Инженер Христо Иванов е управител на БДЖ - Пътнически превози

...
Инженер Христо Иванов е управител на БДЖ - Пътнически превози
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли пътуването с влак и какви ще са подобренията в купетата? Говори шефът на БДЖ

Инженер Христо Иванов е шеф на " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД от месец септември 2022 година.

Професионалната му кариера е напълно обвързвана с железопътния превоз, като е заемал редица експертни и управителни длъжности в железницата.

Началото на кариерата си стартира като технолог на гара Стамболийски, след което е бил и диспечер в ЖПУ Пловдив. От 1989 година до 1998 година е заемал длъжностите: основен експерт " Пътнически транспорти ", заместител шеф в отдел " Пътнически транспорти " и заместител шеф ЖПУ по " Експлоатация " в Пловдив.

От 1998 година насам е заемал управителни позиции в системата на БДЖ, сред които: шеф на " Поделение за пътнически транспорти " Пловдив и шеф на " Поделение за транспортна активност " Пловдив, шеф " Маркетинг и продажби " в " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД.

Инж. Христо Иванов е приключил Техническият университет в София, компетентност " Експлоатация на железопътния превоз ". Има и магистърска степен по финанси във Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий ".

Инженер Иванов, възнамерява ли " БДЖ - Пътнически транспорти " да закупи в околните месеци нови или отремонтирани вагони и локомотиви и вероятно от кое място?

Процедурата по осъществяване на социална поръчка за закупуване на нов или ремонтиран преносим железопътен състав лишава по-дълго време, според законоустановените периоди и условия.

Намеренията за придобиване на нов преносим състав към сегашния миг са на стадий авансово изследване на техническите решения на железопътния пазар. На този стадий вниманието е концентрирано към осъществяването на капитален и главен ремонт на наличния преносим състав, с което да се усъвършенства качеството на услугата.

А като се имат поради данните за броя на пасажерите, задоволително ли са вагоните и локомотивите? Какво вероятно бихте подхванали при дефицит?

Въпреки че сдружението поставя старания да поддържа в запас преносим състав, съществуват откъслечни интервали от време, през които се следи дефицит на вагони и локомотиви, главно по непредвидими механически и експлоатационни аргументи.

След възстановяване на успеваемостта при осъществяването на ремонтната активност и прецизно следване на утвърждения ремонтен график, през последните два месеца съществуващият дефицит на локомотиви и мотрисни влакове, е понижен от 21 броя до 8 броя приблизително дневно.

По тази причина, осъществяването на графика за придвижване на влаковете от началото на месец октомври се е подобрило с близо 10% в съпоставяне със същия интервал на предходния месец септември. В избрани дни, през последните два месеца се реализира над 90%, до 95% осъществяване на графика за придвижване на влаковете, което главно се дължи на нараствания брой локомотиви и мотриси в придвижване.

Реално сдружението разполага с задоволителен брой вагони, само че огромна част от тях се нуждаят от ремонт. В тази връзка, следва иницииране на процедури за осъществяване на междинни и капитални поправки, посредством които да се усъвършенства и обнови положението на вагоните, както и да се усили техният брой за ежедневно придвижване, посредством което да се отговори и на нарасналото търсене.

Може ли да кажете по кои посоки от началото на годината и през лятото имаше най-вече пасажери, и има ли повишаване по отношение на предходната година и по отношение на времето преди пандемията?

Отчетът на данните за превозените пасажери демонстрира, че за летния интервал май-август, съпоставен с миналогодишния, са превозени 2,6 млн. повече пасажери, което е растеж от 41%. Високият % на този растеж се дължи главно на пътуванията с влаковете на дълги дистанции през лятото, по маршрутите София-Варна и София-Бургас.

Тази година нарастването в броя на пътуващите за интервала май-август надминава и предпандемичните равнища, като през тази година са превозени 1,3 млн. повече пасажери, или със 17% повече, в съпоставяне със същия интервал на 2019 година.

Известно е, че при " БДЖ - Пътнически транспорти " има относително чести закъснения по отношение на графика, какво ще предприемете за възстановяване на това състояние?

Предприемат се нужните ограничения за ограничение на закъсненията на влаковете, само че за жалост има огромен % на закъснения, които са провокирани от външни условия, като произшествия с хора и животни пресичащи стоманения път, удари на железопътни прелези с автомобилни транспортни средства, поправки по железопътната инфраструктурата и други.

Закъсненията на влаковете се наблюдават и проучват всекидневно и при появяването на рецидив, се проверяват аргументите и се подхващат коригиращи дейности. Предприети са дейности за промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, за усъвършенстване потреблението на преносимия състав и по този метод, съкращаване на закъсненията.

По-натоварените посоки на влаковете, които обслужват дълги направления и реализират доста връзки по други посоки, по приоритет се обслужват с най-новия и ремонтиран преносим състав. Целта е да се избегнат закъснения поради пораждане на спешни повреди по време на път.

Г-н Иванов, бихте ли споделили какви са финансовите резултати на " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД за полугодието и упованията Ви за цялата година? Има ли усъвършенстване по отношение на предходната година?

Финансовият резултат е усъвършенстван с близо 13 млн. лв., в следствие от нарастване на приходите от транспорт на пасажери, получените доходи с еднократен темперамент по правосъдно определение. Също по този начин принос имат и доходи от финансиране за небитови клиенти по отношение на нарастването на цената на електрическата енергия, както и от понижението на разноските за инфраструктурни такси.

" БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД завърши първото полугодие на 2022 година със загуба в размер на 427 хиляди лв., което в действителност е възстановяване на финансовия резултат по отношение на същия интервал на предходната година.

А финансовият резултат за 2022 година се чака да бъде увеличение на загубата. Това ще е в резултат на повишаване на разноските, главно от високата цена на горивата и електрическата енергия, увеличение на разноските за трудови хонорари и обществени осигуровки за личния състав, нарастване на разноските за имуществени и други застраховки - и всичко това, при опазване цените на предлаганата от " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД услуга.

Пътуването с трен продължава да е най-евтиния метод за напредване, само че надалеч не и най-комфортния. Планирате ли повишение на цените на билетите скоро? А възстановяване на изискванията за пътешестване в купетата?

Въпреки високия растеж на инфлацията и нарасналите цени на горивата и електрическата енергия, към сегашния миг не се възнамерява повишаване на цената на билетите, и по този метод сдружението ще продължи да извършва своята обществена функционалност за обществото.

Стремим се огромна част от вагоните, излизащи от капитален и междинен ремонт, в това число и новите локомотиви, да обслужват най-натоварените влакове, където времето за пътешестване и намаляването на риска от закъснения е от значително значение за клиентите. Но имаме да извървим още доста път, до момента в който стигнем равнището на развитите железници.

По отношение на подобряването на изискванията за пътешестване, при реализирането на ремонт на пътнически вагони, към този момент са заложени нови критерии, ориентирани напълно към възстановяване на комфорта на пътешестване.

Ще дам образец за новите критерии: LED осветяване, автоматизирана климатична апаратура, вътрешна и външна осведомителна система, електрически контакти, USB заключения и друти. Това е развой, който изисква време, тъй че комфорта във влаковете ще бъде усъвършенстван поетапно и хората сами ще виждат разликата, когато бъдат приключени ремонтите на преносимия състав.

През юни излезе информация, че се разисква обновяване на плана за създаване на градска железница в Русе. Има ли развиване по този въпрос?

От наша страна поддържаме плана, който касае главно построяването на железопътна линия, която да обхване градската зона към Русе. Това, което ни е известно досега е, че се плануват 7 нови спирки, които ще свържат града с индустриалната зона.

От наша страна имаме подготвеност да предложим бърз и на ниска цена превоз на към 3000 работещи. Обаче директно виновните институции за реализацията на плана са община Русе и Национална компания " Железопътна инфраструктура ".

Инженер Иванов, като се има поради, че от началото на годината, както нормално, ще има ново разписание за придвижване на пътническите влакове у нас, бихте ли споделили в задатък плануват ли се съкращения или нараствания на броя на влаковете и какви да критериите за това?

За интервала на идващия график за придвижване на влаковете - от 11 декември 2022 година до 9 декември 2023 година - в по-голямата си част е непокътнат броят на композициите по другите посоки. Оптимизирани са спиранията на влакове в избрани гари и спирки и са осъществени промени, ориентирани към възстановяване на връзките във възелните гари.

Съществуват някои сектори, където е редуцирано придвижването на дребна част от влаковете. Причините за това са от друг темперамент, като избрани ограничавания, наложени от огромни ремонтни действия по железопътната инфраструктура, неналичието на интерес от жителите към потреблението на железопътен превоз в избрани региони и часови шпации и други.

В процеса на създаване на графика за придвижване на влаковете за идната година, бяха препоръчани за публично разискване промени в маршрутите на някои влакове, както и няколко нови влака, само че тези промени не бяха признати единомислещо от жители, общински и регионални администрации. Това наложи възобновяване на променените направления и влакове.

За нас е значимо да се съобразим с желанието на хората, които постоянно употребяват железопътен превоз или на тези, които при избрани условия биха го употребявали. Разбира се, не всички стремежи могат да бъдат изпълними, само че до оптималната степен се стараем да се съобразим с отправените оферти и рекомендации. По тази причина, графикът се разгласява за публично разискване още в плановия си вид, няколко месеца преди формалното му довеждане докрай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР