Интернет демократизира маркетинга. Всеки бизнес, дори и най-малкият, може с

...
Интернет демократизира маркетинга. Всеки бизнес, дори и най-малкият, може с
Коментари Харесай

Дигитален маркетинг за малкия бизнес

Интернет демократизира маркетинга. Всеки бизнес, даже и най-малкият, може с дребна инвестиция да сътвори тактика за привличане на консуматори, употребявайки опциите, предлагани от цифровия свят. Социалните мрежи, блоговете, самите уеб страници и търсачките като Гугъл, с изключение на SMS и имейл бюлетини са единствено част от платформите, на които търговецът разчита, с цел да притегли евентуални клиенти както във физическите магазини, по този начин и в онлайн продажбите. Ключът към постигането на това е да се знае кои да се употребяват за усъвършенстване на резултатите, написа испанският народен всекидневник. 

„ Голямото преимущество на цифровия маркетинг спрямо обичайния маркетинг е, че той разрешава да се събират данни за потреблението с огромна стойност за бизнеса и да се организират акции от суми до 100 евро на месец “, твърди Ерик Ригола, съветник по цифрова тактика в RocaSalvatella.

Следователно тактиката би трябвало да стартира с наличие в Интернет пространствата, през които евентуалният клиент се придвижва, с цел да се реши по какви канали предприемачът да съобщи своето обръщение.

„ Трябва да знаем пътя, който стартира от момента, в който потребителят за първи път познае продукта или марката, до момента в който ги купи и в каква част от това пътешестване мога да им влияя като компания. Ако успеем да генерираме забавно наличие и знаем къде да го сложим, сигурно ще успеем “, прибавя Ригола и илюстрира думите си: „ Квартална месарница и 70-годишна жена, която е евентуалният й клиент. Нека помислим по какъв начин месарят може да влияе на тази жена посредством интернет ”. Ригола разказва по какъв начин, когато избухва пандемията, основният воин на този образец заобикаля да напуща дома си. „ Като месар би трябвало да помисля, че тази жена би трябвало да продължи да пазари и по-късно премислям по какъв начин да стигна до нея. Оказва се, че откривам, че тя е страховит консуматор на WhatsApp, по тази причина я узнавам, че с телефона си може да направи поръчка за приложението “, изяснява той.

Как да достигнете до целевата публика?

Основният проблем е по какъв начин да разберете кои приложения употребяват евентуалните клиенти. Франк Карерас, професор по маркетинг във Висшето учебно заведение за администрация и ръководство на предприятия (ESADE) в Барселона, залага на старт през Facebook. „ В тази обществена мрежа има задоволително хора, които да намерят всевъзможни профили. Потребителите споделят данни за своята персона и усетите си. Освен това разрешава хиперсегментация, т.е. постигане до консуматори с избрани характерности, с помощта на Фейсбук for Business ”, прецизира той.

Тази изобилна сегментация улеснява проявлението на реклама навръх евентуалната публика. „ Например имам състезателен магазин и давам координатите, тъй че информацията ми да доближава до дами сред 20 и 35 години, които обичат тениса “, изяснява Карерас. По този метод бизнесът подсигурява, че всички хора, които кликат върху рекламата, имат този профил.

Следващото условие е тази връзка да пренасочва към целева страница, елементарен уеб страница, който не е главният уеб страница на компанията, а настрана пространство, в което може да бъде показана селекция от артикули и услуги, предлагани на пазара. „ По този метод ще получим информация за това, което ви интересува. Ако желаеме да задълбочим и научим за данни като обществените мрежи, които употребявате или вашите потребителски привички, можем да ви насърчим да попълните въпросник, който се възнаграждава с отстъпка, да вземем за пример “, прецизира Карерас.

След като компанията знае в кои пространства на мрежата присъства потенциалният консуматор, акцията би трябвало да бъде открита. Рекламата е най-директният инструмент. В допълнение към рекламите във Фейсбук, Гугъл разполага с голям брой принадлежности за приемане на реклами до целевата публика. Но обществените медии и оптимизацията за търсачки също са ефикасни.

В Испания 29 милиона души употребяват обществени мрежи, към 60% от популацията, съгласно изследване на Hootsuite и We Are Social, оповестено през януари. Този брой се е нараснал тази година заради пандемията. 
Фейсбук. Днес в Испания го употребяват към 21 милиона души (2,449 милиона консуматори в света), от младежи до пенсионери. Той се приспособява към промоцията на всеки артикул или услуга, защото разрешава качване на видеоклипове, фотоси, аудио и връзки. Instagram . Основното приложение за млада аудитория, макар че всяка година междинната възраст се усилва. Приложението навършва десетилетие тази година. Неговата мощна страна е изображението, а потреблението му на мобилни устройства е комфортно. Този аспект би трябвало да се вземе поради, защото 98% от мрежовите консуматори имат достъп от своя телефон. Twitter. „ Това е потребно за политици и известни персони, които могат да показват дейно своите отзиви, също и за юристи и лекари, тъй като генерира доста диалози. Това е добър инструмент за ръководство на обслужването на клиентите ”, прецизира професорът по маркетинг в ESADE Франк Карерас. TikTok. Той събира по-младата аудитория. Неговата мощ са късите хумористични видеоклипове и музика. Това е приложение, което следва да бъде употребявано от марките.  LinkedIn. Мрежата за експерти, в която компаниите с висока стойност намират работна ръка. „ Тази мрежа оказва помощ компании за първокласни недвижими парцели и производители на транспортни средства от висок клас да намерят надеждна сегментация на своите евентуални клиенти. „ Audi организира акция от персонализирани реклами през тази мрежа за експерти, които преди малко бяха сменили работата си, предполагайки, че е време да си купят нова кола “, изяснява професорът. WhatsApp Business. Позволява пряк контакт с клиента посредством чат. Той има бизнес версия, която предлага на потребителите цялата нужна информация за дадена марка. Полезен е и за поръчка. „ По време на изключителното състояние в Испания оказа помощ на доста купувачи да поръчват от кварталните си магазини “, изяснява Ерик Ригола. Podcast. Това е възходяща наклонност за всички бизнес ниши и за цялата публика. Неговата мощ е гласът и близостта. През първата половина на 2020 година слушателите на подкасти са се нараснали с 25%, съгласно проучването The State of the Podcast Universe, оповестено от Voxnest, софтуерна компания, профилирана в този формат. Това е ефикасен инструмент сочи друго изследване на StoryWorks, подразделението на BBC, профилирано в бранд наличието. Данните разкриват, че потребителите са с 22% по-ангажирани и помнят повече марки, слушайки подкасти, в сравнение с в случай че гледат телевизия.
Как да накарам бизнеса да заеме първите позиции в търсачките? 

Доброто позициониране в онлайн търсенето дава преимущества пред конкуренцията. За постигането на това има две тактики: SEM (Search Engine Marketing), който се стреми да получи по-голяма видимост посредством платени рекламни акции, т.е. на търсачката се заплаща за появяването на челните позиции. „ SEM е наличен за всеки, можете да започнете с всевъзможен бюджет, до пет евро дневно “, споделя Ригола.

Другата алтернатива е SEO (Search Engine Optimization) - процес, който се стреми да се нарежда на челните позиции за търсене с органични маневри, т.е. да откри формула за логаритъма на търсачката, с цел да реши, че бизнес уебсайтът е подобаващ и потребен за аудиторията, която търсите. Това е комплицирана задача, която би трябвало да регистрира уеб архитектурата, нейната приложимост и наличието, което би трябвало да е достоверно.

Местните компании могат да се възползват от инструментите, които Гугъл дава на бизнеса, с цел да реализиран видимост. „ За физически магазин наличието в Гугъл Maps е от значително значение, както и гратис. Там можете да създадете фирмения файл с часове, форма за контакт, характерности на продуктите и услугите и други Ако предложите качествена информация на клиента, той ще я употребява ”, твърди специалистът по цифровизация.

Има ли повече цифрови канали за постигане до клиента?

Ерик Ригола предлага да не се подценяват имейлите и бюлетините. " Те към момента са основни ", споделя той и прибавя, че единственият метод да го извършите е посредством тестване и поправяне. „ Схемата за дребни опити и неточности е ключът към фината конфигурация на тактиката “. Експертът предлага да отделите сред 5% и 10% от облагата за реклама. „ Ако имам подозрения къде да стартира, мога да направя инвестиция от 100 евро на месец или съответна акция от 100 евро. Ако работи, влагам повече, а в случай че не успее, го премислям ”, изяснява той.

Франк Карерас допуска, че защото ресурсите и времето са лимитирани, предприемачът концентрира напъните си върху обществена мрежа, от която се започва най-подходящата тактика за бизнеса. Това не значи, че компанията не участва в други цифрови канали, с цел да поддържа обслужването на клиентите.

Според Ригола е значима връзката с клиента по всички канали, налични за компанията за да се улесни взаимоотношението. „ Трябва да търсим всеобхватното прекарване, както онлайн, по този начин и офлайн, да поддържаме връзка по е-поща, WhatsApp, телефонно позвъняване и обществени мрежи. Само тогава ще бъде допустимо да се притегли и поддържа лоялна клиентела посредством усъвършенстване на ресурсите на дребна компания “, прецизира той. 

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР