Инспекцията по труда иска съдът да обяви в несъстоятелност десетки

...
Инспекцията по труда иска съдът да обяви в несъстоятелност десетки
Коментари Харесай

Първите искове срещу некоректни работодатели вече влязоха в съда

Инспекцията по труда желае съдът да разгласи в неплатежоспособност десетки неточни работодатели. В първите дни на новото си пълномощие, инспекторите подадоха и първите искове. Междувременно рекорден брой хора желаят обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията.
Инспекцията по труда към този момент може да желае от съда да открие процедура по оповестяване в неплатежоспособност на неточни работодатели.
Условието е най-малко 1 заплата да се бави най-малко 2 месеца на най-малко 1/3 от служащите. Към момента в 30 компании обстановката е тъкмо такава , а първите искове в съда към този момент са импортирани.
Ощетените служащи би трябвало да знаят, че с цел да получат обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията, първо би трябвало да изчакат решението на съда . Ако той открие процедура по оповестяване в неплатежоспособност, тогава да подадат документите си във фонда.
Напливът там тази година е огромен, тъй като се разреши повече хора да имат право на обезщетение – предходни години към 400 – 500 души бяха в тази обстановка, а единствено през първите месеци на 2018 година броят им е 1500.
При задоволително доказателства Инспекцията по труда към този момент ще желае от съда да разгласи в неплатежоспособност неточни работодатели, съобщи бтв.
Проверени са към 250 проблематични компании , за 30 от тях процедурата е в ход. Първите искове в съда са за предприятия с към 50 служащи. Промените имат и дисциплиниращ резултат.
" Стимулираха част от работодателите да си погасят отговорностите към служащите и отпаднаха от нашия лист ", разгласи Теодора Дичева от ГИТ.
Когато съдът открие процедура по неплатежоспособност, пострадалите могат да изискат обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията.
Право имат тези, които са със забавени заплати през последните 3 години, т.е. след 2015 година.
" Гарантирани вземания могат да бъдат до 6 начислени, само че неизплатени хонорари или компенсации, а не всичко, което се дължи от работодателя ", сподели Кина Койчева от Национален осигурителен институт.
Таванът на компенсацията е 1300 лева на месец. Заявлението се подава до 3 месеца от разкриване на процедурата по неплатежоспособност.
Ако тя е открита преди година или две и този период към този момент е изминал, заявката би трябвало да се подаде доникъде на май.
Срещу компаниите, които нямат легален представител, офис или са трансферирани на обществено слаби – инспекторите към този момент са безсилни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР