Иновативна безкръвна операция, извършена от уролозите в УМБАЛ Бургас, спаси

...
Иновативна безкръвна операция, извършена от уролозите в УМБАЛ Бургас, спаси
Коментари Харесай

С иновативна безкръвна операция в Бургас спасиха бъбрека на млада жена

 Иновативна безкръвна интервенция, осъществена от уролозите в УМБАЛ Бургас, избави бъбрека на млада пациентка, запушен поради голям камък. Ловката техника, приложена от доктор Николай Миринчев и доктор Злата Чолакова, се употребява в най-хубавите урологични клиники в Европа и света. Нарича се " флексибилна перкутанна нефролитотомия с лазерна литотрипсия “.

Под комплицираното име се крие технология, в която се употребява специфичен уред, представляващ тръбичка с видеокамера на върха. Той се огъва на 270 градуса и дава опция за оглед и операция с лазер в цялото поле на бъбрека. В общоприетата безкръвна интервенция този уред доближава до бъбрека през пикочния канал и уретера. Какво се случва в бъбрека се вижда на огромен видеоекран и това разрешава на оператора да разбие с лазера огромни и труднодостъпни камъни. Случаят с младата пациентка обаче е друг – уретерът й е запушен и не разрешава апаратът да премине през него. Налага се той да влезе през кожата на гърба.

" Тъй като бъбрекът беше доста инфектиран, раздут и цялостен с гной, първоначално поставихме нефростома. Това е специфична тръбичка, която основава канал за оттичането на гнойта. Впоследствие през тази нефростома единият оператор вкарва апарата и стартира да разрушава камъка през този отвор. Същевременно другият оператор минава по общоприетия път през уретера и двете камери в един миг се срещат. Болният през това време лежи по тил, което облекчава работата на анестезиолога и подаването на анестезията “, изясни доктор Николай Миринчев и заключи: " Иновативна е позицията на пациента – по тил, едновременната работа от двете страни – и през кожата, и през уретера, както и потреблението на флексибилната ендоскопска инсталация “.

Пациентката Катя Пецова описа, че запушването е намерено инцидентно по време на обикновен профилактичен обзор. " Не усещах нищо, никаква болежка, само че кръвните проучвания демонстрираха високи левкоцити. Преди време имах бъбречна рецесия и се усъмниха, че казусът може да е урологичен. Веднага отидох при доктор Миринчев, който ме одобри в отделението. Впоследствие скенерът сподели големият камък и всички се чудиха по какъв начин мога да заедно съм с него. Не съм усещала нищо, тъй като другият бъбрек е поел напълно функционалността на възпаления “, описа тя.

Запушването е намерено тъкмо в точния момент, имало е заплаха бъбрекът да спре да работи напълно. " Много благодаря на доктор Миринчев и доктор Чолакова, усещам се чудесно и не изпитвам никаква болежка след интервенцията “, споделя Катя Пецова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР