Интернет и търсенето в мрежа можеше да изглеждат много различно

...
Интернет и търсенето в мрежа можеше да изглеждат много различно
Коментари Харесай

Неродената сделка между Apple и Microsoft, която можеше да промени интернет

Интернет и търсенето в мрежа можеше да наподобяват доста друго през днешния ден. Ако Apple беше случила договорка с Microsoft, за каквато са водени диалози през 2018 година Но колосът от Купертино се е отказал от сходен стратегически ход, с който евентуално е можел да тушира господстващото състояние на търсачката на Гугъл.

Разсекретени правосъдни протоколи дават необичаен взор към подмолните маневри в промишлеността, доминирана от Гугъл. От тях излиза наяве, че от 2017 година насам Apple е отхвърлила многочислени благоприятни условия да хвърли ръкавицата на най-голямата търсачка в света и да прекрои интернет пейзажа.

Най-голям късмет да стори това е имала с обсъжданото придобиване на търсачката Bing през 2018 година, както и с редом дискутираната опция за „ многомилиардна инвестиция “ в взаимно дружество с Microsoft. Това демонстрира дубликат на свидетелски показания на ръководителя за машинно самообразование на Apple и някогашен шеф на Гугъл Джон Джанандреа.

Apple също по този начин е можела да направи DuckDuckGo, известна с това, че е насочена към поверителността, по дифолт за потребителите на режима за персонално сърфиране в Safari.

Конфиденциалните до момента записи бяха разкрити тази седмица от съдията, управляващ почналото наскоро антитръстовото дело на държавното управление на Съединени американски щати против Гугъл. С него управляващите желаят да потвърдят, че компанията е употребила лицензионни покупко-продажби и други контракти, с цел да блокира съперниците си в търсенето и да монополизира пазара. 
Започва мегаделото „ Съединени американски щати vs. Гугъл “: Спор, който може да промени всичко
Показанията илюстрират провокациите, пред които са се изправили противниците на Гугъл в региона на търсенето, до момента в който са се опитвали да изместят софтуерния колос от позицията му на снабдител на търсене по дифолт на Apple в милиони iPhone и Mac компютри. Това е привилегия, за която Гугъл заплаща на Apple най-малко 10 милиарда $ годишно.

Свидетелските показания при закрити врата на основния изпълнителен шеф на DuckDuckGo Габриел Уайнбърг и на почитан началник на Apple Джон Джанандреа дават визия за несполучливите покупко-продажби и подмолните договаряния, които са помогнали на Гугъл да резервира лидерската си позиция на водеща търсачка в света.

Но също по този начин демонстрира по какъв начин Apple се е борила с възхода на Гугъл и по какъв начин някои в Apple са жадували за евентуалните благоприятни условия за варианти.

Джанандреа свидетелства предишния месец, че Apple е почнала съществено да обмисля договорка с Bing през 2018 година Разговор сред основния изпълнителен шеф на колоса от Купертино – Тим Кук – и основния изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела е сложил началото на поредност от по-нататъшни полемики сред двете компании.

Миналата седмица Надела свидетелства, че е прекарал всяка година от мандата си като основен изпълнителен шеф в опити да убеди Apple да одобри Bing.

Служителите в Apple в последна сметка са предложили на Кук четири разновидността:
да купи Bing;да влага в Bing и да придобие дял от собствеността на търсачката;да си сътрудничи с Microsoft за общ показател за търсене, който да се употребява и от двете компании;или да не подхваща нищо и да продължи партньорството с Гугъл.
По това време Apple работи интензивно с DuckDuckGo по предложение, което би могло да я трансформира в търсачка по дифолт в частния режим на браузъра Safari, като в същото време резервира Гугъл като търсачка по дифолт в естествения режим, който записва интензивността на потребителите.

„ Нашето усещане беше, че те бяха в действителност съществени по въпроса “, свидетелства Уайнбърг пред съда предишния месец. Той се базира на към 20 срещи и телефонни диалози, които DuckDuckGo е провела със чиновници на Apple, в това число някои висши ръководители, от края на 2017 година до края на 2019 година по този въпрос. По думите му двете компании са обсъждали всичко – от макети на артикули до договорни формулировки; Apple даже е стигнала до такава степен, че е изпратила на DuckDuckGo план на контракт, в който са разказани съответни препоръчани дялове от приходите.

Ако ние бяхме по дифолт в режима на частно сърфиране [в Safari], нашият пазарен дял, съгласно тогавашните ни калкулации, щеше да се усили неведнъж “, споделя Уайнбърг съгласно стенограмата.

В последна сметка обаче Apple се отхвърля и от двете евентуални покупко-продажби.

Уайнбърг упреква контракта на Apple с Гугъл за неуспеха на самодейността, като го назовава „ слон в стаята “ по време на доста от срещите на екипа му с Apple. Подобни договаряния с други производители на браузъри или устройства, в това число Mozilla, Opera и Samsung, също са се провалили поради контракти с Гугъл, твърди Уайнбърг, което е предиздвикало DuckDuckGo да се откаже от напъните си да получи по-добро място в браузъра.

В показанията си Джанандреа признава, че едно от опасенията е, че връзките сред Apple и Гугъл могат да бъдат подкопани от сходни проекти. При разискването на презентация от 2018 година, готова за Кук и показана в съда, Джанандреа съобщи, че слайдовете допускат, че даже взаимно дружество с Bing „ евентуално ще ни сложи в директна конкуренция с Гугъл “, което „ евентуално “ ще докара до цялостното преустановяване на контракта за търсене на Гугъл с Apple.

Според Джанандреа компанията се е отказала от продължаването на договорката с Bing, основно тъй като тестванията на Apple са посочили, че Bing отстъпва на Гугъл по множеството индикатори и че замяната на Bing по дифолт няма да е в интерес на клиентите на Apple. Подобен мотив той посочи и за DuckDuckGo, като в имейл съобщи, че продължаването на партньорството е „ евентуално неприятна концепция “.

Все отново, съгласно свидетелства Джанандреа, е имало хора в Apple, които са считали, че работата с Bing по някакъв метод може да донесе изгоди за производителя на iPhone. В едно електронно писмо от 2018 година, показано на закрито съвещание, Адриан Перика, който управлява стратегическите вложения и напъните на Apple за сливания, твърди, че съдействието с Microsoft във връзка с технологията за търсене би помогнало

да създадем спомагателен лост за договаряния “ и евентуално да заменят Гугъл надолу по веригата.

В своите показания обаче Джанандреа разказва догатката като „ не е доста осъществима концепция “, неосъществима от бизнес позиция.

Днес Apple разполага с големи запаси, с цел да построи същински противник на Гугъл, показва в свидетелските си показания Джанандреа. Но, както написа в имейл от 2018 година, „ това евентуално не е най-хубавият метод да диференцираме продуктите си “ – разбиране, което той твърди, че поддържа и през днешния ден.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР