, само че ме увериха, че няма потребност да бъде оставена под наблюдаване. И ние си тръгнахме с обезболяващо, което даже се взима без рецепта от аптеката. И се прибрахме и болката продължи, ставаше все по-непоносима и по-непоносима. Казаха ни от " Пирогов " да си създадем консултация с хематолога. И отидохме, направихме, видяха кръвните проучвания. Всичко беше в норма, нямаше нещо, което да ни тормози в хематологичния й статус. Единственият проблем беше продължаващата болежка в главата.

Нека да се върнем до този втори и съдбоносен стадий от утежняването на положението на 15-годишната ви щерка, която откакто е върната у дома със, единствено да напомня, подозрения за комоцио, леки обезболяващи, без да бъде прегледана на ЯМР или скенер, тя се връща още веднъж в “Пирогов ", тъкмо преди дългите гергьовски празници и с голямо главоболие.

Да, 5 май, последният работен ден преди дългите празници сутринта, отидохме повторно с извънредно главоболие. И тогава към този момент беше изработен скенер и видяха, че тя има хематом. Хоспитализираха я незабавно, изпратиха ме за един медикамент до ИСУЛ, който трябваше доста бързо да й бъде даден. Аз отидох, донесох го.

И първата доза е дадена пред вас, аз по този начин разбирам.

Да, първата доза да, най-малко до момента в който я сглобяваха, аз виждах, че я дават. За втората към този момент не бях там. Бяхме в отделението, болката не спираше макар обезболяващите. Общувах с една сестра от самото начало, нямаше доктор, до вечерта, когато тя стартира да повръща кръв. И тогава сестрата се обади на реанимационен екип, те слязоха, заведоха я отново на скенер, видяха, че нещата се утежняват и я качиха в реанимация, това беше в действителност последният път, когато я видях в схващане. И по този начин до другия ден, когато ме пуснаха да отида при нея, тя към този момент беше друга, сумнолентна, реагираше единствено при доста сериозен външен тласък, не отваряше очи и мина деня по този метод. Всъщност на другия ден, към този момент на третия ден, 7 май, качвайки се в реанимация един доктор ми сподели: “Момиче какво правиш? Трети ден не идва никой. Какво правиш, направи нещо. " И тогава в действителност ми светна алената лампа, че би трябвало да работя малко по-различно и тогава написах този пост, който се показа хиляди пъти и беше вълна от добрина.

И от смут, признавам си.

И от смут, да. И ми дадоха контактите на проф. Габровски и на доктор Захаринов. Звъннах на проф. Габровски, той затвори, написа ми известие, че в случай че е незабавно да пиша. Обясних му коя съм и какво желая. И той ми отговори: “Добре, ще ревизира. " И след няколко часа ми отговори, че нещата не са добре.

Тоест, той се е задействал, ревизирал е? А по какъв начин тъкмо се изрази, какво значи не са добре?

Това написа “нещата не са добре ", да. Междувременно този пост стига до един към този момент някогашен министър, който се обажда на шефа на “Пирогов " и няколко часа по-късно се появява неврохирург.

Това е доктор Асен Меджидиев, единствено да уточним.

Да, да. Благодарение на него пристигна доктор Захаринов и късно вечерта направи, то не е тъкмо интервенция, намеса е, само че се споделя декомпресия. Тоест, махат част от черепа, с цел да може това налягане да се освободи. Но аз по този начин считам, и освен аз, съветвам се непрестанно с лекари от чужбина, че беше доста късно. Нещата към този момент бяха излезли от надзор. След интервенцията той сподели, че е предходна добре, не е имало кървене. Защото те от самото начало споделяха, ами ние нали не вършим нищо, поради хематологичния й статус, който в действителност беше повече от добре за нейното положение. Такива пациенти не могат да се оперират, когато са с тромбоцити над 50, а тя беше над 100. И това не е било причина, съгласно хематоложката й.

Тоест, това е една верига от закъснение, зле, неверно взети решения, които от ваша позиция са коствали живота на детето ви.

От моя, несъмнено. В същия ден, когато беше интервенцията на обяд е имало консилиум, който е бил онлайн и са взели решение, че няма потребност от незабавна интервенция. Събрали са се неврохирург, реаниматор и по този начин имало я някакво разискване на случая, не знам детайлности. И са решили, че няма потребност от незабавна хирургическа интервенция, обаче се обажда министъра и няколко часа по-късно те вземат решение, че към този момент има потребност от тази интервенция. И по този начин, няколко часа по-късно оперират. Тоест, в границите на няколко часа има две радикално противоположни отзиви - няма потребност от интервенция, обажда се министъра и към този момент има потребност от интервенция. Нали появи се някой, който да направи... Много е значимо да загатна, че след случая Даная, доктор Захаринов, който работи в “Пирогов " от 1991 година напуща. Той към този момент не работи в “Пирогов ".

Само да кажем, че това е индивидът, който ви подвига скандал за това, че сте написали “безнадеждно " в обществените мрежи, че в последна сметка имате потребност някой доктор, а не специализант да огледа щерка ви.



Да, беше му доста неприятно. Всички повтаряха: “Ами чакаме да пристигна вторник, доктор Захаринов е в отпуск. Чакаме вторник, чакаме вторник. " Да, но ние постъпихме в петък, тя беше незабавен случай.

Това е незабавна болница и без значение какъв брой са дълги тези празници, постоянно би трябвало да има дежурни лекари и адекватност. Протестите тази седмица, които Ани Стоянова, Кремена Кунева, други хора от фондация “Даная " проведоха спокойно и с гледище да знаят истината, се реалокираха пред Министерството на здравеопазването. Имахте среща със заместниците на доктор Хинков, това са проф. Илко Гетов, доцент Михаил Околийски, доцент Д-р Петко Стефановски, какво ви споделиха те?

Получихме увещание, че ще създадат всичко допустимо, с цел да може процедурата да бъде задействана. Защото се оказа, че обстановката е параграф 22, т.е. министъра написа протокол за премахване на шефа на “Пирогов ", той е в действие. Но шефът на “Пирогов " апелира този протокол и това бави процеса. Сега, ние разбрахме, че той няма право да апелира протокола, тъй като не е акционер в “Пирогов ", единствено акционерите могат. А той е с контракт за ръководство. Тоест, в този момент топката е в ръцете на съда и по-точно на съдийката на чието бюро е тъкмо това дело, да бъде прегледано допустимо най-бързо и жалбата да бъде оповестена за оскъдна, тъй като не е в правото си. Той не е в правото си да апелира.

Процедурата по уволнението на шефа на “Пирогов " е почнала от преди този момент.

В края на декември.

Още когато доктор Хинков имаше искания за метода по който се провеждани публичните поръчки в болничното заведение?

Точно по този начин. Между другото, в този отчет тогава от здравното министерство, поради който той беше свален от поста си, фигурираше и името на Даная, поради този скъпия медикамент “Ново севън ". Имаше доста странни данни, които...

Ние ги видяхме във кино лентата на Валя Ахчиева, в нейното следствие.

Да, за хората с по над 400 дози от същия този медикамент.

А Даная беше получила остатъците от към този момент отворен препарат?

На Даная в графата пишеше “поискани - 0 ", “останали - 17 ". Как от поискани 0, стават 17, остава математически въпрос.

Тоест това ще бъде част от по този начин да се каже следствието, което би трябвало да бъде направено по този случай. Вярвате ли, Ани?

Честно ли да отговоря или като за пред радио?

Честно. Вярвате ли, че ще се разплете този случай, ще стигнете до истината?

Не, нямам доверие. Вече 9 месеца се пробвам да накарам някой да желае да покаже истината такава каквато е. Не моята истина, не тяхната истина - същинската истина. Независимо дали аз съм права или не. Иска ми се някой да излезе и да ме убеди, че те са създали всичко допустимо, че е действано по допустимо най-хубавият метод.

Представители на Пирогов излязоха в медиите, споделиха, че в техните протоколи, дори са си надвишили правата във връзка скъпия медикамент, надали не. Даже не са минали през всички стъпки и като цяло...

Проф. Габровски даже призна, че тя не е съветвана с неврохирург. Той призна, че тя няма консултация с неврохирург и че те имали някакви платформи, през които изпращали образната диагностика. Ама по какъв начин се прави декомпресия на човек онлайн? Много въпроси. От всички инспекции. От инспекцията на инспекциите. От инспекцията на другите две инспекции, има от ден на ден въпроси, и от ден на ден въпроси изникват. Първата инспекция беше втори удар, беше неглижирано положение, беше нелекувано положение, което изрично не е правилно и е безусловно доказуемо. Евентуален втори удар, който имаше за цел да обоснове неналичието на скенер първия път. Наистина са доста въпросителните, става доста комплицирано към този момент. Сега втория отчет споделя “има установена неточност, административно нарушаване ". Добре, аз съм кардинален човек, има ли неточност - би трябвало да има и осъден. Ако това ще е специализантът, добре. Сега въпросът тук е - по какъв начин няколко дни преди този момент от “Пирогов ", показвайки ни документи, твърдяха, че на 5 май Ново севън не е комплициран и че аз не съм носила нищо. И че са почнали да поставят медикамента на 6 май. А в този момент към този момент се открива, че в действителност на 5 май е комплициран и то непозволено. Ако на 5 май в действителност е комплициран медикаментът, който аз донесох и то не е било редно, кой носи отговорност за това? Защото аз ли би трябвало да нося виновността, че съм донесла медикамент, който е могъл да убие детето ми.

А би трябвало ли една майка да кръстосва лечебните заведения в сериозна обстановка, с цел да носи медикаменти по този метод?



Следващият въпрос.

Въпросите са ужасно доста. Медицински контрол би трябвало да си свършат работата.

Те не желаят да работят задълбочено. Там имаме разнообразни протоколи. Имаме протокол от ИСУЛ, имаме протокол от “Пирогов ". Протоколът от ИСУЛ споделя: “Даная в продължение на една година е лекувана " изброява всички типове лекувания, кортикостероидни, биологични, всичко. “Пирогов " споделя “Това дете не е лекувано ", изтъквам, единственото, което му е било казано е “да се пази ". И Медицински контрол вижда тези два протокола и взема решение, че ще има вяра на “Пирогов " и споделя - това дете не е лекувано.

Това се видя в медиите в диалозите с лекуващия доктор, дамата от ИСУЛ, цялата тази история я има като епикризи, като история, тя е черно на бяло. Добре, казахте, че сте обезверена, в това време при започване на седмицата казахте, че в случай че в този момент това са мирни митинги, в случай че нищо не се промени и не се помръдне, ще се втвърдят. Ще продължите ли и до каква степен?

Аз в действителност имам вяра, че ние, хората носим отговорност. И имам вяра, че най-важното нещо на света е свободата, да бъдем свободни. И знам, че когато човек е свободен, колкото по-свободен е, толкоз повече отговорности има. И даже в бизнес проект, представете си, че имате една дребна компания с няколко чиновници, които са в областта на услугите и някой допусне неточност. От кого хората желаят отговорност. Кой носи отговорност? Ами несъмнено, че този, който ръководи това сдружение. Същото е и с “Пирогов ", това не е война против лекарите, това не е война против “Пирогов ". Синът ми е с три черепни интервенции, избави го български неврохирург, на който постоянно ще съм признателна. Пак ще го повторя, това не е война против българските лекари, правя оценка ги високо. Това е урок по носене на отговорност!

Нека това да бъдат последните думи. Присъединявам се към тази религия и се надявам да ви забележим, чуем, прочетем цялата истина за случая Даная. И да се носи отговорност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР