Инициативата Правосъдие за всеки (ИПВ) съобщи, че прекратява споразумението си

...
Инициативата Правосъдие за всеки (ИПВ) съобщи, че прекратява споразумението си
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки прекрати споразумението си с ПП-ДБ заради проекта за промени в Конституцията

Инициативата " Правосъдие за всеки " (ИПВ) заяви, че приключва съглашението си с " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) поради противоречие с в Конституцията, импортиран в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

От гражданската организация споделиха на конференция в Българска телеграфна агенция, че са взели участие в правенето на план за промени в главния закон по линия на правосъдната власт дружно с ПП-ДБ, само че е имало разлики, в това, което обединението е показала, и още повече с импортираното от трите парламентарни групи.

Сред концепциите на ПП-ДБ са са делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа, орязване на пълномощията на основния прокурор, ограничение на мандатите на кметовете до два следващи, самостоятелна конституционна тъжба и смяна в националния празник - вместо 3 март, 24 май . От ГЕРБ и Движение за права и свободи възразиха единствено против ограничението на кметските мандати.

Според „ Правосъдие за всеки “ с измененията, които засягат основния прокурор, обаче не се понижават пълномощията му. Било е реализирано съглашение с десните мандатите на двамата ръководители на висшите съдилища и основния прокурор да бъдат понижени от 7 на 5 години . Така е записано и в плана, само че с добавката, че тримата имат право на още един мандат.

На процедура по този начин излиза, че е допустимо един човек да изкара на подобен пост два мандата или общо 10 години , което е повече, в сравнение с Конституцията разрешава даже в този момент, разясниха от организацията.

Освен това, съгласно плана, откакто Висшият правосъден съвет бъде разграничен на съдийски и прокурорски, основният прокурор ще управлява последния, а сделката с ПП-ДБ е била отпред да бъде министърът на правораздаването, е в този момент той даже отпада като член по право, прецизираха от " Правосъдие за всеки ".

Според техния разбор основният прокурор и отсега нататък ще упражнява методическо управление върху прокуратурите, откакто в плана е записано, че той ще бъде административен началник на висшата прокуратура.

" Ние държим да знаем кой е създателят на текстовете, появили се в плана, след представянето му от ПП-ДБ ", сподели ръководителят на ИПВ Велислав Величков .
 Велислав Величков
Той прикани ръководителя на парламентарната правна комисия да провежда публичен спор и предизвести да не се отстрани публичното разискване.

" Ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят правосъдната промяна с реплика за опазване на статуквото. Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков ", добави Величков. - " Ние изрично ще се противопоставим, тъй като осем години водим битка не с цел да получим втори „ исторически компромис “ или поредна реплика ".

Той подсети за така наречен исторически компромис по правосъдната промяна от 2015 година сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Реформаторския блок.

От ИПВ означиха, че държат на отпаднала препоръчана от тях смяна в член 120 на Конституцията. Тя гласи, че не предстои на ограничение със закон обжалването на административни актове, с които се засягат правата и свободите на жителите, уредени в Конституцията, в правото на Европейски Съюз и в интернационалните контракти, по които България е страна.

От самодейността споделиха, че за второто четене на измененията, в случай че би трябвало ще провеждат и митинги, с цел да върнат текста.

Величков подсети за предизборното заричане на ПП-ДБ да съобрази конституционните предложение с " Правосъдие за всеки ", след което в този момент единствено им било обявено за готовия план.

" От този миг нататък считаме, че повече нямаме съглашение с ПП-ДБ, нито едно нещо не е изпълнено от това съглашение ", сподели още той.

От ИПВ показаха, че към този момент няма да работят с нито една политическа мощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР