- Инж. Гълъбов, каква вода пият пловдивчани? - Нека успокоим нашите

...
- Инж. Гълъбов, каква вода пият пловдивчани?
- Нека успокоим нашите
Коментари Харесай

Инж. Антон Гълъбов, ВиК-Пловдив: С нови биобасейни ще пречис...

- Инж. Гълъбов, каква вода пият пловдивчани?

- Нека успокоим нашите съграждани и посетители на Пловдив, че водата, която подава " Водоснабдяване и канализация-Пловдив " е извънредно добра както за консумация, по този начин и за битови потребности. Ежедневно за качеството на водата се грижи нашият лабораторно-изпитателен комплекс и в същото време с това, и без значение от това, РЗИ също прави проучване на водите. Така че от две страни се управлява качеството на водата и можем да успокоим нашите съграждани, че тя е с доста положителни качества. 

- В момента се прави реорганизация на Пречиствателната станция за отпадни води, какъв ще е екологичният резултат?

- Екологията е главен индикатор за нас, защото ние би трябвало да подадем чиста вода и да я върнем назад в природата в същия ѝ тип. Така че реконструкцията на Пречиствателна станция-Пловдив, която пречиства отпадните води на града и от двете страни на реката, е от главно значение също, защото до момента тя не беше реконструирана от основаването ѝ през 1885 година. Сега към този момент след нейната реорганизация ще може да улавяме по-голяма част от твърдите боклуци, доста по-голяма част от фосфорните съединения във водата. А също по този начин ще изградим и нови биобасейни, които по екологичен метод ще пречистват отпадни водни количества. Също по този начин екологично ще бъде и преработването на твърдия боклук. Така че всичко е ориентирано към доста по-доброто филтриране на отпадните води и оттова връщането им във водоизточниците.

- И тъй като водата е изчерпаем запас, какви препоръки бихте дали на пловдивчани?

- Да, водата е скъп подарък и тя би трябвало да бъде пестена, като стартираме от чисто битовите консумации на вода. Нека нашите ползватели да бъдат по този начин положителни да не оставят чешмите отворени, тъй като в случай че една трета от пловдивчани затворят чешмите за 5 секунди, ние можем да спрем една помпена станция. Така че дано сами преценяват какъв брой значимо е да пестим водата, въпреки че актуалният метод на живот задължава да се употребяват все по-големи количества. Нека да кажем и това че водата, която ВиК доставя, е и с питейни качества, тъй че да я употребяват единствено по предопределение за питейно-битови цели. Да не я употребяват за миене на коли или пък за поливане на аграрни площи.  Или пък за каквито и да е други мероприятия, тъй като водата е доста скъп подарък. Пестете я, тъй като тя ще е нужна и за нас, и за идващите генерации. 

Кампанията " За по-чист град " на " Марица " и " Хермес медиа " е идея за по-добър живот. Такъв, какъвто заслужават децата ни и техните наследници. С фотоизложба на входа на Цар Симеоновата градина в любопитни пана демонстрираме, че идеята не е толкоз недостижима. Трябват положителни планове, мисъл за бъдещето и малко изпитание. Голяма част от бизнеса потвърди, че е обществено виновен и тематиката за екологията е заложена в корпоративната политика. В поредност от изявления мениджъри на изявени пловдивски компании ще опишат за стъпките, които подхващат в името на огромната цел  - по-чист град.  

 Фотоизложбата " Да живеем в по-чист град " може да бъде прегледана до 30 септември.



 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР