Интервю на Аида ПАНИКЯНГЕОРГИ ГЬОКОВ завършва специалност Инженерство в Техническия

...
Интервю на Аида ПАНИКЯНГЕОРГИ ГЬОКОВ завършва специалност Инженерство в Техническия
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Само за седем месеца изпълнихме над 80 на сто от поетите ангажименти

Интервю на Аида ПАНИКЯН

ГЕОРГИ ГЬОКОВ приключва компетентност " Инженерство " в Техническия университет в Габрово. Бил е общински консултант и шеф на Бюрото по труда в Стара Загора, депутат от Българска социалистическа партия. От 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година беше министър на труда и обществената политика.

" Започнахме да възвръщаме справедливостта и доверието в обществените системи "

- Г-н Гьоков, какво успяхте да свършите като министър за близо 235 дни?

- На 13 декември 2021 година влязох в министерството със съществени терзания. В обществената сфера са насъбрани извънредно доста проблеми - ниски равнища на осигурителни заплащания (в това число и забъркана пенсионна система), на поддръжка към хората, които не могат да се оправят сами в живота (в това число и за хората с увреждания) и още редица проблеми, които ГЕРБ отказваха да вземат решение 12 години. И всичко това в композиция с продължаваща здравна рецесия (епидемията от КОВИД-19), политическа рецесия (два поредни Народното събрание не съумяха да излъчат устойчиво правителство), възходящи цени на енергоносителите, прерастващо в опасност за бизнеса, обедняване на хората, икономическа рецесия, война в Европа с непредвидими последствия... И идно ръководство, учредено на комплицирано парламентарно болшинство и коалиция от четири партии, които са радикално разнообразни по своите идеологии, профил на гласоподаватели и преследвани цели.

Всичко това, за наслада, не ни уплаши. Въпреки всичко поехме обща отговорност за бъдещето на България като демократична, правова и обществена страна. Въпреки другите обичаи и вероятности пред всяка партия от обединението, споделяйки общата визия за почтеност, честност и нулева приемливост към корупцията и изхождайки от националните ползи, се обединихме в задължението да служим на всички български жители. И в спор и разговор дружно изработихме Споразумение за взаимно ръководство и застанахме пред българите обединени за решение на най-важните проблеми.

- Много проблеми изредихте...

- Един от тях е ниската степен на обществена поддръжка и неналичието на обществена правдивост. Водени от желанието да помогнем за решаването и на този проблем, от Българска социалистическа партия се включихме в ръководството на България. Няма да пропусна и провокациите, офанзивите, въпросите: " Как можете да управлявате с десни партии? " Мисля, че дадохме отговор на този въпрос с всичко, което реализира това държавно управление, най-много в обществената сфера.

С присъединяване на Българска социалистическа партия в това ръководство показахме, че тя е партия в напредък, която заслужава доверието на всички ляво мислещи хора в България. Днес всички желаят да " беседват " с нас за политики, тъй като сме предвидими и поредни.

В МТСП създадохме условия и ред, които да подсигуряват провежданите политики в обществената сфера, и сформирахме екип, който сполучливо да ги реализира. Вече, излизайки от ръководството, мога да заявя, че в обществената сфера в огромна степен сполучливо се справихме с провокациите и считам, че оставяме положително завещание.

- От какво сте задоволен?

- Като виждам резултатите, няма от какво да сме недоволни. Можем, без да се срамим, да заявим, че се справихме сполучливо. Е, несъмнено, постоянно може и повече, само че при 12 години безучастие в обществената сфера и единствено 6-7 месеца усилена работа, направихме съществени крачки за решение на проблемите.

Успяхме да подкрепим фамилии с деца, семейства, пенсионери, хора с увреждания, българи, които не се оправят сами с 22 милиарда лева Динамиката на цените на енергоизточниците, което визира и цените на съществени артикули и услуги и рефлектира неподходящо върху най-уязвимата част от популацията, ни накара да увеличим обсега на програмата за целево енергийно подкрепяне и размера на помощите за отопление. Започнахме да възвръщаме справедливостта и доверието в обществените системи.

Удовлетвореността ми идва и от това, че започнахме да подобряваме статута на обществения служащ. Повишихме и възнагражденията на чиновниците в обществената сфера.

- С какво ще се усъвършенства положението на младежите на пазара на труда?

- Прави усещане, че в последните години младежите стават все по-амбициозни, целеустремени и знаят какво желаят. Ще би трябвало да изпълняваме упованията им за по-добри и по-атрактивни условия на труд и за по-високи хонорари. Понякога не получават елементарно късмет за работа. Въпреки че българският шеф напредна в разбиранията си за първа работа на младите, към момента условията за стаж и опит са високи.

Това не трябва да демотивира младите - неналичието на опит не постоянно е минус. Като досегашен министър на труда и обществената политика съм безапелационен, че те би трябвало да получават оптимални благоприятни условия да стартират кариерата си и в случай че имат нужните човешки качества и огромно предпочитание, могат да разчитат на цялостна поддръжка от страната.

Изпълнявайки съдружното съглашение и предизборната стратегия на Българска социалистическа партия, създадохме редица благоприятни условия за младите. С грижа за тях започнахме събитията от Националната акция " #ПърваРабота ", която се провежда от Програма " Развитие на човешките запаси " към МТСП в партньорство с " Пощенска кутия за приказки ". Това е част от Европейската година на младежта и има за цел да предизвика младите до 29 години да споделят своите упования, очаквания и провокации, пред които се изправят по време на професионалната си реализация. Стотици младежи се включиха в литературния конкурс на тематика " Първа Работа " и най-хубавите произведения бяха показани на сцена, пред хиляди младежи, от известни персони от киното, театъра, музиката, публицистиката и спорта. Това доста стимулира.

На фона на рекордно ниска безработица нивото на младежката също понижава и е достигнала 11,6% през юни (около 15 хиляди души). За съпоставяне, нивото на младежката безработица и в Европейски Съюз, и в еврозоната е 13,6%.

Направихме по този начин, че през новия програмен интервал по Програма " Развитие на човешките запаси " да бъдат заделени близо 1 милиарда и 600 млн. лева единствено за младежи. Това се равнява на към 408 хиляди работни места и е опция за много положително подкрепяне на младите, които излизат на пазара на труда, за намирането на първа работа и в това време - за стимулиране на работодателите.

Подкрепата за младите идва и с увеличените средства по Националния проект за деяние по заетостта за 2022 година За първи път осигурихме субсидирана претовареност за кариерен старт на младежи до 29 години в областта на изкуството и културата. Създадохме и нова Национална стратегия за обезпечаване на претовареност на младежи, приключили приблизително и висше обучение в региона на културата, с бюджет над 1,2 млн. лева, с който ще се субсидира наемането на към 200 младежи за шест месеца на цялостен работен ден.

Разбира се, постоянно има още какво да се желае и ние от Българска социалистическа партия в предизборната си стратегия ще представим нови хрумвания в интерес на младежите.

- С какво се облекчи ситуацията на родителите?

- Бащите и осиновителите на деца до 8 години към този момент могат да употребяват 2 месеца годишно заплатен отпуск. Има и рекордно нарастване на майчинството през втората година, увеличени са детските. Безплатни детски градини и ясли.

Данъчните облекчения за младите фамилии са част от политиките на Българска социалистическа партия, образувани с нашата " Визия за България ": въвеждане на фамилното подоходно облагане - работещите родители да получават данъчни облекчения за всяко свое дете. Данъчните облекчения, при които по 50 лв. месечно за всяко дете (по 100 за дете с увреждания) остават у родителите, може да се употребяват не както досега в края на годината, а на всяко тримесечие.

- За какво от плануваното не Ви стигна време?

- Винаги съм мислил, че в обществената политика колкото и доста да направиш - все е малко. У нас обезпечаването на минимално равнище на богатство и обществена поддръжка за всички жители е още надалеч от мечтаното. Затова в съдружното съглашение си поставихме амбициозни задания и сякаш най-амбициозните бяха в приложението " Труд и обществена политика ". Голяма част от заложените там политики бяха от предизборната стратегия на Българска социалистическа партия и са обичайни за левицата.

Само за седем месеца изпълнихме над 80 на 100 от поетите задължения и постигнахме повече от направеното от ГЕРБ за 12 години. А Българска социалистическа партия се потвърди като партия, виновна за страната, като фактор на непоклатимост в България и обществен дирек в политиката на държавното управление.

Като реалист знам, че макар многото направено, има още какво да се желае.

Не ни стигна времето за безвъзмездни медикаменти за децата до 14 години и безвъзмездни учебници до ХII клас, да увеличим вдовишката добавка, да създадем още едно влияние върху пенсионната система по-късно от 1 октомври, което да изравни за всички пенсионери коефициента на тежест на една осигурителна година (1,35), а за какво не и поетапното му увеличение до 1,5.

- Как отсега нататък ще се борите, с цел да постигнете това, за което не Ви стигна времето като министър?

- Българска социалистическа партия ще се яви на изборите с достолепие, чисти и открити пред народа си. Защото Българска социалистическа партия е партията, която няма зависимости от никого, с изключение на от своите членове, която в името на България е подготвена да работи за нашите изконни полезности и правила, за стопански развита, обществено мощна, образована и здрава нация.

Основните ни цели ще са битката с бедността, с растящите цени, с инфлацията и спекулата, да защитим всеки български жител и всяко българското семейство.

Ще продължим смяната, тъй като другото е връщане на крадливото и разрушителното. Вярвам, че левите българи, елементарните хора ще бъдат до нас в идната изборна борба, с цел да довършим започнатото.

У нас равнищата на неравномерно разпределен приход не престават да са по-високи от междинното за Европа и, за жалост, неравенствата през годините, вместо да понижават, порастват. Те са трупани и се дължат на антисоциалната политика при предишни ръководства. Не може да чакаме, че колкото и верни да са дейностите на това държавно управление, подхванати за този къс интервал, с магическа пръчка ще се преодолеят проблемите.

Иска ми се едно бъдещо постоянно държавно управление да понижава равнищата на беднотия и разграничение в приходите устойчиво. Да направи сериозен обзор на резултата от обществените стратегии върху неравенствата и покритието на обществените услуги, да ги реформира. Нарастването на заетостта и, несъмнено, на трудовите приходи би трябвало да е приоритет, тъй като това е най-ефективният метод за превъзмогване на бедността и неравенствата.

Стигнал съм до извода, че обществената политика се разпилява в стратегии с излишно необятен обсег и това не разрешава да бъдат реализирани задачите, а точно да се поддържат най-нуждаещите се. Имам чувството, че най-ефективните обществени стратегии са с най-ограничен обсег и са най-недофинансирани. Не успяхме за късото време да ги реформираме, да използван диференциран метод. Трябва да бъдат доизградени опциите за съответна оценка на потребностите. Да се усъвършенства колаборацията сред делегираните от страната и локалните действия, с цел да се усили резултатът им. Ето за това не ми стигна времето. И това ще упорствам да включим в предизборната стратегия на Българска социалистическа партия. Това е верният път в обществената политика и едно бъдещо присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството на страната ще подсигурява, че положителните неща в обществената сфера ще се случват. Нужна е само поддръжката на хората.

Наследството от 99-ото държавно управление в обществената сфера

- Рекордно ниска безработица - 4,2%. Рекордно високо за последните години финансиране на Националния проект за деяние по заетостта (НПДЗ) - с 50 млн. лева повече (бюджетът му доближи 123 млн. лева.). С районните стратегии за претовареност преодоляваме разликите в пазара на труда в обособените райони. Нови стратегии, ориентирани към уязвимите групи на пазара на труда.

- Увеличена от 650 на 710 лева минималната заплата. Изработен е план на механизъм за установяване на минималната заплата, който следва да се одобри. По него МРЗ от януари следващата година би трябвало да е над 800 лв..

- Увеличени пенсии: от 25 декември 2021 година - приблизително с 12,8%, и през юли - приблизително с 26% (ако изключим КОВИД-добавката, която трайно влезе в персоналната пенсия - с 10%). Предвидено е още едно нарастване - би трябвало да бъдат преизчислени от 1 октомври по " модифицирано швейцарско предписание " и 715 хиляди пенсионери да получат нарастване приблизително с 19%. От 1 юли минималната пенсия от 370 стана 467 лева (26,2% ръст), междинната доближи 669 лева (23,6% повече по отношение на юни), а от 1 октомври ще е 722 лева и нарастването й ще е близо 19% по отношение на юли.

- Увеличено обезщетение за развъждане на дете до 2 години на 710 лева, с което се покачиха заплащанията за над 80 хиляди родители, по отношение на април 2021 година нарастването е 86,9%! (ГЕРБ държаха години наред равнището на майчинството на 380 лева.).

- Минималното на ден обезщетение за безработица от 12 стана 18 лева, а оптималното - от 74,29 стана 85,71 лева Така се покачиха заплащанията на над 40 хиляди души месечно.

- В държавния бюджет за 2022 година парите за поддръжка на хората с увреждания се усилиха с 39,8% или с над 280 млн. лева по отношение на 2021 година

- Месечните фамилни помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение (т.нар. детски) се усилиха с 10 лева на дете (около 25%). Месечната помощ за дете без право на наследствена пенсия от умрял родител се усили с 35 лева (с към 30%). Със 100 лева са увеличени доходните критерии за разпределяне на детските, което усили броя на фамилиите с достъп до тази помощ.

- Подготвено е нарастването (с 22%) на линията на беднотия на 504 лева при настояща 413 лева

- Увеличени са помощите за отопление с 20 лева месечно или 100 лева за целия отоплителен сезон. Очаква се те да доближат до 310 хиляди души и семейства, което е с 49 хиляди повече от предходния сезон. За това са обезпечени 31 млн. лева в бюджета на МТСП за 2022 година Само за един месец в Агенцията за обществено подкрепяне бяха признати над 150 хиляди заявки.

- След 10 години несполучливи старания е трансферирано обезпечаването на помощни средства и медицински произведения на НЗОК.

- От 1 август 2022 година влизат в действие промени и допълнения в Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване, с които се вкарва право на отпуск до 2 месеца годишно и парично обезщетение на бащите и осиновителите на деца до 8 години.

- Програмата " Развитие на човешките запаси " (2021-2027) е публично утвърдена от Европейска комисия и е първата в България, която получи " зелена светлина " от Брюксел. Бюджетът й е над 3,8 милиарда лева, с които се чака да бъдат подкрепени над 740 хиляди души в България.

- Програмата за храни и главно материално подкрепяне също е изпратена в Европейска комисия и по този начин двете стратегии на МТСП ще бъдат първите в България, които са утвърдени. Тя е ориентирана към превъзмогване на материалните ограничения измежду най-уязвимите в обществото и към трайно превъзмогване на бедността и обществената изолираност. Предвижда се посредством нея да бъдат подкрепени повече от 600 хиляди души.

- Одобрен е План за деяние за 2022-2027 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа. Тя е ориентирана към обезпечаване на поддръжка в домашна среда на хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, посредством развиване на качествени и налични обществени и интегрирани здравно-социални услуги и поддръжка за над 8300 души с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами.

- Безплатни детски градини и ясли, данъчни облекчения за младите фамилии (намаляване с 6 хиляди лева за всяко дете на данъчната основа, а в случай че детето е с увреждане - с 12 хиляди лева).
Утвърдена е увеличена обща годишна квота за даване на ваучери за храна на 1 милиарда лева, които могат да се употребяват, с изключение на за заплащане на употребени за битови потребности електрическа и топлинна сила, природен газ и вода, на действия и за просвета (театър, кино), и за туристически услуги според Закона за туризма.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР