Интересен арт проект на Атанасовското езеро предизвиква млади и утвърдени

...
Интересен арт проект на Атанасовското езеро предизвиква млади и утвърдени
Коментари Харесай

Интересен арт проект на Атанасовското езеро предизвиква млади и утвърдени художници и дигитални творци

Интересен арт план на Атанасовското езеро провокира млади и одобрени художници и цифрови създатели.

Той е озаглавен „ Водна кула- арт резиденция “ и ще се организира в интервала 10-20 август.

Творческата резиденцията предлага платформа за връзка и асимилиране на нови умения и разбирания в областта на изкуството и културата, нова просвета и нови взаимовръзки сред хора, природа, завещание, технологии и прогресивни хрумвания, водещи до разбирането за общуване.

Всеки интересуващ се и работещ в областта на изкуствата – цифрово изкуство, саунд арт, живопис, графика, снимка, апаратура, пърформанс и други,може да се запише за присъединяване.

Общо 12 актьори ще имат опция да вземат участие в плана, като програмата ще приключи с галерия на резултатите от резиденцията. Кандидатите би трябвало да изпратят автобиография и мотивационно писмо на е-поща – до 24 юли 2022.

Предвидена е и менторската стратегия, с присъединяване на 5 -ма интернационалните актьори.

Проектът се осъществя в партньорство със „ Симбиотично„ - Българска Фондация Биоразнообразие и с финансовата поддръжка от Посолство на Съединени американски щати в София – Малка грантова скица и Френски културен институт.

Организаторите осведомят, че от 18 –ти юли е отворена и програмата „Творческо развитие“ към Национален фонд „ Култура “, посредством която може да се кандидатства за покриване разноските за присъединяване в резиденцията.

Повече за местоположението и плана

Бургас, Атанасовски Солни езера 10 – 20.08.2022
Разглеждането на покрайнините на Атанасовските солени езера и богатата неповторима биоразнообразна еко система и атмосфера на естественото местообитание са в основата на тазгодишната резиденция. Насърчаваме планове по тематики, свързани с връзката сред екологията и изкуствата – всички медии са добре пристигнали – пърформанс, апаратура, образни изкуства и така нататък, които предизвикват поддържането на симбиозата човек-езеро, основани върху художествени проучвания на взаимоотношенията в солените езера.
За да можем да поддържаме нежното равновесие сред индивида и природата, се нуждаем от изобретателни хрумвания за запазване на естественото местообитание, без да се нарушава неговата целокупност. Изследването на връзката сред природата и индивида може да вземе теоретичен поврат, с включване на екологични данни, само че когато се подходи от художествена позиция, то има капацитета да надвиши нормално далечното и неясно за мнозина, като се приближи до него от прочувствена страна.
„ Подходите, които художниците употребяват, с цел да пресъздават проблемите с смяната на околната среда, варират от реалистични (например снимка, филми, видеоклипове, телевизия) до нереални, постоянно целящи да провокират човешкото напрежение (красота, грозота; риск, сигурност); да вземем за пример посредством токсичното възвишено. Широко прието предизвикателство в изкуствата е, че субективността както в художественото изложение, по този начин и в прочувственото усещане и реакции на феновете може да докара до деконтекстуализация и подправено схващане на моделите на ред в природата. В резултат на това феновете могат да възприемат проблемите с устойчивостта като далечни и несвързани с персоналния опит и излагане.
Абстракцията и изкуствеността в научните визуализации, до момента в който показват обективно реда на природата и проблемите с смяната на околната среда, също могат да отстранят фена от подтекста. Подобно на художествения метод, научните визуализации на екологичните проблеми могат да доведат до спиране на връзката сред страстите на хората и прекарванията от природата. (source https://springerplus.springeropen.com/…/s40064-016-2831-z)
В това отношение ние се стремим да отразим връзката сред индивида и природата по по-задълбочено понятен за всички метод, като предизвикваме диалози и работилници, както и съоръжения и визуализиране на проучвателен метод към художествената намеса в Солените езера на Атанасово по време на нашата резиденция.
Partners
Лагуната на живота /
https://lagoon.biodiversity.bg/the-lagoon
Българска фондация Биоразнообразие работи за запазване на влажните зони повече от 25 години, като най-сериозни старания поставя за крайбрежната лагуна Атанасовско езеро край Бургас – най-богатото на птици място и единственото, където се добива морска сол. В момента БФБ извършва LIFE план „ Лагуната на живота “, взаимно с „ Черноморски солници “ АД.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР