Intel си издейства по-голяма субсидия за строителството на завод за

...
Intel си издейства по-голяма субсидия за строителството на завод за
Коментари Харесай

Германия дава 10 млрд. на Intel за фабриката в Магдебург


Intel си издейства по-голяма дотация за строителството на цех за чипове в Германия
(снимка: Intel)

Германските управляващи и Intel се споразумяха за разпределяне на дотация в размер на 10 милиарда евро за създаване на цех за произвеждане на чипове в източната част на страната.

Пакетът за поддръжка, който в началото трябваше да е по-малък, само че в последна сметка беше уголемен, включва както обичайната помощ под формата на финансови дотации, по този начин и таван на енергийните цени за Intel, отбелязва Блумбърг.

Канцлерът Олаф Шолц и основният изпълнителен шеф на Intel Патрик Гелсингър ще участват на гала по сключване на контракта през днешния ден в Берлин. Засега нява детайлности по отношение на съглашението, като се изключи че то ще бъде подписано от основния стопански консултант на Шолц – Йорг Кукис и от Кейван Есфаряни, изпълнителен вицепрезидент на Intel, основен световен действен шеф и общоприет управител на производството, веригата за доставки и интервенциите.
още по темата
Първоначално Intel се съгласи да построи цех в град Магдебург с държавна помощ от €6,8 милиарда, само че компанията забави плана, заради неподходящи стопански фактори. Въпреки това страните се споразумяха за нов пакет за поддръжка, който ще включва 10 милиарда евро дотации, както и ограничение на цените на силата.

Под управлението на Гелсингър Intel извършва огромна стратегия за агресия, ориентирана към възобновяване на предходното владичество на компанията в промишлеността на полупроводниците и диверсификация на центровете за произвеждане на сериозни съставни елементи, които сега са съсредоточени в Източна Азия.

Магдебург се трансформира в основна част от тези проекти, изпреварвайки други обекти в Европа, само че планът забуксува откакто цените на електрическата енергия скочиха внезапно дружно с разноските за строителство и материали.

Съгласно Закона за чиповете на Европейския съюз, Intel чака дотация за към 40% от разноските си. Междувременно компанията към този момент подписа съглашения с Израел и Полша за разширение на производството си и в тези страни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР