Интеграционната програма за настаняване на украински бежанци във вътрешността на

...
Интеграционната програма за настаняване на украински бежанци във вътрешността на
Коментари Харесай

Правителството прекратява програмата за преместване на бежанци

Интеграционната стратегия за настаняване на украински бежанци навътре в страната се приключва. Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат краткотрайно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това разгласи вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение в понеделник. До това решение се е стигнало след безуспешните опити в последните дни за пренасяне на украинците от хотели по Черноморието към такива навътре в страната. При предстоящи над 200 души, през вчерашния ден в първия трен от Варна се качиха едвам петима, а по-късно други малко над 50 души отпътуваха към вътрешността на страната.

Константинова заяви, че от началото на войната в Украйна у нас са пристигнали над 300 000 души. От тях краткотрайна протекция и заслон са поучили 110 000.

" За три месеца ние поставяме ежедневни и изцяло непредвидени грижи за над 110 хиляди души. Да, несъмнено има хора, които са получили обществени помощи със забавяне. Сигурно има такива, за които е трябвало известно време да се провежда лекуване. Сигурно е имало и такива, които не са съумели да запишат децата си на детска градина. Но белким това не се случва всеки ден с българите? Днес стоя пред вас - и българи, и украинци, с цялостната убеденост, че екипът на националния щаб, всички регионални управи и локални центрове, направихме повече от невъзможното, с цел да подсигурим на хората, бягащи от война, топъл дом и сигурност. Направихме всичко допустимо да не разпъваме палаткови лагери, както е в останалите страни ", съобщи тя.

Властите ясно са декларирали, че България не може да си разреши да устоя украински жители в хотелите на първа линия по морето след 31 май и са очаквали да получат схващане. Вместо това, по думите ѝ, са получили редица лични претенции от част от бежанците, които няма по какъв начин да бъдат изпълнени.

" От самото начало бе обявено, че тази мярка с хотелите е краткотрайна и цели да им даде време, с което да и стъпят на краката. За наше голямо отчаяние получихме редица лични претенции, които изрично няма по какъв начин да бъдат задоволени. И тук надалеч не приказваме за уязвими групи - тъкмо те имат минимум битови условия. За всички останали хора с краткотрайна протекция оповестявам: откакто не получихме достоверна и навременна информация от вас, откакто до последно не съобщавате на посредниците и екипите на терен за вашите планове - прекратяваме интеграционния проект за разселване на бежанци навътре в страната. Всички, които са настанени в хотели и настояват, че няма къде да отидат, ще бъдат трансферирани в буферните центрове в Сарафово и Елхово ", сподели Константинова.

Докато не стане ясно тъкмо какъв брой хора имат същинска потребност от заслон, управляващите нямат различен избор, с изключение на да настанят всички в буферните зони, съобщи Константинова. Тя акцентира, че изискванията в държавните бази дават отговор на всички минимални условия, сходно на центровете в Полша, Чехия, Молдова и други страни.

" Нашата съпричастност продължава да е все такава огромна и безгранична, само че нашите благоприятни условия да предложим повече от палатки и фургон бяха необяснимо саботирани. Закрилата е право, а не обвързване, по тази причина няма да разреша повече да тръгне нито един празен рейс, нито един празен вагон. Развитието на обстановката от този миг е в ръцете на украинската общественост в България ", разяснява Константинова.

Тя насочи зов към всички бежанци, които нямат потребност от заслон, да го заявяват.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР