Инж. Симеон Славчев, общински съветник от Политическа група 5 изрази

...
Инж. Симеон Славчев, общински съветник от Политическа група 5 изрази
Коментари Харесай

Референдум в София за инсталацията за ток от смет

Инж. Симеон Славчев, общински консултант от Политическа група 5 изрази пред „ Труд “ желанието си София да реши посредством референдум дали къде и по какъв начин да бъде открита апаратура за произвеждане на сила от RDF-отпадъци, и дали да се образува работна група по въпроса.

„ Един от въпросите ще бъде и да се видят безусловно всички други възможности, тъй като има други възможности, които са екологично чисти и доста по-ефективни от това, което сега се предлага “, сподели инж. Славчев.
Той приготвя отчет с който ще предложи в Столичния общински съвет концепцията за референдума. Това обаче няма да стане на утрешната сесия. Славчев ще събира подписи за подписка, в случай че СОС отхвърли концепцията за референдума.

Припомняме, че на предходната си сесия Столичният общински съвет реши, че в София ще има апаратура за произвеждане на сила от горене на RDF-отпадъци. За задачата общината взима над 65 млн. евро заем от Европейската капиталова банка. Ще има и 91,8 млн. евро. финансиране от Оперативна програма “Околна среда ”. Проектът е на стойност 157,5 млн. евро.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова тогава увери, че технологията за изгаряне на скара, с която ще работи оборудването, не е остаряла. Относно подозренията дали инсталацията ще е задоволително екологична, кметът сподели, че с въвеждането й ще бъдат понижени излъчванията, които ТЕЦ-София отделя във въздуха. Инсталацията е проектирана със модерна 4-степенна система за ликвидиране на отработените газове.

Политическа група 5 тогава се оповестиха срещу заема. На края на дебата сложиха противогази. Те желаеха самостоятелна работна група да направи оценка на въздействията от оборудването, за което се съмняват, че е определена най-подходящата технология. Предложението им за комисията не беше признато от общинския съвет.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР