Инициативата дойде, след като правителството изпрати в Европейската комисия териториалните

...
Инициативата дойде, след като правителството изпрати в Европейската комисия териториалните
Коментари Харесай

Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът Денков - Габриел? /обобщение/

Инициативата пристигна, откакто държавното управление изпрати в Европейската комисия териториалните проекти за въглищен преход, бяха признати промени в Закона за енергетиката за либерализация на пазара за електрическа сила за битови консуматори, както и Пътната карта за климатична индиферентност.

 

Заседанието на Народното събрание стартира, откакто се записаха 150 депутати и с това в залата имаше кворум. Депутатите са общо 240 и с цел да стартира съвещание, би трябвало да са регистрирани най-малко половината плюс един, или минимум 121.

По предложение на Българска социалистическа партия дебатът ще се излъчва по Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ). За това гласоподаваха депутатите от всички парламентарни групи като се изключи " Продължаваме промяната - Демократична България ".

 



 

Министър Румен Радев показа свършената работа в бранш „ Енергетика “: „ В министерството се водим единствено от ползите на жителите. Действията ни досега са свързани със запазването на активността на въглищните централи в името на енергийната ни сигурност. Преговорите по ПВУ са почнали от първите дни на този кабинет и не престават. Не сме неглижирали решението на Народно събрание, гарантиращо запазването на терените на „ Мини Марица Изток “.

 

" Ако рецензиите от страна на ГЕРБ са откровени, да поддържат вота ", прикани водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

 

" ГЕРБ няма да е партията, която ще смъкна това държавно управление ", отговори Борисов.

 

За " Възраждане " и " ИТН " крахът на кабинета " Денков " е неминуем.

 

" Винаги е допустимо да бъде свалено държавното управление ", съобщи Костадин Костадинов.

 

" Дали в този момент, или идващият път, това държавно управление ще си замине. Това е незаконно държавно управление, заченато в грях ", разяснява Тошко Йорданов.

 

" Това е загуба на време за Народното събрание. Безплоден избор, който няма да докара до нищо ", съобщи Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

 

" Просто се чудят по какъв начин да се настоящи преди локалните избори и по тази причина вкарват цялото Народно заседание да се занимава с по този начин много глупави техни дейности ", разяснява Кирил Петков.

 

За да бъде сполучлив вотът на съмнение са нужни минимум 121 гласа.

 

Какви са претекстовете на вносителите?

 

България е напът да се трансформира от експортьор на електрическа енергия във вносител с всички, произлизащи от това опасности. Това съобщи Искра Михайлова от „ Възраждане “ от името на вносителите на вота на съмнение в бранш „ Енергетика “ към държавното управление на Николай Денков.

 

По думите на Корнелия Нинова от Движение за права и свободи ръководството съставлява " риск за националната сигурност ".

 

" Безотговорните дейности на това държавно управление подписаха смъртната присъда на българската енергетика ", уточни Михайлова от " Възраждане ". В претекстовете се показва, че още в годините са били затворени блокове на АЕЦ ”Козлодуй ”, зачеркнат е бил планът АЕЦ „ Белене ”, провалени са били газопроводът " Южен поток " и нефтопроводът " Бургас - Александруполис ", а бъдещето на въгледобива у нас е ставало все по-неясно.

 

Отговорът на Политическа партия:

 

" Не знам по какъв начин тези 128 дни имат нещо общо с тематиките, които вие преплитате в претекстовете - закриване на блокове на АЕЦ " Козлодуй “, неосъщественият план " Белене “, проваленият нефтопровод " Бургас-Александруполис “,. И добави, че съгласно основателите на вота, Денков носи отговорност и за миналите 30 години.

 

В 11:00 часа ръководителят на Народното събрание Роен Желязков разгласи отмора, като дебатът ще продължи в 11:45 часа. Възстанояването на дебата обаче закъсня, като депутатите се върнаха в зала малко преди 13:00 часа. Причината - съвещание на председателския съвет в Народното събрание, на което е била разисквана националната сигурност в подтекста на войната против Държавата Израел и войната в Украйна. 

 

След почивката тонът в пленарна зала се изостри

 

За евакуиране на териториалните проекти, излизане на България от Зелената договорка, прекъсване на заплащанията, унищожаване на глобите против Русия, обновяване на плана за АЕЦ “Белене ” заприказва от трибуната на Народното събрание депутатът от “Възраждане ” и кандидат-кмет на София Деян Николов.

 

Думите му провокираха.

 

“Лъжци! Измамници! Не са ли ТЕЦ-овете на загуба? Кой ще заплаща заплатите на тея хора, които вие лъжете? ”, ядоса се Митев, който добави, че “пушекът на ТЕЦ-овете е черен като черните сърца на “Възраждане ”.

 

Личен стана дебатът в пленарна зала към импортирания от опозицията избор на съмнение. След като Митев от ПП-ДБ захапа Николов от " Възраждане " поради кариерното развиване на майка му и присъединяване и в партия " ВОЛЯ ", самостоятелният народен представител има ли брат и какво е общото на депутата с компания, която ще получи милиони по ПВУ.

 

“Господин Рибарски, бихте ли ми обяснили за компанията “Металик ” АД на Дечко Колев, която ще получи 185 млн. евро от ПВУ? Какви връзки имате с него и в действителност ли ви е чичо, тъй като от Стара Загора ми се обадиха от структурата на Политическа партия и ми споделиха, че сте родственици. Разбрах и друго - имате брат, който се споделя Атанас. Тъща му е назначена за шефка в Стара Загора? Вие май се превръщате в Делян Добрев - цялата рода я назначавате в Стара Загора ”, съобщи Радостин Василев.

“Ако имате нещо да кажете резонно - кажете го. Имате късмет с този избор на съмнение. Чичо, вуйна, тъст… не знам какви родственици ще ми измислите - това са опашати неистини и изместват фокуса. Мини и ТЕЦ-ове все по-трудно ще извършват отговорностите си, няма да има пари за заплати. Хора стоят на автомагистралите две седмици и вие ги употребявате в предизборна акция ”, отговори Радослав Рибарски.

 

С гневна тирада от трибуната на Народното събрание депутатът от ПП-ДБ у нас Елеонора Митрофанова. " Тези хора споделят, че енергетиката ще почине. Ще почине съветската взаимозависимост в нашата енергетика ", безапелационен беше Божанков. 

 

Малко преди 15:00 часа дебатът завърши. Предстои гласуването на плана на решение не по-рано от 24 часа след привършване на разискванията.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР