Инициативният комитет Бентономорие - неформална гражданска организация, която е сред

...
Инициативният комитет Бентономорие - неформална гражданска организация, която е сред
Коментари Харесай

Природозащитници призоваха областния управител да спре наредбата за къмпингуване на Корал

Инициативният комитет " Бентономорие " - неофициална гражданска организация, която е измежду уредниците на течащите от няколко седмици митинги против следващите промени в Закона за Черноморското крайбрежие, прикани регионалния шеф на Бургас да спре наредбата на общинския съвет в Царево, която лимитира дивото къмпингуване на екоплажа Корал.

Наредбата, против която се афишират от инициативния комитет, беше гласувана на 14 юни. Тя беше призната по неотложност, откакто две седмици по-рано Върховният административен съд анулира настоящия до този миг нормативен акт, по който бяха глобявани къмпингуващите, тъй като е признат без публично разискване и без оценка за влияние.

Гласуваният наново и влезнал незабавно в действие правилник изисква за слагането на палатка на Корал къмпингуващите да имат позволение от основния проектант на община Царево и нотариално заверена декларация за единодушие от притежателя на парцела седем дни преди слагането на палатката. Глобите за нарушавания са от 2 хиляди до 5 хиляди лева

В мнението на " Бетономорие " до регионалния шеф се споделя, че новата разпоредба буквално повтаря предходната и че е призната още веднъж без публично разискване, като даже полемиката по нея на съвещанието на общинския съвет е била съзнателно саботирана. Посочва се, че още веднъж липсва оценката за влияние, изисквана от Закона за нормативните актове.

Природозащитниците декларират, че с наредбата се нарушават жестоко два текста от Конституцията - член 35, който постановява правото на свободно напредване, и член 17 за неприкосновеността на частната благосъстоятелност - поради въвеждането на експлицитен режим за влизане в частна благосъстоятелност. Те акцентират, че в прорез със Закона за нормативните актове с подзаконов акт се вкарват ограничавания и санкции, които не съществуват в закон с по-горен сан.

Вчера в изявление за Би Ти Ви шефът на общинарите в Царево Даниел Скулиев разгласи, че въведените условия са единственият метод общината да се оправи с нерегламентираното настаняване на къмпингуващи на частни терени и попита риторично: " Вие, в случай че дойдете и видите в парцела си 100 палатки, по какъв начин ще реагирате? ".

Като " практическа изгода " от рестриктивните мерки общинарят посочи, че ще задължат къмпингуващите да се записват и по този метод ще оказват помощ на полицията. И изясни: " Като отидеш при нотариуса и си покажеш персоналната карта, а те създадат информация, аз съм имал случаи - от въпросната информация идва незабавно полицията и задържа съответния човек, защото той е за публично търсене. По същия метод регистрацията ще помогне и на полицията за задържане на кримиконтингента ", изясни той.

Скулиев на собствен ред упрекна къмпингуващите, че нарушават член 17 на конституцията, защото употребяват без разрешение частни парцели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР