Информация за 450 жители на варненското с. Дъбравино, завърнали от

...
Информация за 450 жители на варненското с. Дъбравино, завърнали от
Коментари Харесай

Областен управител е пуснал фалшива новина за завърнали се от Италия, които не са под карантина

Информация за 450 поданици на варненското с. Дъбравино, завърнали от Италия преди седмица, без да спазят наложителната 14-дневна карантина, се оказа подправена вест, основана не от различен, а от варненския регионален шеф Стоян Пасев. Тя бе публикувана в петък на първо време през Българското национално радио, а по-късно беше представена и от други онлайн и печатни медии с национално покритие.

В петък, два дни преди във Варна да бъде доказан първият случай на инфектиран с ковид, Пасев даде малко изявление за БНР. Според информацията, поместена в уеб страницата на радиото той на първо време осведоми за готовността на здравните заведения в града да посрещнат възможна зараза. След това е представен да споделя следното:

" Само в с. Дъбравино има над 450 души, завърнали се от Италия. Подали сме сигнал и до полицията, и до РЗИ. Дали има заболели? Те нямат навика да вървят по лекари. Дано са си попълнили декларациите и не са излъгали на границата от къде влизат ".

Същите думи на варненския регионален шеф могат да бъдат чути и в записа на изявлението му, обещано за националното радио - тук.

В неделя Емануил Манолов, кмет на община Аврен, само че чиято територия се намира с. Дъбравино, реагира с послание до съгражданите си в уеб страницата на локалната администрация.

" По мотив изявленията в интернет пространството за 450 служащи, завърнали се от Италия във варненското с. Дъбравино, ви убеждавам, че е позволена неточност, тази информацията не е вярна, в село Дъбравино няма завърнали се от Италия или други страни от Европейския съюз лица поданици на община Аврен ", написа Манолов. В края на текста си той прикани за " отговорно държание в тази спешна обстановка ".

Днес " Дневник " потърси регионалния шеф на Варненска област Стоян Пасев с въпрос кой тъкмо му е подал информацията за 450 души, завърнали се в с. Дъбравино от Италия. Той обаче изненадващо отхвърли въобще да е съобщавал както цифрата, по този начин и Италия като страна, от която са се завърнали сезонните служащи.

" По-важното в тази ситуация е, че цели фамилии сезонни служащи се връщат у нас с коли от Испания, Италия и Германия, само че не заявяват че идват тъкмо от там, с цел да не бъдат сложени под карантина ", сподели Пасев в опит да отклони въпросите за изявлението си пред БНР в Петък.

В друга част от диалога варненският регионален шеф сподели, че е бил неопределено представен, че няма визия от къде се е появила цифрата 450 и че " в действителност е станало някакво комплициране ".

" Абсурдно е да се твърди, че в обитаемо място с 1500 поданици от чужбина са се завърнали 450 от тях и това е останало неусетно, разяснява за " Дневник " кметът на Аврен.

Днес пред Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви за различен подобен случай, при който в Пловдив е бил арестуван мъж, разпространявал в интернет погрешната информация, че в образователно заведение в града има 100 души, инфектирани с ковид, а управлението на образователното заведение криело това.
Оценката на Маринов беше, че " разпространяването на сходна погрешна информация е равнозначно на подривна активност ".

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР