Инж.Стойнев, като директор на Топлофикация Перник, на която предстои енергийна

...
Инж.Стойнев, като директор на Топлофикация Перник, на която предстои енергийна
Коментари Харесай

Без въглища през лятото обещават от Топлофикация Перник съвсем скоро!

Инж.Стойнев, като шеф на Топлофикация Перник, на която следва енергийна промяна и подмяна на въглищата с по-екологични други възможности, по какъв начин виждате във времето цялостното унищожаване на въглищата?

            Въпросът Ви е доста значим, само че за жалост заради войната в Украйна от ден на ден европейски страни усилват производството на сила от въглища в кратковременен проект и не се знае дали продължителността на войната няма да забави процеса на цялостното им унищожаване. Дори Германия, първенецът в енергийния преход на Европа, възобновява работа на централи на въглища.

            За момента мечтаният сюжет най-малко за България е преустановяване на изгарянето на въглищата в интервала 2026 – 2030 година.

             Топлофикация Перник ще се оправи ли с този период?

            Топлофикация Перник е извънредно напред с проектите за прекратяване на изгарянето на въглища. До няколко месеца ще преустановим изцяло потреблението на въглища отвън отоплителния сезон. Работим и по понижаване и цялостно унищожаване на въглищата в отоплителния сезон.

             Как ще се осъществя този план?

            От 2 години работим по внедряването в употреба на газови когенератори. Съвсем скоро те ще проработят и действително ще произвеждаме нужното през летните месеци количество сила, каквото сега се генерира от въглища.

            Планът ни е да влагаме в още когенератори и последователно да понижаваме количеството на употребяваните въглища и в отоплителния сезон. За момента сме закупили още 2 броя, които следва да бъдат конфигурирани.

             В момента водородът е водещ в Европа за заместването на въглищата. Мислили сте за внедряването му?

            Работното гориво на нашите когенератори е природен газ, само че избрахме тъкмо тези, тъй като съществува и опция главното гориво да се миксира с водород и по този начин да се създава още по-зелена сила.

             Как ще стане допустимо?

            За да се подсигури в допълнение топлинният товар за потребностите на клиентите се преглеждат разновидности за микс от природен газ и водород, зареждане от личен слънчев парк.

             Има ли къде да бъде построен слънчев парк на територията на Топлофикация Перник?

            Да, вид за създаване на слънчево стопанство за произвеждане на топлота и основаване на опция за предпазване съществува на терен от 800 декара, който следва да бъде рекултивиран.

             Най-наболялата тематика в Перник е остарялата топлопреносна мрежа. Има ли по какъв начин да се обнови?

            Планираме настоящата топлинна мрежа, състояща се от 130 км тръби да бъде осъвременена.

            В момента Топлофикация Перник има 196 MW конфигурирана топлинна мощ и има значимо обществено значение, тъй като осигуряваме отопление на 20 000 семейства. Централното парно е 2 пъти по-евтино от отоплението на ток.

Около 60 000 перничани разчитат на централното отопление и сме решени да извървим енергийния преход, с цел да не ги оставяме без най-евтината алтернатива за отопление!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР