Информацията, предоставена от Министерство на външните работи и Министерство на

...
Информацията, предоставена от Министерство на външните работи и Министерство на
Коментари Харесай

Икономическият съвет обсъди процедурите по присъединяването към ОИСР

Информацията, предоставена от Министерство на външните работи и Министерство на стопанската система, за процесите по присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване бе призната по време на постоянното съвещание на Национален стопански съвет (НИС) в Министерството на стопанската система. Дневният ред на съвещанието бе воден от министъра на стопанската система Емил Караниколов. Участие в него взеха още представители на разнообразни министерства, както и на работодателските организации.

Участващите в полемиката се съгласиха, че участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще увеличи доверието в българската стопанска система от страна на интернационалните финансови среди и вложители. Освен това ще ускори ролята на България в района на Югоизточна Европа като приета стопанска система, която взе участие интензивно във образуването на политиките и използването на положителните практики на районно ниво. Процесът по съгласуваност на присъединителния развой на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и раз се управлява от Министерство на външните работи. В началото на 2017г. още веднъж има активизиране в напъните за присъединение на България към Организацията. В тази връзка беше изказано мнение за отделяне на две цели – краткосрочна: приемане на покана за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и дълготрайна: присъединение към Организацията. След извършените разисквания НИС предложи на всички ангажирани с тематиката ведомства и на приетите за представителни на национално ниво работодателски организации да засилват активността си за разпространение на преимуществата от участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и за осъществяване на нужните стъпки за присъединението на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Членовете на НИС одобриха също по този начин предложенията на Министерство на външните работи за основаване на непрекъснато настоящ междуведомствен координационен механизъм за дейностите, свързани с участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и за приемане на финансово обезпечена „ пътна карта “ за идващите три години.

В дневния ред на НИС бе разисквана и информация по отношение на използването на дуалната система на образование в България, показана от Министерство на образованието и науката и Министерство на стопанската система. Стана ясно, че за 2016/2017 година са се обособили 58 паралелки с 1332 ученика, което е прогрес във връзка с процесите, свързани с превъзмогване на дефицита на квалифицирани фрагменти за предприятията в България и понижаване на младежката безработица. Бяха дефинирани 3 цели: присъединяване на бизнеса в правенето на образователните стратегии за дуално обучение; регламентиране на нов вид трудов контракт за дуално образование на ученици; основаване и поддържане на регистър/списък на предприятията, които вземат участие в процеса на тази форма на обучение като наемат възпитаници на работа.

В края на съвещанието бе взето и решение Министерство на стопанската система да даде на работодателските организации цялостна информация за всички събития, свързани с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР