Интензивен ден на работа отчете премиерът Гълъб Донев на съвместното

...
Интензивен ден на работа отчете премиерът Гълъб Донев на съвместното
Коментари Харесай

Австрия ще иска 2 млрд. евро от ЕК за укрепване на външните граници и няма да изостави България за Шенген

Интензивен ден на работа регистрира министър председателят Гълъб Донев на взаимното му изказване с австрийския канцлер Карл Нехамер. Темата България в Шенген е водеща във. Затова и Донев посочи, че главен приоритет остава присъединението ни към Шенгенското пространство. След днешния ден министър-председателят чака позитивно развиване по този народен приоритет. Ако станем част от Шенгенското пространство, това ще е значим подтик в връзките сред двете страни и Европейски Съюз. Гълъб Донев чака България и Австрия дружно да работят за подсилване на сигурността на Шенген. Това ще докара до по-силно икономическо съдействие, само че и ще увеличи сигурността в Европейски Съюз, по думите на премиера Донев.

Той приветства проекта за деяние, направен сред специалистите на двете страни. България преглежда Република Австрия като обичаен стопански сътрудник, уточни още българският министър председател и изиска разширение и подсилване на съдействието. Уверен е също по този начин, че това посещаване ще задълбочи съдействието във всички сфери от съвместен интерес.

Карл Нехамер също подчертава на другарството сред двете страни. Българският пазар и България е доста забавна дестинация за австрийския бизнес, сподели той.

За Шенген канцлерът подчертава на систематичния проблем на Шенгенското пространство. Тези граници би трябвало да бъдат предпазени, по думите му. Вътрешните граници в Европейски Съюз към този момент се управляват, по думите му. Имаме огромен проблем с незаконната миграция, сподели Нехамер. Над 100 000 молби за леговище има в Австрия.  и тези мигранти са минали през европейските граници.

Австрия постоянно е казвала, че в никакъв случай няма да изостави нито България, нито Румъния по пътя им за присъединението в Шенген, увери австрийският канцлер. Наясно е каква е натовареността на българските гранични служби, стана ясно още от изказването му. Затова трябват повече европейски средства за отбрана на границата. 2 милиарда евро са нужни за техническа отбрана на външната граница на Европейски Съюз и Нехамер се надява да получи поддръжката на Европейска комисия за това. Защита на българската граница значи отбрана на австрийската граница, посочи австрийският канцлер. Пет точки предлага Австрия на Европейска комисия за отбрана на границите. Намираме се в сложни времена, уточни австрийският канцлер, само че е уверен, че ще се откри общо решение.
 Радев спори с Нехамер: Граничният надзор не е причина да не сме в Шенген
Радев спори с Нехамер: Граничният надзор не е причина да не сме в Шенген

Австрия губи от отхвърленото ни участие в Шенген, твърди държавният глава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР