Инж. Димитър Станев завършва енергетика в немския град Аахен. Работил

...
Инж. Димитър Станев завършва енергетика в немския град Аахен. Работил
Коментари Харесай

Инж. Димитър Станев: В Албена вече отчитаме ползите от инвестиции във фотоволтаични електроцентрали 


Инж. Димитър Станев приключва енергетика в немския град Аахен. Работил е за огромна енергийна компания в Германия, а от 2017 година е зам.-директор „ Бизнес развиване “ в „ Албена “ АД. Ангажиран е с създаването и внедряването на енергийни планове и вложения с европейско финансиране, които да придвижат най-голямата туристическа компания в България в трансформацията й към резистентен, природосъобразен и зает със заобикалящата го среда бизнес модел.

Инж. Станев, ваканционно населено място „ Албена “ се утвърди като пионер в областта на туризма, прилагащо най-съвременни технологии за оптимизация на енергийното си ползване и добиването на ток от възобновими енергийни източници. Колко фотоволтаични панела са конфигурирани досега и каква е общата им мощ?
През 2017 година компанията ни създаде и одобри Стратегия за стабилно развиване, с която целим да осигурим дълготрайно и сполучливо действие на бизнеса, като в същото време ограничим и прекратим напълно нездравословните въздействия върху околната среда. Част от тази тактика са и вложенията във ВЕИ, с които фрапантно намалихме въглеродния ни отпечатък. През тази година на територията на ваканционно населено място „ Албена “ бяха построени общо 12 централи за произвеждане на ток от слънчева сила. Разположени са върху покривите на част от хотелите в комплекса и няколко спомагателни здания. Мощността им варира от 30 до 200 KW, като най-малката е инсталирана върху Flamingo Grand Hotel & SPA, а най-голямата върху централния базар. Общата конфигурирана мощ възлиза на 1550 KW, които са достижими през летните месеци. През есенно-зимния интервал, когато слънцето е ниско над хоризонта и постоянно има лека облачност, доближаваме не повече от 600-700 KW пикова мощ. В края на м. октомври, да вземем за пример, данните демонстрираха, че според от метеорологичните условия на ден спестяваме сред 1000 и 2000 лева, или общо за месеца към 40 000 лв. от общите разноски за електричество на комплекса. При изчислението на тези спестявания сме извадили плануванаъа от държавното управление отплата, която се дава на предприятията поради високите цени на енергийните тържища.

Това са впечатляващи резултати на фона на непрестанно покачващите се цени на силата. Каква е общата инвестиция досега и по какъв начин е финансиран този план?
Общата инвестиция за 1.5 MW мощности възлиза на към 2.2 млн. лева, които финансирахме напълно от финансовата стратегия на сдружението. В взаимозависимост от цените на електроенергийната борса, чакаме инвестицията да се възвърне в границите на 3-4 години, след което ще стартираме да вършим чисти икономии в размера на създадената сила. За благополучие, успяхме да приключим всички строително-монтажни действия при започване на т.г., с цел да могат централите да бъдат въведени в оперативна употреба преди началото на лятото, когато слънцето е най-силно и надлежно добивите на електрическа енергия са най-големи.

Разбираемо, потреблението в комплекса е концентрирано през лятото и в крилата на дейния туристически сезон. Какво става с създадената сила през зимата?
Генерираната сила се употребява напълно за вътрешни потребности – изразходва се там, където е създадена. Така или другояче през дейния интервал от годината с изключение на нея, ние и купуваме ток от електрическата мрежа, с цел да покрием пиковото ползване. Когато обаче нямаме толкоз огромна консумация, създадената сила пренасочваме посредством личната ни мрежа Средно Напрежение към работещите целогодишно Flamingo Grand Hotel & SPA, към МедиСПА „ Медика-Албена “, както и за отопление на плувен басейн „ Добруджа “.

А имало ли е моменти, в които макар положителния мениджмънт имате остатък от сила?
Да, имало е моменти, в които не сме съумели да оползотворим нашето създадено електричество – тогава то автоматизирано бива ориентирано към Подстанция Албена, която е благосъстоятелност на Националния метафоричен оператор ЕСО, а от там към други крайни консуматори. За благополучие, става дума единствено за 2 дни с доста мощна слънчева радиация и за пренебрежимо дребни количества. Действащата сега енергийна регулация не разрешава това, заради което в тази догадка бихме търпели наказания, вместо да бъдем поощрени. Затова влагаме извънредно доста време и старания, с цел да управляваме енергийните потоци интензивно, да предвиждаме и балансираме пиковите моменти. Ключовият инструмент за това е планът X-FLEX, финансиран по стратегия „ Хоризонт 2020 “. Един от способите да използваме цялата създадена сила е трансформирането на електрическата сила в топлоенергия и запазването й по този метод за бъдещи интервали. Какво имам поради – когато системата ни регистрира, че генерираме ток повече от нужното, тя автоматизирано го насочва към бойлерите на Maritim Paradise Blue Hotel & SPA, където се употребява за стопляне на вода за битови потребности, която ние по-късно по този начин или другояче използваме. Друг, доста добър резултат от този план, се състои в потреблението на сила предпочитано в моментите, когато цената ѝ на борсата е ниска. Обратно, когато пък цената е висока, ние понижаваме нашето ползване и по този начин редуцираме общия разход за закупуване на сила от преносната мрежа. Имаме доста елементарен образец за това – когато през лятото нашите туристи се изкъпят откакто се приберат от плаж, софтуерът регистрира цената на борсата и включва бойлерите чак когато тя стане ниска, като в същото време е запазил задоволително количество топлота, тъй че никой екскурзиант да не усети липса на топла вода. В Албена разполагаме и с доста добра батерия, закупена по интернационален план “INVADE ”, финансиран по стратегия „ Хоризонт 2020 “ на Европейския съюз, посредством която балансираме доста ефикасно потреблението в курорта – батерията получава сигнал да се зарежда при ниски борсови цени, и да се разрежда при високи, като по този метод заобикаляме закупуването на скъпа електрическа енергия. По този метод батерията независимо е понижила разноски за над 8000 евро през миналото лято. По X-FLEX ние сме сътрудници с националния метафоричен оператор и Албена интензивно взе участие и подкрепя стабилността на преносната мрежа на България.

Споменахте регулаторната политика на страната във връзка с ВЕИ. Пречка ли е тя за така наречен зелен преход на българската стопанска система?
Основният проблем сега се крие в това, че законодателството не подсигурява по никакъв метод присъединението на зелените производители към мрежата. На този стадий съществува голям интерес към създаване на ФВ централи, само че и малко потенциал от страна на електроразпределителните сдружения да ги причислят. Поради този дисбаланс процедурите са извънредно тромави, а и ЕРП-тата не са стимулирани по никакъв метод да вършат вложения в тази посока. Защото всяко присъединение на нов производител понижава приходите на ЕРП-тата от пренесена сила до други консуматори.

Тоест, в България има голям капацитет за произвеждане на екологична сила, само че той не се оползотворява, тъй като страната няма административен и механически потенциал за това?
Да, тъкмо по този начин. Целият този развой се ръководи от Комисията за енергийно и водно контролиране, която на този стадий не показва задоволително огромна воля за налагането на ВЕИ в енергийния микс на страната. Електроразпределителните сдружения също нямат интерес, тъй като за тях това значи повече финансови разноски, по-малко продажби заради самостоятелното ползване, и най-много по-малка облага.

Нека се върнем към частния случай. С какви други мощности за произвеждане на възобновима сила разполага „ Албена “ АД?
Преди да изградим електроцентралите, поставихме върху покривите на 10 от хотелите съоръжения за стопляне на битова вода от слънцето. Тази технология е потвърдена във времето и извънредно ефикасна. В хотел „ Арабела Бийч “, да вземем за пример, използваме със 72% по-малко електрическа енергия за стопляне на битова вода. Разполагаме и с индустриална термопомпа с извънредно висок коефициент на потребно деяние, която „ изпомпва “ топлината от въздуха, с цел да я отдаде умножена по 3 в обитаеми пространства и за стопляне на басейни. Изключително горди сме и с инсталацията за биогаз, която се оперира от дъщерното сдружение „ Перпетуум Мобиле “ АД. Чрез нея прилагаме на процедура правилата на кръговата стопанска система, като произвеждаме електро и топлоенергия от първична суровина биогаз. Тази биогаз от своя страна се създава във ферментатори, които зареждаме със силажна царевица и хранителни боклуци от нашите заведения за хранене. Отпадният артикул от това произвеждане е почвен подобрител, който респективно влагаме за увеличение на производството на зърнени култури, плодове и зеленчуци, употребявани в заведенията за хранене от началото на потребителската верига.

Поставили сте доста амбициозни проекти, които са намерили своята реализация във времето. Какво следва?
В идващите няколко години ще продължим да влагаме в производството на възобновима сила. Защото упованията са тя да бъде по-евтина, по-стабилна и по-добре прогнозируема. Звучи парадоксално, само че е реалност – най-малко на този стадий е несъмнено, че слънцето ще продължи да изгрява всеки ден над хоризонта край красивото крайбрежие на Албена. Технологиите за произвеждане на задоволително евтини акумулатори за предпазване на ток се развиват бързо, по тази причина погледите ни са ориентирани и в тази посока. За страдание, и тук българското законодателство не е в крайник с времето, тъй като на никое място в отрасловата нормативна уредба понятието „ батерия “ или „ съхранител на сила “ не попада, заради което и разноските за сходни вложения не са възможни по инструментите за безплатно или дългово финансиране. Не стопираме да търсим способи да заобиколим тази спънка и да бъдем пионер в зелената промяна, както и образец за нашите съперници, за чиновниците на компанията, за нашите клиенти и акционери. Вярваме в Зелената задача на Албена, осъзнаваме отговорността, която носим, и ще вложим нужните старания, с цел да бъде свързван българският туристически артикул с високо качество, резистентност и иновативност.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР