Инициативен комитет издига кандидатурата на бившия депутат и заместник-председател на

...
Инициативен комитет издига кандидатурата на бившия депутат и заместник-председател на
Коментари Харесай

Министри на СДС и поддръжници на ГЕРБ издигат кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София

Инициативен комитет издига кандидатурата на някогашния народен представител и заместник-председател на столичния Общински съвет Вили Лилков за кмет на София. Преподавателят по физика в Минно-геоложкия университет Лилков е някогашен член на Съюз на демократичните сили, като е измежду учредителите е на ДСБ.

Лилков бе претендент за кмет на София през 2015 година от Реформаторски блок, като получава 38 113 гласа - 9.62%. За спечелилия тогава Йорданка Фандъкова от ГЕРБ гласоподават 238 500 души (60.17%). На изборите за кмет на София през 2019 година показва поддръжката си за трети мандат на Фандъкова. През 2021 година влиза в инициативния комитет, който издига Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ, за президент на България

В началото на април бе измежду стоте, представители на културата, политическия и публичния живот и научните, които излязоха с писмо, в което призоваваха политическите партии, които се дефинират като проевропейски, да реализират съгласие и да образуват парламентарно болшинство, което след това се случи с лъчение на държавно управление сред " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ.

В изявление пред " Труд " от 13 юли Лилков излага вижданията си за ръководство на София, а на въпрос ще одобри ли да бъде издигната кандидатурата му споделя:

" Това е една приятна изненада, тъй като аз от 2017 година съм се дистанцирал от дейната политика, само че не съм се изолирал. Проучвам тоталитарното минало, пиша книги, вземам участие в начинания, показвам отношение към политическите събития. Явно това се прави оценка. Много хора ми се обаждат, даже от някои партии. Засега следя с интерес ".

Списъкът с подкрепящите издигането на кандидатурата на Лилков е оповестен в неотдавна основаната фейсбук група " Вили Лилков за кмет на София ". Сред тях са Аня Пенчева, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Ивайло Цветков - Нойзи, Иван Лечев, Теди Москов, някогашният министър на защитата от Реформаторския блок Николай Ненчев, някогашните министри от Съюз на демократичните сили Муравей Радев, Надежда Нейнски и някогашният народен представител от Съюз на демократичните сили Иван Сотиров.



Единствената за кмет на София за локалните избори през есента към този момент е на Васил Терзиев, подсилен от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Спаси София " и гражданската самодейност " Екипът на София ".

Неофициално за евентуален претендент на ГЕРБ се сочи ръководителят на Общинския съвет Георги Георгиев. Преди дни водачът на партията Бойко Борисов, че е подготвен на диалози, в случай че се образува " дясноцентристки блок, тъй че София да остане синя ". Сред подкрепилите самодейността за Вили Лилков личат поддръжници на партията като Виктор Димчев и Антоанета Христова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР