Инициативата се проведе под егидата на областния управител Анатоли СтаневБлизо

...
Инициативата се проведе под егидата на областния управител Анатоли СтаневБлизо
Коментари Харесай

Ученици от Ветово почетоха Апостола на свободата с викторина

Инициативата се организира под егидата на регионалния шеф Анатоли Станев

Близо 80 възпитаници от най-голямото ветовско учебно заведение СУ „ Васил Левски “ участваха във викторина, отдадена на Апостола на свободата. Инициативата се организира под егидата на регионалния шеф Анатоли Станев и се осъществя с поддръжката на кмета на Община Ветово доктор Мехмед Мехмед, началника на Регионалното ръководство на образованието в Русе доктор Росица Георгиева и преподавателския състав на учебното заведение.

В рамките на събитието младежите, които бяха сред 8 и 12 клас, научиха редица забавни обстоятелства за националния воин. Сред тях имаше голям брой детайлности за живота и делото на Левски, само че несъмнено максимален интерес провокираха няколко детайла, останали за необятната общност. Те бяха свързани с това, че Дяконът е обичал музиката и обичаното му произведение е било Химнът на Пресвета Богородица, както и че той е бил висок към 171 – 172 см.

Гимназистите бяха мощно заинтригувани и от биографията на Левски, свързани с неговите четири братя и сестри, а също и от данни за родовете, от които произлиза. Младежите бяха впечатлени и от това, че се смята, че Левски е прекосявал през русенско към 10 пъти, както и че първото честване в района, обвързвано с него, е било през 1902 година в Доходното здание. Те имаха опцията да подредят и два електронни пъзела, които бяха основани по картините на Никола Кожухаров и Борис Ангелушев – „ Залавянето на Апостола “ и „ Обесването на Левски “.

Онлайн викторината и уеб-базираните пъзели са създадени от специалисти в Областната администрация.

Според шефа на гимназията Стефка Тончева сходни събития предизвикат учениците освен да учат написаното в учебниците, само че и да продължат да търсят спомагателни познания.

В учебното заведение се образоват близо 320 възпитаници от 1 до 12 клас, като в СУ „ Васил Левски “ се оферират и паралелки с професионална устременост. Сред тях са електрообзавеждане на производството, минна електромеханика и технология на неорганичните субстанции. Интересен факт е, че единствено три учебни заведения в русенско носят името на Апостола на свободата – това във Ветово, СУ „ Васил Левски “ в Русе и главното учебно заведение в Тръстеник.

Припомняме, че тази събота от 11:00 часа в Парка на възрожденците в Русе ще се организира гала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Левски. Мероприятието се провежда от Община Русе и Областната администрация.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР