Интервю на Александър Симов,БСТВЙордан Тодоров е на 40 години. От

...
Интервю на Александър Симов,БСТВЙордан Тодоров е на 40 години. От
Коментари Харесай

Иде краят на феодалния модел на управление в Кюстендил

Интервю на Александър Симов,
БСТВ


Йордан Тодоров е на 40 години. От тази година е водач на Българска социалистическа партия в Кюстендил. Завършил е право, правист с дълъг стаж. Общински консултант в Кюстендил. Женен с 2 деца.

" Всички приказват, че са десни, само че като тръгнат на избори дават обещание и се пробват да завоюват с леви послания "

- Нека стартираме с един прост, само че значим въпрос: каква е вашата мотивация да се явите като претендент за кмет на Кюстендил?
- Всички наши съграждани знаят какво се случи през последните 16 години и на какво равнище е Кюстендил сега. Сега той е най-бедният град с най-ниски приходи в страната.
Кюстендил е покрит с противозаконни сметища. Имаше голям брой санкции, които накараха общината да изтегли още заеми и да се зароби още повече. Правеха се през годините на настоящето ръководство доста популистки и гръмки изявления, щяха да развиват балнеологията и така нататък, а се получи по този начин, че градът изгуби още към 20 млн. лв., защото бутнаха една постройка, прилежащата също не е към този момент здрава...
- Говорите за дейностите на кмета?
- Точно по този начин. Всичко това наложи, може би от невъзможност, че не знаеше по какъв начин да действа, подвигна на хората налозите и такса битови боклуци.
Не се изхвърляха контейнерите с боклука, с месеци стояха цялостни, даже летните месеци при жегите и имаше рискове от съществени болести и болести. След повдигането на данъците - 3 пъти за град и 8 пъти за селата, нищо не се промени.  Гражданска отговорност при колите също се подвигна. Хората с право се възмущават, тъй като са с най-ниски приходи в страната.
Това е задоволителна мотивация да се кандидатирам за кмет. Като общински консултант доста хора са идвали при мен, оплаквали са се, поставял съм им проблемите на въпрос, само че съвсем в никакъв случай не са се решавали. Та мотивацията ми е с по-голяма тежест да мога фактически да им оказвам помощ за всичко това, за което съм се борил 4 години.
- Споменахте за нерешените проблеми на Кюстендил. В същото време градът има един и същи човек за кмет към този момент 16 години - Петър Паунов, който се явява като самостоятелен. Има ли за тези години някакви достижения или регресът е главното качество на това ръководство?
- Постиженията са отрицателни. Позитивни, даже от пръстите си да се опитаме да ги изсмучем - няма. Градът ни обезлюдя, хората се разбягаха, това се отразява и на търговията и на бизнеса, на безусловно всичко. Смятам, че един пети мандат, който той е декларирал и желае да завоюва, към този момент би бил напълно гибелен за популацията на нашия град и на общината.
- Ще ни запознаете ли с някои от акцентите на вашата предизборна платформа, по какъв начин би трябвало да се решат тези проблеми, които поставяте?
- Основен акцент ще е битката против корупцията. Ако спечелим доверието на съгражданите си с моя екип ще създадем транспарантни процедура и правила, по които да се вършат публичните поръчки и търговете, с цел да елеминираме порочните практики.
Какво имам поради. Имаше преди година един търг с скрито наддаване за парцели, които се намират до градския плаж. Първият, който бе продаден от предходния общински съвет, бе за 90 лева кв. метър, вторият - за 35 лв. кв. метър. Когато беше оповестена оценката, аз показах своето противоречие, попитах действителна ли е тази оценка, тогава кметът отговори, че имало интерес от вложител клас А, било доста значимо и така нататък Какво се оказа? Мина търга, цената беше 5-цифрена, единият от участниците - верига хипермаркети даваха 300 лева над началната цена, появява се втори, който дава 1 лев над цената на този, който е дал 300 лв.. Това в случай че го считаме като опция, може би по-лесно ще спечелим шестица от тотото... Затова концепцията ни е да има видеокамери, денонощен надзор в стаята, където се съхраняват книжата, стеснен достъп на хора и така нататък Така бяха изгонени два огромни хипермакети, които щяха да донесат нови работни места, повече доходи в общината, по-голяма конкуренция в този тип бизнеси и вероятно по-ниски цени за хората.
- Разбирам, че корупцията е главният проблем, който тормози Кюстендил, а за останалите проблеми?
- Данъците, които, както споделих, бяха вдигнати от 3 до 8 пъти за Кюстендил и дребните обитаеми места. Идеята на моя екип е да преразгледаме тези покачвания, тъй като считаме, че има от кое място да се намерят средства, с цел да се компенсира тази разлика. Едни от източниците са земеделските общински земи. В Кюстендил рентата за декар върви по 6-7 лв.. Могат да се приравнят към пазарните цени от 35-40 лева При тези хиляди декари, които  общината има, ще е налице огромна сума, с която да се балансират нещата.
Друго - в Кюстендил събираемостта на налозите приблизително - на МПС и налог здания е към 50%. Ще създадем опция заплащането да става и онлайн. Сега това става на гише. Има доста хора, които са по чужбина или в други обитаеми места и нямат тази опция. Те няма да дойдат от Съединени американски щати, Германия или от другаде особено да си платят налозите. Давайки една такава услуга от общината, може да ги подтикваме, тъй като хората може да желаят да са си правилни платци, само че са затруднени сега.
Бих инициирал дружно с останалите кметовете в общината обвързване на заплащането на локалните данъци с заплащането на Гражданска отговорност. Това значи дерегистрация на колите - уповавам се да бъда подсилен за такава една законодателна самодейност.
На последващо място - земеделието. Това е бранш, за който през последните 2 мандата се обещаваха преработвателни предприятия, общинско дружество - нищо. Продадоха постройките. Знаете също, че Кюстендил е богат на топли минерални води със 73 градуса температура. Могат да се изградят оранжерии. В ранните сезони, когато зеленчукът е безценен, тази вода може да се употребява за отопляване и себестойността да излиза по-ниска. Направили сме изследване, че другояче за отопление на една оранжерия отиват десетки хиляди левове. Точно това перо дава най-голямо оскъпяване на зимния зарзават.
- Общински оранжерии ли имате поради или подкрепяне на частния бизнес?
- Водата при нас е дадена на концесия, само че общината ще подкрепи производителите, които пък ще бъдат задължени продукцията, която създават в тези оранжерии, да идва на кюстендилския пазар.
- Разбирам. В годините на прехода постоянно слушахме една мантра, че няма ляво и дясно в локалната власт като политика, има универсални правила. Това, което очертавате, наподобява като лява политика в локалната власт. Има ли такава?
- Всички приказват, че са десни, само че като тръгнат на избори дават обещание и се пробват да завоюват с леви неща. Няма по какъв начин да го отречем, това разделяне си съществува.
- Тази феодализация, която виждаме във вашия град - един кмет да ръководи цели 16 години, победила ли е като модел?
- Смятам, че на сегашните избори шансът да се преборим и Петър Паунов да не е към този момент кмет, е огромен. Все повече хора го осъзнават, а тези, които го поддържат, се пробват да заглушат недоволството с приказки, че няма смисъл да се гласоподава, че отново него ще изберат, т.е. с всяване на незаинтересованост. Затова споделяме на всички гласоподаватели противоположното - да  отидат и да гласоподават, тъй като знаем, че няма да гласоподават за него. Сега имаме 10 претенденти за кмет, нещо, което в никакъв случай не се е случвало.
- А кои могат да претендират, че са същинската опция, в предварителния ни диалог споменахте, че има 4-5 канидадата, които се борят за левия избор.
- Имаме поддръжка и от левите гласоподаватели и от гражданското общество, от всеки, на който му е писнало досегашното ръководство. Събрахме хора на митинга против повдигане на налозите и таксите, колкото не са се събирали през последните 20 години. Това вбеси кмета, опита се да политизира нещата с приказки, че митингът бил единствено на Българска социалистическа партия. Всички тези хора застават зад нас, търсят ни, желаят ни триумф, тъй като знаят, че няма да ги предадем. Защото дружно сме мръзнали, дружно сме ходили по селата.
- Как бихте се обърнали към тях в този момент, какво бихте ги призовали?
- Призовавам ги всички на 29 октомври да излязат и да гласоподават. Доказали сме нашата позиция, нашата платформа би се харесала на всеки жител, тъй като тя не е популистка. За всичко сме показали вид по какъв начин ще се осъществя. Ако желаят да ни поддържат, да знаят, че няма да ги предадем.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР