Инструментът Selfie, който има за цел ученици, учители и директори

...
Инструментът Selfie, който има за цел ученици, учители и директори
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Не трябва да допускаме самоопределяне на пола в училище

Инструментът Selfie, който има за цел възпитаници, учители и шефове да оценят цифровата среда в учебните заведения и на добитите в клас цифрови умения е спрян в България. Това разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва на открит урок в столичното 109 ОУ " Христо Смирненски ", съобщи БГНЕС.

Дотук се стигна, откакто деца трябваше сами да дефинират пола си. В системата те трябваше да избират от четири варианти - мъж, жена, друго и избирам да не споделям. Заради това министър Вълчев даде обещание, че ще изиска от Европейска комисия да направи смяна във въпроса или той да отпадне от въпросника. Пред публицисти през днешния ден той разгласи, че има увещание, че това ще се случи.

„ Имам авансово писмо от еврокомисаря по образованието Тибор Наврачи, в което той ме твърди, че ще намерят техническо решение, само че към момента нямаме предложение какво тъкмо ще е то. Предполагам, че техническото решение ще е едно от двете, които сме предложили - или да отпадне отговорът на въпроса, който провокира полемики, или самият въпрос. Този въпрос не е наложителен за задачите на въпросника - да оцени цифровата готовност на учебните заведения, като той е един от двата статистически въпроса в инструмента SELFIE “, изясни Вълчев.

Министърът разяснява и концепцията бъдещите тестванията в 10 клас да са по естествени науки и по публични науки, а освен по български език и математика.

„ Усвояването на компетентности допуска на всички предмети да се отдели нужното внимание. Това, че няма изпит след 10 клас, респективно матура след 12 клас по част от дисциплините не значи, че не са значими. Много възпитаници ще аплайват с биология, химия, физика, география, тъй че това е един мотивиращ фактор да има опция да се изберат и спомагателни изпити. Към момента обаче единствено матурите по български език и математика са законово регламентирани като наложителни “, изясни ВълчевТой добави още, че с цел да преминат учебните заведения на едносменен режим е належащо да се преструктурира приемът и това може да се реализира с намаляването на паралелките с една за банкет в първи клас и след седми, както и с построяването на нови учебни заведения. Вълчев разясни, че към 300 учебни заведения в 65 общини би трябвало да преминат към едносменен режим на образование.

На въпрос на БГНЕС дали не би трябвало да се вкара униформа във всички учебни заведения по отношение на зародилото неодобрение в Бургас, където възпитаници бяха връщани, тъй като са с неуместно облекло, Вълчев отговори: „ В момента това е учебна политика. Между учебните заведения постоянно ще има разлики, само че не е желателно да има разлики вътре в едно учебно заведение. Униформите са потребни от тази позиция, че основават отношение и просвета към учебното заведение, понижават чувството за разграничение. Нямаме желание да предлагаме наложителни униформи във всички учебни заведения, само че една такава политика е потребна и би трябвало да бъде разисквана с родителската общественост във всяко едно учебно заведение или с учениците в гимназиите “, съобщи Вълчев.

Той добави, че всяко едно учебно заведение има вътрешни правила и както учителите, по този начин и учениците би трябвало да вървят в подобаващ тип.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР