Иновацията е на момичетата от Математическата гимназия "Баба Тонка“ в

...
Иновацията е на момичетата от Математическата гимназия "Баба Тонка“ в
Коментари Харесай

Осмокласнички от Русе с бизнес проект: Пелети от шишарки

Иновацията е на девойките от Математическата гимназия "Баба Тонка “ в Русе

Те са единствено на 15 години. Умни и чаровни, необикновено красивите осмокласнички Магдалена, Елиса, Яница и Виктория към този момент имат фирмени визитки и тениски, търсят огромен вложител за бизнеса си с пелети от шишарки. Иновацията е на девойките от Математическата гимназия "Баба Тонка “ в Русе.

Изгряващите бизнес дами очароваха младежите в дунавския град по време на срещата "Русе (си)заслужава " в библиотека "Любен Каравелов "., проведена от вестник. Това е втората полемика от националната акцията на медията ни "България на младите гении ", чиято цел е освен да показа младежите - горделивост за цялата страна. С нея желаеме да дадем на връстниците им минимум 10 аргументи да останат в родните си градове и да работят за развиването им.

Стартът на акцията "България на младите гении " бе даден в Плевен в Деня на спорта - 17 май от министъра на младежта и спорта Радостин Василев, патрон на самодейността. Неин европейски сътрудник е българският еврокомисар Мария Габриел.

Великолепната дамска четворка и трима млади русенци, занимаващи се с бизнес, спорт и дела, описаха историите си пред възпитаници от Русе и два часа отговаряха на разпалените им въпроси.

Питате се за какво сме тук при вас - с цел да покажем, че всеки град има млади гении в науката, спорта, бизнеса и творчеството, с които цяла България може да се гордее, които популяризират страната ни, сподели основния редактор на "Стандарт " Славка Бозукова. Тя отговори на въпросите на младите по горещите сега тематики от стопанската система, политиката и геополитиката.

Магдалена, Елиса, Яница и Виктория са основатели на Ecopine. Момичетата победиха в надпреварата за младежко предприемачество „ Започни млад “. Талантливите ученички сътвориха бизнес модел за произвеждане на пелети от шишарки и остатъчен материал от дървопреработвателната индустрия. Идеята им завоюва журито и получи поддръжка от няколко ментора - притежатели на разнообразни компании в България, които обявиха подготвеност да ги поддържат с съвещания и средства за осъществяване на Ecopine.

Организирахме огромен поход за събиране на шишарки, описа началото на бизнес концепцията Магдалена. Явили се на съревнование, само че не спечелили. Не се отказали, макар че до този миг към този момент 10 пъти били отхвърляни. "Големите " все им казвали: "Вие сте единствено на 15, какъв бизнес ще вършиме. "

Така решили да се пробват и в конкуренцията за предприемачество "Започни млад ". Но на концепцията им още веднъж погледнали скептично. Накрая един от менторите едвам склонил да ги вземе - имал към този момент четири тима, дамите с пелети от шишарки били пети. Но от последни станахме първи, спечелихме, и това доста ни въодушеви, сподели Маги.

Ако не бяхме четири, нямаше да се оправим. Във всеки един миг имаше най-малко една от нас, която запазваше мотивацията си и ни движеше напред, показа и Елиса.

В ученичките вършат компания, в която в началото ще влязат родителите им, които компактно ги поддържат. Търсенето на вложител тече. Производствената линия е доста скъпа, 500 000 лева, а ние сега имаме единствено 1 000, описаха девойките. Но това не ги отчайва. Защото към този момент са почнали на преравят европейските стратегии, с цел да открият най-подходящата за кандидатстване.

Нашият подарък за вас ще бъде гратис програмиране на бизнес система, с цел да можете дейно да управлявате бизнеса си, сподели на девойките Калин. Завърших математическата гимназия в Русе, с което най-вече се гордея, показа Яворов. След това приключил "Бизнес и предприемачество ". От 126 души курс, единствено шестима през днешния ден сме се върнали още веднъж в Русе.

Трима от тях имат фамилен бизнес и нямаха избор. Боли ме, че от 126 души на процедура единствено трима се върнахме в Русе, показа Калин, който също 5 години е живял зад граница. Мечтата му е от някой следваш курс със 120 души най-малко 50 да останат в Русе.

Станал късно програмист - откакто приключил университета. Тогава разкрил, че програмирането на бизнес системи е връзката сред бизнеса и предприемачеството и се запалил.

Казват, че България е може би най-богата на експерти в IT бранша, само че по-рано заплащането на труда ни бе в пъти по-голямо в София, в сравнение с в Русе. Пандемията ни остави у дома и се оказа, че от вкъщи си IT могат да работят и в Германия. Така заплатите се изравниха. И през днешния ден няма никакъв проблем да получаваш 3000 евро в Русе. С тези пари обаче се живее доста по-добре, в сравнение с в София, сподели на младите Калин.

И ги пропагандира, в случай че имат предпочитание да станат тъкмо IT експерти. Дори всички на този свят да са такива, отново ще има потребност, тъй като идва ерата на изкуствения разсъдък, сподели младият предприемач.

Именно по тази причина направил MindHub - с цел да въодушевява децата и родителите им със света на програмирането. А за какво Русе ли? Защото тук всичко е хубаво - и паркът, и улиците, и хората, сподели Калин.

В света на компютрите, само че в малко по-различен аспект, кариера прави и третият подстрекател на младите, който взе участие в срещата - Димитър Делев. Той е сбъднал детската си фантазия да играе игри, трансформирайки я в специалност.Димитър е притежател на Boardgames Ruse. Забавен, космат и с петопръстни чорапи, той потвърждава, че няма невъзможни неща.

Делев е основателят на първото в Русе Царство на бордовите игри и въпреки, че е от Монтана избира дунавския град, с цел да развие бизнеса си. Клубът му е обичано място за русенци от разнообразни възрасти, фенове освен на настолните игри, само че и на куизовете.

Желанието е вашият мотор. Инвестирайте в образованието си, умствените благоприятни условия ще ви дадат силата, сподели Делев. Защо в Русе ли? А за какво не, добави Митака и съобщи, че и в Русе младите могат да осъществят всяко едно свое предпочитание. Да, би трябвало да излезете отвън България - учете, работете, пътувайте, трупайте опит, само че се върнете и реализирайте концепциите си тук.

В Русе има дух още от времето, когато русенци са събирали погледите на цяла България с облеклата си от Виена, сподели Славка Бозукова. И напомни по какъв начин по време на пандемията доста младежи "избягаха " от София в по-малките градове, само че се влюбиха в тях и не се върнаха в столицата.

Най-емоционално обаче сърцата на всички докосна Теодор Цветков, който е прочут с върховете си по плуване в ледени води. Тео е същински мотиватор. Той провежда събития, с цел да подкрепя дела и хора. През август прави 24-часово плуване. С акцията желае да благодари на всички, които са му помагали през годините и са го подкрепяли.

Втората му огромна цел е да преплува Черно море по дължина, с цел да каже, че желае мир в Черноморския регион и да призове черноморските народи за обединяване.

Но главната му упоритост е нещо в действителност огромно - да стане 27-ият плувец на планетата, който е преплувал седемте канала. Типично в негов жанр, Тео даже е вдигнал летвата още по-високо. Досега всеки, който го е правил, е преплувал каналите за 2 до 5 години. Той желае да ги покори в границите на една. Мечтая и в България триумфите ми да се виждат, както се виждат в света, сподели с малко горест Теодор. Но незабавно смени тона и въодушевено прикани младите да имат дела и да се борят за тях.

Тео е самообразован плувец, в никакъв случай не е имал треньори. Но това по никакъв метод не го е отказало. Какви жертви е правил поради спорта? Най-вече свързани с него самия - стане в 4 часа сутринта, плуване по 24 часа, постоянно плуване по 75-100 км, самотност. Сигурно в друга страна с повече благоприятни условия щях да сбъдвам задачите си по-бързо, само че аз желая да съм в Русе. Съдбата е избрала да се родим тук, по тази причина би трябвало да останем, сподели младият мъж.

Ходете в други страни, учете, само че се върнете, оставете егото си вкъщи и споделете наученото с русенци, прикани учениците Теодор. И показа: "Хората постоянно се оплакват за какво това неприятно нещо се случи на мен. Не, не правете по този начин. Питайте се противоположното - за какво това положително пристигна при мен. И предайте това положително на хората до вас. "

Крайната му цел е да стане олимпийски първенец -нещо, в което всички негови другари имат вяра, че ще се случи.

Следващите стъпки от акцията на "Стандарт " България на младите гении предстоят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР