Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

Анализът на ИСА за август: Радев с президентско управление в парламентарна република

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец август 2022 година под заглавие:

РУМЕН РАДЕВ С ПРЕЗИДЕНТСКО УПРАВЛЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО – РЕВИЗИЯ, РОКАДИ, РЕВАНШИЗЪМ
ГЕРБ ИЗЛИЗАТ ОТ СТИГМАТА, БОРИСОВ Е В АТАКА
„ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА “ СЪС СТАБИЛЕН ТРЕНД НАДОЛУ
Българска социалистическа партия СЛЕД „ ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО “ НА РАДЕВ
Движение за права и свободи ПРАВИ ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВЛАСТТА
ШАНСОВЕТЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕВРОЗОНАТА
НА 1 ЯНУАРИ 2024 – ВСЕ ПО-МАЛКИ

Предлагаме ви
РЕЗЮМЕ ОТ ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Политическите събития през август имат един общ знаменател – избори и газ.

Конфронтацията по геополитическата ос се изостри и през тематиката за газовите доставки стана преобладаваща в избирателен подтекст.

 

Интересът към служебния кабинет бързо се амортизира.
Очакванията към него нямат фокус, идват от разнообразни среди, групи, партии и обществени пластове. Правителството на Гълъб Донев по-бързо от предшествениците си изчерпва заема на доверие, който е натурален към всяка нова власт – без значение дали идва след избори или е назначена от президента.

 

Кадровите смени минаха мярката. Толкова огромно пречистване не направи нито един от предходните кабинета на Радев. Дори първият през 2017 година, от който се очакваше огромна проверка, мина добродушно на фона на размаха, който следим в този момент.

 

Кадровият кадрил предизвика неустановеност и дестабилизира държавното ръководство.

 

Смените по върховете на държавната администрация станаха ежедневие, овладени са основни позиции.

 

Особеното в тази ситуация е, че се уволняват фрагменти, назначени от политическите сили, които поддържаха Румен Радев за втория му мандат.

Най-силна звучност имат уволненията в секторите, които бяха ръководени от Българска социалистическа партия – силата, която издигна Радев-Йотова за президентски избори 2016. Самият състав на кабинета бе casus belli за връзките с Нинова и те в действителност бяха взривени.

 

Служебното държавно управление е било квалифицирано от дълго време, работило се е за него и за кадровото му застраховане.

 

Размахът на рокадите удостоверява версията за съпричастност на президента към свалянето на кабинета „ Петков “.

 

Предаването на властта мина минорно. Разминаването сред кабинета „ Петков “ и служебното държавно управление станаха забележими от ден първи от новата власт.

 

Използвайки рецесиите, служебното държавно управление се движи на ръба на конституционните си пълномощия.

Въпросът за конституционната адекватност на фигурата на служебното държавно управление в главния закон на България ще стане доста настоящ, в случай че резултатите на 2 октомври се окажат мощно повлияни от дейностите на актуалните министри или в случай че се стигне до следващата патова обстановка, която да наложи още едно служебно ръководство.

 

Темата за пестенето на сила е напълно подценена. Няма български водач – президент, министър-председател, министър или лидер на партия, който да приготви нацията за тествания, да я активизира и консолидира за идните сложни времена, да я призове за общонационално старания.

Политическата рецесия се сля с рецесия на водачеството.

 

Със състава и дейностите на служебния кабинет президентът затвърди спора си с протестния сегмент.

 

Резултатите от работата на вътрешния министър ще бъдат тест за антикорупционната линия на президентската институция.
На този стадий ситуационното покритие сред ползите на Радев и на ГЕРБ е реалност. Юмрукът е сменил посоката си.

Четвъртото служебно държавно управление на Радев и самият Радев се затвърждават като нерегистрираните участници в идните избори.

 

Конфликтните точки и лични конфликти превзеха полето на българската политика. Толкова интензивна и разнопосочна война не е имало през годините на прехода.

 

Основните политически играчи – партиите и президента, се преподредиха, което усложнява оптимално намирането на единодушие. Предстоят тежки договаряния за сформиране на държавно управление без да е ясно дали въобще ще стигнат до някакъв край.

 

Мащабните рокади и преодоляването на страната приготвя психически жителите за втори длъжностен кабинет.

 

Заявените червени линии преди вота и войната сред партии и политици допускат патова обстановка след 2 октомври.

 

Заявката на Политическа партия, че се стремят дружно с Българска социалистическа партия и Демократична България да имат общо 121 депутати или малко повече, наподобява непостижима с днешна дата.
Реализацията й допуска приливна електорална вълна към три партии, които ще понесат негативите от икономическите и обществени развития – инфлация, неустановеност, стрес, възходящ интерес към популистки послания.

 

Ако въпреки всичко Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия завоюват, болшинството им ще бъде нежно, с цел да обезпечи непоклатимост на ръководството. Очаква ни римейк на политическите пристрастености от първата половина на тази година.

 

И разновидността за евроатлантически кабинет наподобява неосъществим след 2 октомври. След още един избирателен цикъл може да бъде изработен компромис, който да бъде показан като „ исторически “.

 

Разочарование от служебния кабинет и задействане на инстинкта за самозапазване на партийната система може да докара до търсене на формула за постоянен партиен кабинет през октомври.

 

При патова обстановка и затъване в безперспективност за превъзмогване на политическите рецесия даже немислимите през днешния ден разновидности биха влезнали в дневния ред на един сериозен спор.

 

След 2 октомври политическият хайлайф ще бъде изправен пред избора да постави старания за постоянно държавно управление или да провокира
разновидността „ избори до дупка “. Това ще овласти ново служебно държавно управление на президента, който към този момент се движи на ръба на конституционните си пълномощия.

 

Идеята на Слави Трифонов за референдум парламентарна или (полу)президентска република е отвън времето. Велико национално заседание се привиква в исторически преломи. Моментът в този момент не е подобен.

 

Стигматизацията на ГЕРБ продължава, само че партията оперира в нов подтекст.
Един тежък цикъл за ГЕРБ, стартирал с митингите през 2020, наподобява затворен.

Твърдото ядро може да бъде разрушено от огромен (политически взрив), само че подобен не се обрисува. Кадрово и електорално партията е постоянна и към този момент печели най-вече гласове.

 

ГЕРБ към този момент не са в позицията единствено да се отбраняват, само че и нападат.

 

„ Продължаваме промяната “ влиза в предизборната борба с ясно дефинирани и опоненти/врагове, и съдружници.

 

„ Имаме още доста работа – и сме решени да я довършим! “ се обрисува като главно обръщение на акцията.

 

Кадровата банка на Политическа партия е нестабилна. Структурите са хлабави. В листите намират място напуснали Има Такъв Народ, което може да се пояснява като изменничество към личните фрагменти. Започват да се отдръпват знакови лица от ядрото към Кирил Петков, което е знак за вътрешни напрежения.

 

Лена Бориславова или не устоя на напрежението, или настроенията против нея са били доста мощни.

 

Нежеланието на Политическа партия да се яви в коалиция с Демократична България има пояснение в търсенето на опция да се върне на терена център-ляво.
Това е единствената формула, която може да й подсигурява триумф, откакто партията отиде доста вдясно с антируската политика на държавното управление „ Петков “.

Българска социалистическа партия влиза в първата предизборна акция, в която президентската институция отчетливо работи против управлението на партията.

 

Отношенията Нинова-Радев/Йотова трайно минаха в режим атака-контраатака и това, наподобява, ще бележи цялата акция.

Българска социалистическа партия има основанията да отбрани ръководството си в мандата на Политическа партия, в това число атакувайки президента.

 

Партията залага на мощна обществена политика на фона на галопиращи цени и недостиг на енергоносителите. Това е поръчка за продължение на обществените задължения, които Нинова и министрите на Българска социалистическа партия осъществиха в границите на кабинета „ Петков “.

Движение за права и свободи подвигна доста високо летвата си за идните парламентарни избори.

 

Като главно обръщение на Движение за права и свободи в акцията се обрисува тезата: „ България има потребност от Движение за права и свободи и във властта. “
Електоратът на партията е и консолидиран, и стимулиран.

 

Може да се чака висока изборна интензивност в прилежаща Турция на 2 октомври, която да конкурира резултата от ноемврийските избори, когато там за Движение за права и свободи гласоподаваха близо 90 000 с право на глас.

 

Популисткият избор обезпечава наличието на „ Възраждане “ и в идната парламентарна настройка
Партията върви нагоре, само че към този момент изчерпа капацитета си за привличане на нови гласове.

 

Демократична България поведе анти-руските настроения и ще бъде моторът на
очертаваща се война с президента във връзка с „ Газпром “, Кремъл, съветския газ.

 

Ако построи акцията си само върху съветския газ, губи шансове да притегли нови гласоподаватели и остава „ заключена “ в твърдия си изборен корпус. Реален е рискът Демократична България да изнесе войната за газа, а Политическа партия да обере дивидентите.

 

Грешка на Демократична България бе още веднъж да предлага предизборна коалиция на Политическа партия обществено. Това издаде уязвимост и нерешителност.

 

Има Такъв Народ се бори за внимание.
Трифонов вкара тематиката за референдума в миг, когато партията към този момент нямаше какво да каже.
Предложението отхвърля сегашната политическа система, тъй като в нея има „ двуличие, неистини, корупция, задкулисие, интриги, и мъчителна жадност за власт “ и по тази линия Трифонов може да откри съидейници.

Срещу партията се оформя углавен избор и единствено мощен заключителен спринт може да резервира статута й на парламентарна партия.

 

Ако не успее да влезе в Народното събрание, партията на Стефан Янев ще завърши късия си гастрол в политиката. Партия, построена само на основата на няколкомесечно служебно премиерство, мъчно може да разчита на вероятност и триумф.

 

Като идеология, програмни цели и послания БВ и Янев оферират унисекс – ще притеглят всички, биха се коалирали с всички, нямало червени линии.

 

Нажежаването на предизборните политически диспути е най-много в стопанската система, където даже и простите обстоятелства намират друга интерпретация. Неясните неща станаха още по-неясни: има ли газ или няма, цената скъпа ли е или евтина, Планът за възобновяване финален ли е или в този момент ще се ревизира отново, първите траншове в този момент ли ще дойдат или следващата година и така нататък

За разлика от Съединени американски щати да вземем за пример в България данните не демонстрират, че българският бизнес и семейства се ориентират към понижаване на потреблението. Пазарът към момента не реагира по най-логичния метод на ясните сигнали за трайно повишаване и задържане на инфлацията на високи равнища. Компенсациите и покачването на приходите не престават освен да подтикват инфлация, само че и да образуват упования за продължение на тази политика.

 

Във финансовия бранш няма да забележим бърза и значима възходяща динамичност на лихвите.

При очертаващите се големи разноски, непостижими за приходите, „ Бюджет 2023 година “ е изправен пред съществени провокации. И до момента в който за един длъжностен министър на финансите единственият излаз е в свиването на разноските, то политически идващото държавно управление ще се изправи преди трилемата: стесняване на разноските, или/ и повдигане налозите или/и нови заеми.

Позиционирането на предизборния спор единствено в областта на газа и договарянията с „ Газпром “, рискува да загуби още електорална интензивност с всички произлизащи от това последствия за гърчещата се под напора на външни и вътрешни шокове стопанска система.

 

С всеки спомагателен месец на продължаването на спора Русия-Украйна рискът от европейско разцепление нараства и първите предупредителни знаци към този момент се появиха. Но доста ще зависи от хода на самия спор. Ако спорът продължи в настоящия си тип, може да се разчита на единството на Европейски Съюз: макар енергийната рецесия и икономическите премеждия, породени от нея, както и политическото и геополитическото напрежение, което ще провокира, европейците надали ще отдръпват своята поддръжка за Украйна.

За Европейски Съюз обаче ще бъде по-трудно да продължи този курс, в случай че се очертае опция за договаряния и преустановяване на огъня.

Изкушението да се откри компромис с Русия ще бъде мощно, изключително като се има поради, че той ще бъде реализиран евентуално на фона на възходящия обществен, стопански, политически и геополитически напън върху континента. Ако намаляването на насилието в Украйна съвпадне с възходящата енергийна рецесия в Европа, това може да докара до обстоятелството, че европейските водачи освен ще стартират да спорят и да се двоумят, само че като цяло ще се оформи ясно и очевидно разделяне сред тях с геополитически последици.

 

 

Анализът е направен от екип в състав:
Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания)

Борислав Ангелов (Северна Македония)
 
Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО – РЕВИЗИЯ, РОКАДИ, РЕВАНШИЗЪМ
НОВ ПРОБИВ В СИСТЕМАТА ЗА СИГУРНОСТ
РАДЕВ С ПРЕЗИДЕНТСКО УПРАВЛЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ
КОНФЛИКТНИ ТОЧКИ И ПЕРСОНАЛНИ СБЛЪСЪЦИ – ВАРИАНТИТЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО СА ОГРАНИЧЕНИ
КАМПАНИЯТА – ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА КОНФЛИКТИТЕ, СКАНДАЛИ, АГРЕСИЯ

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ГЕРБ ИЗЛИЗАТ ОТ СТИГМАТА, БОРИСОВ Е В АТАКА
„ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА “ СЪС СТАБИЛЕН ТРЕНД НАДОЛУ
Българска социалистическа партия СЛЕД „ ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО “ НА РАДЕВ
Движение за права и свободи ПРАВИ ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВЛАСТТА
„ ВЪЗРАЖДАНЕ “ С РЪСТ НА ГЛАСОВЕ
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ПОВЕДЕ АНТИ-РУСКИТЕ НАСТРОЕНИЯ
„ ИМА ТАКЪВ НАРОД “ С ИМИДЖА НА ЛУЗЪР
„ БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД “ С ДЕФИЦИТ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ОПИТ

IV. ИКОНОМИКА

РАЗШИРЯВАЩА съдебна експертиза ДИВЕРГЕНЦИЯ НА ИКОНОМИКИТЕ НА Европейски Съюз
ПАЗАРЪТ НА ТРУДА Е В НАЙ-ДОБРИТЕ СИ ВРЕМЕНА
РЕШЕНИЕТО НА ЕЦБ ЗА ПОКАЧВАНЕ НА ЛИХВИТЕ
БЮДЖЕТЪТ ПРЕД ТРИЛЕМАТА: РАЗХОДИ, ДАНЪЦИ, КРЕДИТИ
ШАНСОВЕТЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕВРОЗОНАТА НА 1 ЯНУАРИ 2024 – ВСЕ ПО-МАЛКИ

V.ГЕОПОЛИТИКА

ДИПЛОМАЦИЯТА И ГЕОПОЛИТИКАТА В СВЕТЛИНАТА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА
ПРЕМЕСТВА ЛИ съдебна експертиза ЦЕНТЪРЪТ НА СВЕТОВНОТО НАПРЕЖЕНИЕ ОТ ЕВРОПА КЪМ ИЗТОКА?

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

ГЪРЦИЯ УПЛЪТНЯВА БАЛАНСА В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ
АЛБАНИЯ – ПОРЕДЕН КРЪГ ИСТОРИЧЕСКИ СПОРОВЕ
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ЧАСТИЧНИ МЕСТНИ ИЗБОРИ ИЗМЕРИХА ВЛИЯНИЕТО НА ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЯ

Пълният 81-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР