Инструментите, на които са свирили световноизвестните музиканти като правило след

...
Инструментите, на които са свирили световноизвестните музиканти като правило след
Коментари Харесай

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Инструментите, на които са свирили световноизвестните музиканти като предписание след време се продават на баснословни цени. И това е разбираемо – по този метод колекционерите и почитателите се пробват с изключение на до музикалния инструмент да се допрян и до част от душата на обичания си реализатор.

Ето ги 10-те най-скъпи китари, продавани на търг. Три от тях са били благосъстоятелност на Ерик Клептън, две на Джери Гарсия и Боб Дилън, в листата има китари и на Боб Марли и Джими Хендрикс.

10. „ Wolf ” на Джери Гарсия

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Фронтменът на групата Grateful Dead Джери Гарсия умря от сърдечен удар през 1995 година, когато се лекуваше от взаимозависимост от опиати и алкохол. Името му е именито, защото точно той проправи път за стилове, които превзеха света. През 2002 година на търг неговата китара, известна с името „ Вълк “ (Wolf) беше продадена на неизвестен колекционер за 789 500 $.

9. Martin 000-42 Acoustic на Ерик Клептън

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Единствената акустична китара в класацията. На тази китара Клептън извършва незабравимата „ Tears In Heaven “. С нея той свири и по време на известното шоу на музикалната телевизия MTV Unplugged. През 2004 година тази китара беше продадена за най-високата цена, плащана в миналото за акустична китара – 791 500 $.

8. Gibson ES-335 на Ерик Клептън

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Втората от трите китари на Ерик Клептън в тази ранглиста. С тази китара Клептън свири най-много по време на присъединяване му в блус-рок групата Yardbirds през 1964 година Тази китара играе основна роля и по време на присъединяване на Клептън в друга група – Cream. С нея той свири по време на последния концерт на групата през ноември 1968 година През 2004 година китарата е продадена за 847 500 $.

7. “Tiger ” на Джери Гарсия

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Съгласно наследството на Джери Гарсия след гибелта му през 1995 година двете китари – “Wolf ” и “Tiger ” са предадени на майстора, който ги е направил – Дъг Ъруин. Живите членове на групата му Grateful Dead обаче оспорват собствеността. След дълги разногласия, през 2001 година е реализирано съглашение двете китари въпреки всичко да останат при него. През 2004 година Ъруин взема решение да продаде инструментите, откакто претърпява тежка автомобилна злополука, а лекуването гълта съвсем всичките му спестявания.

6. “Blackie ” на Ерик Клептън

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Китарата на Клептън – „ Fender stratocaster ”, кръстена „ Блеки “, в действителност е сглобка от три китари, създадени през 1956 и 1957 година Това е единствената китара, употребена от него на сцената и в студийните записи за интервал от 15 години, от 1970 до 1985 година Китарата е на корицата на албума му Slowhand от 1977 година, който включва именитите шлагери като „ Cocaine “ и „ Wonderful Tonight “. През 2004 година Ерик взема решение да се раздели с обичаната си китара, а средствата от търга отиват за подкрепяне неговия център за лекуване на зависимости.

5. Fender Stratocaster 1964 на Боб Дилън

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Електрическата китара, на която Боб Дилън свири по време на историческия си концерт в Нюпорт през 1965 година. Инструментът бе продаден на търг в Ню Йорк с истинските си струни за 965 000 $. В продължение на 50 години китарата е била владеене на Доун Питърсън, която е решила да я продаде на търг, откакто в телевизионно предаване схванала, че цената на инструмента е към 50 хиляди $.

4. Les Paul Standard 1959 на Кийт Ричардс

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Известна като „ Светият Граал “ на електрическите китари. Съоснователят на The Rolling Stones Кийт Ричардс свири на този Гибсън по време на първото присъединяване на групата в шоуто на Ед Съливан, едно от най-известните америански телевизионни излъчвания за времето си. Китарата е продадена през 2003 година на търг за един милион $.

3. Washburn 22 series Hawk на Боб Марли

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

През живота си реге-легендата Боб Марли има общо 7 китари, една от тях е електрическата Washburn 22 series Hawk. Именно нея Марли взема решение да подари на своя преподавател по китара Гари Клаусен. Правителството на Ямайка афишира инструмента за национално благосъстояние.

2. Fender Stratocaster 1968 на Джими Хендрикс

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

С тази електрическа китара Джими Хендрикс свири по време на популярния фестивал Уудсток през август 1969 година. Любопитно е, че на същото събитие и със същата китара Джими Хендрикс извършва китарна версия на американския химн “The Star Spangled Banner ”, което провокира огромно публично неспокойствие по това време.

1. Fender “Reach Out To Asia ” Stratocaster на Браян Адамс

 10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Браян Адамс е прочут с десетките си благотворителни концерти. Кампанията „ Reach Out to Asia ” ( “Протегни ръка на Азия “) има за цел да подкрепи бедните хора на континента. За да притегли повече средства, на Адамс му хрумва концепцията да събере подписите на най-известните китаристи в света върху своята китара и да я продаде на благотворителен търг. Автограф върху неговата Fender “Reach Out To Asia ” Stratocaster поставят 19 музиканти, измежду които Ерик Клептън, Джими Пейдж, Дейвид Гилмор, Тони Айоми. В последна сметка инструментът е продаден за рекордните 2 700 000 $ – най-скъпата китара, продавана досега.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР