Инициативата на ЕС, в която не участват само България и

...
Инициативата на ЕС, в която не участват само България и
Коментари Харесай

България се включва в инициативата за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна

Инициативата на Европейски Съюз, в която не вземат участие единствено България и военно неутралната Ирландия, беше оповестена през март и финализирана през месец май, само че страната ни се въздържа от присъединяване. За задачата Европейски Съюз отделя 2 милиарда евро.

 

Кога ще бъде гласувано решението, към момента не е ясно, само че посредством него страната ни ще нотифицира Европейски Съюз за желанието да се причисли. Целта на самодейността е да бъдат обезпечени 155-милиметрови снаряди по стандарт на НАТО. България не разполага с такива снаряди и оръжейни системи, само че възнамерява план за рационализация и закупуване на такава артилерия.

 

Новината идва на фона на подписания преди дни в Брюксел меморандум за присъединяване в Многонационалната самодейност на НАТО за депозиране на муниции (MAWI), която разрешава складирането на авансово избрани боеприпаси и муниции (Prepositioned Stock) в страни членки, като единият от акцентите в програмата е разполагането на такива за задачите на 8-те батальонни бойни групи по Източния фланг.

 

Разполагането на амуниции и муниции ще се случва на база двустранни спогодби сред страните членки и ще е на непринуден принцип. Многонационалната бойна група на НАТО у нас се управлява от Италия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР