Инженерите от авиобаза „Граф Игнатиево“ са проучили останките от „черната

...
Инженерите от авиобаза „Граф Игнатиево“ са проучили останките от „черната
Коментари Харесай

„Черната кутия“ на падналия МиГ-29: Информация от устройството не е извлечена

Инженерите от авиобаза „ Граф Игнатиево “ са проучили останките от „ черната кутия “ на разрушилия се край Шабла МиГ-29, която беше открита през вчерашния ден. Тя би трябвало да даде информация за аргументите за случая на 9 юни, при който майор Терзиев почина.

Паметта е предадена на Комисията, която проверява авиопроизшествието. Опит за добиване на данни не е сбъднат поради нарушената целокупност на устройството.



Експертите се притесняват от обстоятелството, че може да се основат условия за загуба на информация, по тази причина са предложили на проверяващите органи да се извърнат към производителя на устройството.

„ Производителят е основал това устройство, основал е хардуера, основал е хардуерът, който управлява записа и свалянето на информация. Ние считаме, че той единствен може да подсигурява, че тази информация ще бъде извлечена без загуби “, допълниха те.

„ Такива регистратори в нашата авиобаза са получавани през 2016 година по контракт с Украйна. През 2019 година, с последните контракти с „ РСК-МиГ “ за доставка на аварийни елементи и ремонт на някои от самолетите също. Беше ни належащо време да установим кой е производителят. Все още не сме. Защото се оказа, че при контракта с Украйна, украинците са ни доставили регистратори, които са създадени в Русия. А тези, които са предоставени през 2019 година – също са създадени в Русия. Въпрос на време е да се влезе в контакт с „ РСК-МиГ “ и да се посочи тъкмо кой е производителят “, изясни бригаден военачалник Николай Русев, който е пълководец на авиобаза „ Граф Игнатиево “.

Той добави, че в случай че „ черната кутия “ е извадена от водата с информация в него, инженерите в авиобазата са я запазили и тя е налична. по отношение на записите за командите, които са давани на майор Терзиев, Русев посочи, че всички налични доказателства са предадени на проверяващите органи.

„ Мишената е пусната на точната височина – 7000 м, на 20 км от брега от нос Шабла, със скорост на изтребителя-спускач 480 км/ч., при ограничаване на скоростта 550 км/ч. Ние сме били надалеч от горната граница “, добави той и изясни, че откакто се прослушат радиозаписите от региона на полигона ще стане ясно какво се е случило при спускането.

Демонстрация - какво съдържа една „ черна кутия “

На авиобаза „ Граф Игнатиево “ беше показан пример на „ черна кутия “ на МиГ-29. Военните обясниха, че предназначението на регистратора е да съхранява информацията от сензорите на борда на самолета.

Информацията след всеки полет се смъква със профилиран програмен продукт, след което се проучва по какъв начин са функционирали системите на борда. При случай, информацията от регистратора се употребява от проверяващите органи.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Когато регистраторът работи, той не се отваря. Имаме един случай в историята на Българските военно-въздушни сили, когато се е наложило подобен регистратор да бъде отворен и от него да бъде излъчена информация – през 2012 година, когато загубихме един аероплан. Тогава положението на регистратора разреши информацията да бъде извлечена, оценена и да се създадат съответните заключения проверяващата комисия “, изясни инж. Людмил Вълков.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Черната кутия “ не записва гласови връзки, а единствено параметри, които характеризират работата на системите на самолета в по полет и на земята. Съдържа информация за курса, оборотите на мотора, другите температури. Регистраторът не съдържа светлинен, радио или звуков маяк, които да разрешат издирването му под вода със сонар.

Металният корпус на „ черната кутия “ не е херметически затворен, неговото предопределение е просто да побере съставените елементи. Отвътре съдържа предпазен модул с памет.
Снимка: btvnovinite.bg
Именно тази част е открита през вчерашния ден при издирвателната интервенция край Шабла. От него е бил откъснат блокът, който обезпечава интерфейса. „ Ние имахме хубавичко част на регистратора. За страдание, имаше нарушение херметичността на корпуса и той беше цялостен с вода. Имаше също по този начин останки от петролен артикул, който ние мислим, че е керосин “, изясни още Вълков.

Инженерите прецизираха, че този съставен елемент е планиран да издържи до 1100 градуса, най-малко 30 минути. Целта е модулът с памет, който се намира вътре, да бъде оптимално предпазен.
Снимка: btvnovinite.bg
Модулът на паметта е обвързван с електрически съединител, чрез лентов кабел.

„ Когато отворихме регистратора през вчерашния ден установихме, че огромна част от защитния материал липсваше, имаше деформации, имаше вода и петролни артикули. Отсъстваше електрическото съединяване и беше пресечен лентовия кабел. Констатирахме нарушаване на целостта на модула на паметта “, прибавиха специалистите от авиобазата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР