Инсулиновата резистентност се развива, когато Ви липсва движение и когато

...
Инсулиновата резистентност се развива, когато Ви липсва движение и когато
Коментари Харесай

Инсулинова резистентност и отслабване! Кои храни помагат

Инсулиновата устойчивост се развива, когато Ви липсва придвижване и когато се храните нездравословно.

Ако постоянно посегателство към сладкишите, пържени картофки и други мазни храни, то след време има огромен риск да развиете инсулинова устойчивост. В такива случаи отслабването е по-трудно, само че с верен режим на хранене ще съумеете.

Здравословното хранене ще докара до намаление на равнището на кръвната захар и в организма ще се отделя по-малко инсулин. Когато постигнете естествени равнища отслабването, към този момент няма да е толкоз мъчно. Това ще постигнете с храни, богати на влакнини. Храни като боб, ечемик, соя, леща и леблебия се разграждат постепенно и поддържат равнищата на кръвна захар в норма.

Включете в менюто си пълнозърнест самун, бобови храни, овесени ядки и даже салата от бобови зърна. Количеството влакнини дневно е добре да бъде към 30 грама дневно.

Други храни, с които с изключение на да се храните здравословно, ще постигнете и ниски равнища на кръвната захар, са авокадо, ядки, зехтин, маслини и разнообразни семена. Ако желаете да отслабнете, не е належащо да изключите всички мазнини от менюто си, а да изберете верните и потребните мазнини като зехтин. Полезно е да консумирате по 1 супена лъжица зехтин дневно - в салати да вземем за пример.

Ако страдате от инсулинова устойчивост и желаете да отслабнете, не е нужно да забравите за всички сладки храни. Можете умерено да консумирате черен естествен шоколад. Според извършени изследвания чистият естествен шоколад понижава инсулиновата устойчивост. Не посягайте обаче към млечният шоколад, тъй като резултатът ще е противоположен.

Добре е да ядете и пиете храни и питиета, богати на флавоноиди. Освен тъмния шоколад богати на флавоноиди са и ягодите, цитрусовите плодове, боровинките, ябълките, зелето, спанакът и аспержите. От напитките с високо наличие на флавоноиди са зеленият чай и виното.

За да се справите с инсулиновата устойчивост, е добре да хапвате храни, богати и на магнезий. Такива са спанакът, рибата, бобовите храни и тиквеното семе. При топлинна обработка част от магнезият се губи, по тази причина е добре да хапвате сурови зеленчуци.

За да се справите с инсулиновата резистнестност и да съумеете да отслабнете, наблегнете на пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци (сурови) и риба.

Ако желаете да отслабнете, не посягайте към артикули, които съдържат бяло брашно. Почти всички торти, кексове, самун и други печива се подготвят с бяло брашно. Също по този начин забравете за захарните произведения.

Белият ориз също е неразрешен при инсулинова устойчивост. Тези храни водят до наднормено тегло и инсулинова устойчивост.

Друга група храни, които би трябвало да избягвате са саламите, млечните артикули с висок % масленост, мазните меса. Наситените мазнини покачват равнището на инсулин в организма.

Също по този начин не се изкушавайте да хапвате в заведения за бързо хранене. Храната там съдържа хидрогенирани мазнини, рафинирана скорбяла и захар в огромни количества. Ако посещавате заведения от този вид ще си осигурите наднормено тегло, инсулинова устойчивост и доста други здравословни проблеми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР