Информация за участници в организирани престъпни групи, които продължават незаконната

...
Информация за участници в организирани престъпни групи, които продължават незаконната
Коментари Харесай

Тенденции и причини за неосъществени от ГДБОП арести от 2018 г. до момента

Информация за участници в проведени незаконни групи, които не престават противозаконната си активност
В хода на работата по документиране на незаконната активност на групите по досъдебните производства се организират голям брой срещи сред проверяващите екипи на ГДБОП и наблюдаващите прокурори по съответните каузи. След като екипите изпълнят в целокупност напътствията на наблюдаващите прокурори, чиновниците уговарят дата или период, в който да се пристъпи към задържане на участниците в проведената незаконна група /ОПГ/. От страна на проверяващите екипи се подхващат нужните дейности за организация на процесуално-следствени дейности /ПСД/ и застраховане на лица и адреси, приготвят нужните проекти и заповеди. Оказват подпомагане на прокурорите за внасянето на настояванията за избрания за адресите и лицата по досъдебните производства. Наблюдава се наклонност след осъществяването на тези дейности, макар основаната цялостна организация и съгласувана дата за осъществяване на профилирана полицейска интервенция /СПО/, наблюдаващите прокурори да анулират реализацията, като показват следните претекстове за общо 15 досъдебни производства:

Висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализирана прокуратура;

Допълнително прецизиране на адресите и лицата, по отношение на които да бъдат осъществени ПСД с оглед тяхното намаляване;

Неконкретизирано устно предписание на Административния началник на Специализирана прокуратура.

За прекъсването или забавянето на работата по тези досъдебни производства, още през октомври предходната година основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров изпрати писмо до Инспектората на Висшия правосъден съвет. В него той осведоми за зараждащите от това усложнения в следствието на проведени незаконни групи.

Към момента неосъществените незаконни групи, за които ГДБОП има подготвеност за деяние след глоба на наблюдаващ прокурор, са както следва:

Отдел „ Корупция и изпиране на пари “

1. Директива за птиците №…/ 2019 година на СО-СП, прочие пр. №…./2019 година по разказа на СП, формирано по член 321, алинея 3, вр. алинея 2 от Наказателен кодекс и член 242 и член 253 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващ прокурор: В. Ф.

Извършени дейности: На работна среща е планувана реализация на 27.03.2020 година, която не е извършена. Отмяната е и поради въведената епидемиологична конюнктура в страната. Междувременно, на 17.02.2020 година в ГДБОП е постъпило разпореждане от наблюдаващия прокурор за осъществяване на дейности по следствието взаимно със чиновници на ДВС-МВР и КПКОНПИ. Впоследствие няма извършени взаимни дейности сред чиновниците на ГДБОП, ДВС-МВР и КПКОНПИ. През декември 2020 година, по самодейност на ГДБОП е извършена нова работна среща с наблюдаващия прокурор, на която той е изискал да му бъде направена нова систематизирана информация по случая. Справката е изпратена в СП на 15.01.2021 година До момента няма извършена нова работна среща на екипа, работещ по случая.

2. Директива за птиците../2020 година по списък на СО-СП, прочие пр. № …/2020г. по разказа на СП, формирано по член 321, алинея 3, т. 2 във вр с алинея 2 вр. член 255, алинея 3 и член 253, алинея 1 и 2 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващ прокурор: Д. Г.

Извършени дейности: На работна среща е планувана реализация за 18.05.2021 година Получени са избрания за дейности по следствието, позволени от СНС. При подготовка на реализацията и при правенето на взаимен проект със СП, на 14.05.2021 година е получено предписание от управлението на ГДБОП за анулация на реализацията, по инструкции от СП.

3. Директива за птиците № …/2019г. по разказа на ГДБОП, пр.пр. № …./2019 година, по разказа на СП, формирано по член 321 алинея 3 вр. алинея 2, във вр. с член 248а, алинея 2 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващ прокурор: Й. Г.

Извършени дейности: През юли 2020 година е извършена работна среща от екипа, на която е планувано провеждането на дейности по следствието. До момента не е извършена нова работна среща на екипа, работещ по случая. Наблюдаващият прокурор желае писмен отчет без да му се рапортува досъдебното произвеждане /ДП/, не дава инструкции.

ДРУГИ ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА

4. Директива за птиците №…/2019 година на Следствен отдел към окръжна прокуратура при СП, прочие пр. №…./2019 година по разказа на СП за закононарушение по член 321 и член 255 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващ прокурор: И. М.

Извършени дейности: Работата по случая е почнала въз основа на добита оперативно значима информация за проведена скица за осъществяване на закононарушения срещу данъчната и осигурителната система – машинация с Данък добавена стойност посредством обявление на привидни вътрешнообщностни доставки /ВОД/ към европейски контрагенти с профил на „ изчезнал търговец “ и притежатели български физически лица. В схемата за машинация с Данък добавена стойност вземат участие група регистрирани по реда на ЗДДС български търговски сдружения. С писмена информация информацията е докладвана в СП в края на 2019 година. Последната среща с наблюдаващия прокурор е през месец март 2021 година През май 2021 година по делото е осъществен разбор от чиновник на ГДБОП, който е изпратен на вниманието на следовател.

5. Директива за птиците №../2019 година по разказа на СБОП Перник, прочие пр.№…/2019 година на СП за закононарушение по член 321, алинея 3, алинея 2 от

Наблюдаващ прокурор: И. М.

Извършени дейности: В СБОП Перник е получена информация, че от 2014 година досега членовете на ОПГ записват компании с фиктивна активност от вида „ изчезнал търговец ” за осъществяване на активност срещу осигурителната система на страната, които в следствие са трансферирани на лица с невисок обществен и учебен статус. От СП е планувана реализация на 23.03.2020 година, която е отсрочена (първоначално за 17.06.2020 г.). Изготвени са заповед и проект за реализация. В хода на следствието по Директива за птиците са провеждани срещи с наблюдаващия прокурор, последната – през юни 2021 година, като по субективни аргументи е уговорено пристъпване към реализация през септември 2021 година Наблюдаващият прокурор отхвърля осъществяване на СПО.

6. Директива за птиците №../2019 година по разказа на СБОП Варна, преобразувано в сл. дело №…/2019 година, прочие пр. №…./2019 година на СП, формирано за закононарушение по член 159а, вр. член 321, алинея 3, прочие 2 от Наказателен кодекс

Наблюдаващ прокурор: М. М.

Извършени дейности: В осъществяване на признатите решения от извършена координационна среща на 14.02.2020 година, от наблюдаващия прокурор е направена Европейска заповед за следствие (ЕЗР). Предстои Директива за птиците да бъде изпратено по подготвеност на Варненската окръжна прокуратура за продължение на следствието.

7. Директива за птиците №../2020 година по разказа на СБОП Варна, прочие пр. № …/2020 година по разказа на СП, формирано за закононарушение по член 321 във вр. с член 354а и член 354в от Наказателен кодекс против ОПГ за произвеждане и разпространяване на марихуана на територията на област Варна.

Наблюдаващ прокурор: М. Н.

Извършени дейности: За всички осъществени оперативно-издирвателни дейности /ОИД/ и дейности по следствието е известен наблюдаващият прокурор. На 02.06.2021 година е извършена работна среща от проверяващия екип и наблюдаващия прокурор по Директива за птиците, на която са получени устни инструкции. Изпратен е писмен отчет по член 203 от Наказателно-процесуален кодекс, без да се изисква самото дело от наблюдаващия прокурор. Дадени са инструкции, които в случай че бъдат извършени, биха довели до разконспириране на активността на лицата от ОПГ. Към сегашния миг има отвод от страна на СП да се организира СПО по делото.

8. Директива за птиците №./2019 година на СБОП Варна, прочие пр. № …./2018 година на СП, формирано за закононарушение по член 321, алинея 2 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващ прокурор: С. К.

Извършени дейности: Има опция за осъществяване на дейности по следствие с оглед събиране на доказателства и привличане на обвинени лица за присъединяване в ОПГ. През октомври 2021 година е изпратено към Оперативна програма – Варна.

9. Директива за птиците №../ 2020 година на СБОП Варна, прочие пр. № …./2019 година на СП, формирано за закононарушение по член 321, алинея 3, вр. алинея 1 и алинея 2, и член 212, алинея 2, член 308 и член 313 от Наказателен кодекс. Преобразувано е в следствено дело при СО-СП при започване на 2022 година

Наблюдаващ прокурор: В. М.

Извършени дейности: Директива за птиците е формирано по отношение на получена информация за длъжностни лица в общинската администрация, извършващи дейности по манипулиране на данни за понижаване на данъчни отговорности и локални такси. Повече от една година няма изговаряне от страна на наблюдаващия прокурор.

10. Директива за птиците № …./2018 година по разказа на СБОП Шумен, прочие пр. № …/2016 година по разказа на Следствен отдел към окръжна прокуратура – СП, формирано за закононарушение по член 220, вр. член 282, вр. член 321, алинея 3 от Наказателен кодекс, касаещо подписване на неизгодни покупко-продажби и корупционни прояви в община. От 2020 година се води спор за подсъдност на делото сред Окръжна прокуратура – гр. Търговище, ВКП и СП.

Наблюдаващ прокурор: П. Б.

Извършени дейности: Установени вреди в изключително огромни размери, нанесени на общината.

11. Директива за птиците …/2020г. по разказа на СБОП – Варна, прочие пр. …./2020г., формирано за закононарушения по член 321, вр. 213а, 214 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващ прокурор: В. Б.

Извършени дейности: Делото е докладвано по член 203 от Наказателно-процесуален кодекс. Към сегашния миг делото е на произвеждане при районна прокуратура. Има отвод от страна СП да се организира СПО по делото.

12. Директива за птиците № …/2020 година по разказа на СБОП В. Търново, формирано за закононарушение по член 321, алинея 6, вр. член 213а и член 214 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващ прокурор: И. П.

Извършени дейности: Директива за птиците се води против ОПГ, извършваща огромна незаконна активност на територията на цялата страна, обвързвана с насилствени дейности при събиране на просрочени парични вноски по отпуснати парични заеми. По случая са осведомени и е извършена работна среща с отдел „ Контратероризъм “ в ГДБОП, на която е конкретизирано работата по случая да продължи в ГДБОП, като формираното Директива за птиците на СБОП-Велико Търново ще бъде обединено с Директива за птиците на ГДБОП, формирано за закононарушение по член 321, алинея 1 от Наказателен кодекс. Събраните все още данни по Директива за птиците са задоволителни за пристъпване към реализация и осъществяване на други ПСД. През месец декември 2021 година е изпратено на отчет по член 203 от Наказателно-процесуален кодекс до прокуратурата.

13. Директива за птиците №../2020 година по разказа на СБОП Плевен, прочие пр. № …/2020 година по разказа на СП, формирано за закононарушение по член 321, вр. с член 159а от Наказателен кодекс против ОПГ, извършваща трафик на хора за милостиня.

Наблюдаващ прокурор: К. Г.

Извършени дейности: За осъщественото досега е известен наблюдаващият прокурор и е взето решение за пристъпване към реализация, без да е конкретизирана съответна дата.

14. Директива за птиците №../2019 година по разказа на СБОП Пловдив-град, прочие пр. …/2019 година по разказа на СП, формирано за осъществени закононарушения по член 321 във вр. с член чл. 277, 278 и 278а от Наказателен кодекс.

Наблюдаващ прокурор: К. С.

Извършени дейности: На 01.03.2021 година делото е изпратено на отчет в СП с претенции по член 161 от Наказателно-процесуален кодекс. Исканията не са импортирани от СП в Специализирания съд и има отвод от страна на СП за осъществяване на СПО. На 03.03.2021 година Директива за птиците е изпратено на наблюдаващия го прокурор, ведно с направено предложение за осъществяване на реализация. На 14.07.2021 година Директива за птиците е върнато в СБОП Пловдив-град с дадени инструкции, постановени от наблюдаващия прокурор за правене на писмен отчет с изложени аргументирани оферти за идни дейности по следствието и интервали на осъществяването им с оглед обмисляне на работна среща по отношение на хода на следствието. Към сегашния миг по делото има назначен нов прокурор, която е изискала делото за запознаване.

15. Директива за птиците № …/2021 година по разказа на Сектор БОП Пловдив-град, прочие пр…./2021 година по разказа на СП, формирано за осъществени закононарушения по член 321 във вр. с член чл. 234 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващ прокурор: Р. М.

Извършени дейности: На 09.06.2021 година са направени избрани претенции по отношение на четири лица от чиновниците на СБОП-Пловдив, само че досега няма отговор от наблюдаващия прокурор. По инструкции се извършват други дейности по следствието. До момента има отвод от страна на СП за осъществяване на СПО.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР