Ингвар Кампрад, който създаде Ikea и я превърна в международен

...
Ингвар Кампрад, който създаде Ikea и я превърна в международен
Коментари Харесай

Почина създателят на Ikea. Как Ингвар Кампрад изгради своята империя?

Ингвар Кампрад, който сътвори Ikea и я трансформира в интернационален водач в областта на обзавеждането за дома, умря в събота на 91-годишна възраст. Смятаният за един от най-емблематичните бизнесмени на 20 век и част от листата на най-богатите хора в света си е отишъл в дома си в родния си град Смоланд.

Именно там преди 75 години той основава компанията с пари, дадени му от татко му като подарък за положителното му показване в учебно заведение макар че има дислексия. Тогава Ингвар е едвам на 17 години.

Той основава марката Ikea, като употребява буквите си (IK), прибавя името на фермата, където е израснал - Елмтарид (Е) и наименованието на близкото село Агунарид (А).

" Ингвар Кампрад беше популярен бизнесмен с характерен за южните шведи темперамент - работлив и твърдоглав, изпълнен с топлота и с искра в очите. Той работи до края на живота си, оставайки правилен на мотото си, че доста неща занапред могат да бъдат направени ", се споделя в формалното известие на Ikea.

Неслучайно той е именуван един от най-хубавите бизнесмени на предишния век, а самите Шведи считат, че Кампрад е съдействал доста, с цел да разпространява страната им.

За няколко десетилетия той основава същински интернационален колос с над 380 магазина и продажби за повече от 36 милиарда евро към 2016 година.

Освен с този си триумф Кампрад става прочут и със скромния си метод на живот макар че се подрежда измежду най-богатите хора в света. Той кара остарялото си Volvo години наред и си купува облекла втора ръка.

В изявление за TV4 през 2016 година той разяснява по този случай, че е в природата на хората от Смоланд да бъдат спестовни.

" Така, както съм облечен сега, не мисля, че съм с нещо, което не е било купено на битака ", споделя той тогава.

Веригата Ikea навлезе и на българския пазар преди няколко години, като сега има обекти в София, Варна и Бургас. През 2015 година Кампрад пристигна на импровизирано посещаване у нас. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР