Инж.Кремен Георгиев е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в

...
Инж.Кремен Георгиев е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в
Коментари Харесай

Инж. Георгиев: Напрежението сред енергетиците продължава, искат яснота за преговорите в Европа

Инж.Кремен Георгиев е ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България, енергетик с повече от 25 години професионален стаж. Разговаряме с него поради голям брой известия в медиите за ново обществено напрежение измежду енергетиците и миньорите.


- Има ли още напрежение в бранша след края на митингите?

 

- Поне от това, което аз виждам. Напрежение освен има, то продължава и даже в последните дни пораства.

 

- Защо, нали беше подписано съглашение с държавното управление и главните политически сили, утвърдено и с Решение на Народното събрание?

 

- Ето това е доста прецизен въпрос. Споразумение беше подписано, само че в действителност нито експертната общественост, да не приказваме за редовите енергетици или миньори знаят какво се случва с него. Има ли договаряния с Европейска комисия? Кой ги води? Как протичат? Има ли резултати, няма ли? Пълно осведомително затъмнение. А когато служащите не знаят какво се случва, те постоянно ще мислят, че някой прави нещо зад тила им. Ние българите сме мнителни и имаме много аргументи да сме такива. Аз самият съм в неразбиране за какво никой не споделя на хората какво се случва?

 

Липсата на бистрота постоянно води повишаване на общественото напрежение.

 

- Беше препоръчана Нова тактика за стабилно развиване на енергетиката до 2030 година с небосвод до 2050 година. Излязоха много гневни публикации, че енергетиката отново ще се закрива, това по този начин ли е?


- Да, четох сходни изявления. Аз самият бях на тази среща в Министерство на енергетиката. Там бе препоръчан план на тактика, а не към този момент призната тактика. Към този планов документ са показани таблици с параметри посочващи стадиите на понижаване на конфигурираните въглищни мощности. Там има доста точки, които са притеснителни.

 

- В какъв смисъл притеснителни?

 

- Например посочено е понижаване на въглищните мощности до 2026 година с 600 мегавата. И по-късно поетапно извеждане на въглищни мощности до 2030 година - общо 1900 мегавата. Ако тези графики фактически отразяват желанието на държавното управление, не разбирам по какъв начин то се съчетава с към този момент подписаното съглашение с енергетиците и миньорите. Надявам се скоро тези въпроси да бъдат изчистени. Все отново става дума за еластичен документ, който занапред ще се разисква.

 

- Смятате ли, че още веднъж може да се стигне до обществено напрежение?

 

- Аз Ви отговорих още първоначално. Липсата на изясненост какво се случва води до ново струпване на напрежение. Аз се срещам, както с мениджъри от топлофикационни сдружения на въглища, по този начин и с редовите енергетици. Не дребна част от служащите са на мнение, че са били залъгани, че в Европа нищо няма да се контракти, че ще ги жертват и така нататък Енергетиката е характерен бранш. Там работещите има особена професионална памет.


Давам следния образец, когато чуят за договаряния с Европа, за жалост множеството от тях незабавно се сещат за затварянето на първите четири реактора на АЕЦ Козлодуй. Това са хора с доста мощни синдикални организации и висока степен на организираност и единодушие.

Изпълнителна власт би трябвало да има това в поради, с цел да не стигне до повтаряне на събитията от началото на есента.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР