„Институциите са длъжници на хората с увреждания“. Това заяви вицепрезидентът

...
„Институциите са длъжници на хората с увреждания“. Това заяви вицепрезидентът
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Институциите са длъжници на хората с увреждания

„ Институциите са длъжници на хората с увреждания “. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на XI многожанров фестивал за хора с увреждания в гр. Перник под надпис „ Изкуството осмисля нашия живот “.

„ Дължим на хората с увреждания цялостна смяна на политиката и отношението към тях. Преди повече от 10 години, Общото заседание на Организацията на обединените народи одобри Конвенцията за правата на хората с увреждания. Десетилетия наред хората се бореха с това да бъдат равноправни и най-сетне бяха чути “, сподели още Илияна Йотова. „ През 2012 година България ратифицира тази спогодба, само че за жалост, тя остана единствено на хартия. Липсва задоволително хармонизирано законодателство за гарантиране правата на хората с увреждания “, добави вицепрезидентът.

Илияна Йотова акцентира, че публичната полемика на тази тематика не трябва да се изчерпва единствено с инвалидните пенсии и ТЕЛК. „ Това са въпроси, които страната е належащо по този начин или другояче да реши. Трябва напъните да бъдат ориентирани и към това по какъв начин хората с увреждания да бъдат приобщени, по какъв начин да развиват творчеството и гения си, по какъв начин да бъдат равноправни членове на обществото “, съобщи още вицепрезидентът.

След формалното разкриване, Илияна Йотова посети „ Алеята на занаятите “, където са изложени творби на изкуството, направени от участниците във фестивала.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР