Инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в

...
Инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в
Коментари Харесай

Кремен Георгиев каза как намаляват разходите за производство на ток

Инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България (АТДБ)
- Инж. Георгиев, в последната седмица енергийните квоти въглероден диоксид, за които толкоз сме говорили, се сринаха. Според Вас, инж. Георгиев, войната ли е главната причина?

- Денят преди нахлуването в Украйна въглеродните излъчвания се търгуваха към 95 евро за звук. В началото на седмица доближиха 56 евро за звук.

Причините за поевтиняването са сложни, само че евентуално една от главните е, че вложителите на този пазар държат значителен дял. Те са вложили големи средства в изкупуването на излъчвания, само че поради страховете от нашествието на Русия в Украйна са ги предиздвикали да изоставен пазара, което е нараснало неимоверно предлагането и надлежно е провокирало рухването на цената.

Сред аргументите е и несигурността. Никой не знае какво ще стане с веригите на доставки заради обсъжданите наказания, каква ще е продължителността и така нататък Тези фактори също могат да са аргументи за намалено търсене и в допълнение понижение на цената.

- Какъв е резултатът от понижението на въглеродните излъчвания за газовите централи?

- За страдание прекомерно нищожен на фона на фрапантното повишаване на природния газ.

- А върху въглищните централи?

- При тях резултатът е голям. Цената на локалните въглища не се е трансформирала доста, разноските за труд и поддръжка не са с особена смяна, за това поевтиняването на въглеродните излъчвания води до понижаване на разноските за произвеждане на електрическа сила.

- А какви са разновидностите за диверсификация на доставките на природен газ? Не сме ли прекомерно подвластни от съветския?

- Надявам се на европейско равнище да бъдат взети съответни решения за диверсификация.

Вариантите са доста. Сред тях са увеличение на вноса от трети страни, увеличение на мощностите основани на възобновими източници и водород, понижаване на търсенето посредством ограничения за успеваемост. Дори Франс Тимерманс означи, че допустима мярка е разширението на потреблението на въглища, с цел да се избегне връщането към природен газ.

Но и доставките на природен газ не е елементарно да бъдат пренасочени. Горивото би трябвало да се охлади извънредно доста, с цел да се втечни за корабен превоз, при идване още веднъж се преобразува в газ.

- Да се надяваме, че рецесията скоро ще отмине и всичко ще се подреди!

- Дано!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР