Информацията за връзки на Васил Божков с Пригожин е част

...
Информацията за връзки на Васил Божков с Пригожин е част
Коментари Харесай

Организиран панаир срещу Васил Божков или уговорен мач?

" Информацията за връзки на Васил Божков с Пригожин е част от целия панаир, който е проведен. Случаят на Божков не би трябвало да се преглежда изолирано, а да се препрати към безусловно всички сходни каузи против представители на едрия бизнес в България ". Това някогашният министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пред Българска национална телевизия за ареста на Божков след завръщането му в България и обвиняванията по отношение на предприемача - от страна на прокуратурата и в общественото пространство

По думите на Йорданов управляващите в Дубай не изнасят информация. " Няма предпазен очевидец, има очевидец с неогласена идентичност, за Божков се знае доста добре какво може да каже и против кого. Относно гибелта на Ангел Христов, убийството на Къро, убийството на Алексей Петров няма да се разбере нищо и това дава необятно поле за спекулации ", разяснява още той. Според Йорданов не се чакат нови арести.

Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията пък уточни, че тематиката за съветските връзки на Божков слага доста въпроси за съветското въздействие в българската политика и стопанска система. " Последният образец е с Алексей Петров - той беше изцяло оневинен от българския съд ", изясни той.

Пред bTV престъпният психолог Росен Йорданов изрази мнението, че ролята, която би трябвало да изиграе Васил Божков, е обвързвана с локалните избори. " Хрониката на събитията стартира от атентата против Иван Гешев, минава през визитата на президента в Южна Африка, следва убийството на Къро, линчуването на основния прокурор, сглобката, кандидатирането на Васил Терзиев за кмет и финалът - убийството на Алексей Петров ", съобщи той.

По думите му Васил Божков има репутацията на човек, който не играе в неуговорени мачове. " Целият му обществен облик е, че той обича да играе в уговорени мачове. От обвиняванията на прокуратурата се вижда, че той дълго време си е уговарял мачовете, свързани с неговия бизнес. Има информации, че си уговаря мачове с хора от обкръжението на Путин, с Пригожин ", уточни Росен Йорданов. Той сподели още, че Божков е имал връзки с дълбоката страна. Според Йорданов основният въпрос е не за какво се е върнал Васил Божков, а с кого е сключил договорка. " Според мен с хора от дълбоката страна - с Държавна сигурност (ДС). Това е система от връзки и хора, като ще забележим дали имат свои представители в правосъдната система, или на господин Божков е препоръчан един сякаш уречен мач, само че той би трябвало да изиграе една друга бутафорна роля ", добави той.

Криминалният психолог съобщи още, че за дейностите на хората, които са предразположили Божков да реши да се прибере в България, е значимо дали той ще остане в ареста и под каква форма. " Ако бъде с парична гаранция, евентуално някой нещо му е заречен, в случай че бъде с гривна или в ареста - евентуално мачът не е добре уречен ", добави той. Йорданов счита също, че няма по какъв начин обвиняванията против Васил Божков могат да отпаднат, в случай че той свидетелства. " Не мисля, че Васил Божков има късмет да завоюва локалните избори. Чрез кандидатурата на Васил Терзиев, който има тежко Държавна сигурност минало, мисля, че това е огромната цел - обществото да одобри хора с сходна биография ", означи още той.

От своя страна политологът Стойчо Стойчев не мисли, че Васил Божков има политически упоритости. Според него той просто желае да оказва въздействие, каквото е имал през годините. " Смятам, че има и в този момент, защото е огромен финансов фактор. Мнозина са тези, които стоят зад цялата организация. Мафията е неперсофицирана. Няма значение персонално кой стои зад схемите ", уточни Стойчев.

Той сподели още, че политиците показват равна раздалеченост от Бойков бягат от него като " демон от тамян ". " Борисов не може да отхвърли, че се познава и с Божков, и с Петров, само че всички останали отхвърлят всевъзможни връзки. Това е малко евентуално - да не са се виждали и запознавали. Бяха на погребението на Алексей Петров, тъй като бяхме сътрудници в Пловдивския университет, където той ме предложения да преподавам ", съобщи Стойчо Стойчев. Според него не е инцидентно, че Васил Божков се върна в България ден след погребението на някогашната барета.

По думите на Стойчев Божков е написал, че всички спънки пред неговото завръщане са отпаднали, като по мнението му става въпрос за нещо което се е случило в околните седмици. " През последните седмици единственото значимо нещо, което стана, беше убийството на Алексей Петров. Дали самият Петров е бил спънка пред завръщането на Божков, мога единствено да предсказвам ", добави той.

Стойчев разяснява също и връзката на Иван Гешев със случая с Божков: " Бившият основен прокурор Иван Гешев оповести и преписка на Божков във връзка с президента. Не знам за какво ползата пада върху всеки различен, само че не и върху Иван Гешев. Той в новото амплоа би могъл да опише някои неща. "

По мнение на юрист Димитър Марковски няма риск в бъдеще Васил Божков да се укрие. " Самият факт на неговото завръщане значи, че явно има желание да взе участие в процеса на събиране на доказателства. Моментът на неговото завръщане съгласно мен е селекциониран деликатно и не е решил просто по този начин да се качи на самолета ", съобщи той. Запитан дали е допустимо Васил Божков да бъде освободен против парична гаранция, Марковски отговори, че е " безусловно вероятен сюжет " да му бъде избрана по-лека мярка за неотклонение.

" Лично на мен претекстовете на Софийския градски съд ми се костват малко особени. Съдът е приел, че има риск господин Божков да се укрие от органите на следствието, което съгласно мен не дава отговор на тази фактология, която всички видяхме ", сподели още той. Според юриста обаче на този стадий от хода на наказателното дело против Божков мъчно може да се приказва за някаква сделка. " Ако следим процесуалното държание на прокуратурата, виждате, че тя не дава поръчка да има някакво снизходително отношение по отношение на образуването против него наказателно дело ", разяснява Димитър Марковски. По думите му такива покупко-продажби като в американските филми са безусловно невъзможни в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР