Instagram на Meta Platforms, YouTube на Alphabet, TikTok и Twitter

...
Instagram на Meta Platforms, YouTube на Alphabet, TikTok и Twitter
Коментари Харесай

ЕК ще разследва водещи социални мрежи заради реклама на криптоактиви

Instagram на Meta Platforms, YouTube на Alphabet, TikTok и Twitter може да се окажат изправени пред регулаторни проблеми напълно скоро, откакто европейската потребителска група BEUC се оплака на Европейската комисия (ЕК) и органите за отбрана на потребителите, че онлайн платформите “улесняват подвеждащото разпространение на криптоактиви ”.    “Съдебните каузи, заведени от американските регулаторни органи против водещи криптоплатформи като Coinbase и Binance, дружно с миналогодишния срив на FTX, провокираха опасения по отношение на отбраната на потребителите, обвързвана с криптоактиви като Bitcoin и Ethereum. Затова и предишния месец Европейският съюз одобри първия в света повсеместен набор от правила за контролиране на криптоактивите - MiCа ”, напомня Reuters.    

В жалбата си, подадена в четвъртък, от BEUC декларират, че разпространяването на подвеждащи реклами на криптоактиви в платформите на обществените медии е нелоялна комерсиална процедура, защото излага потребителите на съществени вреди като да вземем за пример загуба на обилни суми пари. Организацията показва също по този начин, че това се случва посредством реклами и инфлуенсъри и приканва Мрежата за съдействие в региона на отбраната на потребителите да изиска от онлайн платформите да одобряват по-строги политики за реклама на криптовалути и да подхващат ограничения за попречване на подвеждането на потребителите от страна на инфлуенсъри. 
Впоследствие Мрежата следва да осведоми Европейската комисия за успеваемостта на тези ограничения, декларират от BEUC в жалбата си и се обръщат към европейските органи за отбрана на потребителите с молба да си сътрудничат с европейските надзорни органи за финансови услуги, с цел да подсигуряват, че платформите приспособяват рекламните си политики, с цел да предотвратят подвеждащото разпространение на криптовалути.   

" Криптовалутите скоро ще бъдат контролирани с новия правилник за пазара на криптоактиви, само че това законодателство не се отнася за фирмите от обществените медии, които се възползват от рекламата на криптовалути за сметка на потребителите ", безапелационна е Моник Гойенс, общоприет шеф на BEUC. " Ето за какво се обръщаме към органите, отговарящи за отбраната на потребителите, с цел да подсигуряват, че Instagram, YouTube, TikTok и Twitter извършват задължението си да не позволяват разпространение на крипто измами и подправени обещания ".  
Групите на потребителите в Дания, Франция, Гърция, Италия, Литва, Португалия, Словакия и Испания също са се включили към жалбата. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР