Информационният поток в социалните медии днес е доминиран от една-единствена

...
Информационният поток в социалните медии днес е доминиран от една-единствена
Коментари Харесай

България ликува! Вижте реакциите към спечелената от Георги Господинов награда „Букър“

Информационният поток в обществените медии през днешния ден е доминиран от една-единствена огромна вест - Георги Господинов се трансформира в първия българин, спечелил най-престижната интернационална премия за литература в света „ Букър “ .

Писателят получи оценката за романа си „ Времеубежище ” на гала в Лондон във вторник вечер дружно с Анджела Родел, чийто превод на британски разреши присъединяване на Господинов в конкуренцията.

Вижте фотоси от церемонията в галерията тук:
 Голямата нощ на Георги Господинов в фотоси  Голямата нощ на Георги Господинов в фотоси  Голямата нощ на Георги Господинов в фотоси  Голямата нощ на Георги Господинов в фотоси
„ Букър “ се присъжда за художествени творби от целия свят, които са преведени на британски език, а паричното изражение на премията, което ще си поделят писателят и преводачът, е 62 000 $, предава.

Какъв по-чудесен метод да се събудиш на празничния 24 май – или да заспиш още предната вечер, в случай че си гледал церемонията , както направиха някои. В обществените си профили актрисата Теодора Духовникова разгласява видео от момента, в който излиза наяве, че премията печели Георги Господинов.

За да стискат палци на създателя, край маса са събрани още Захари Бахаров, Диана Алексиева, Марта Вачкова, Владо Пенев, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Иван Бърнев, Малин Кръстев, Юлиян Вергов, Владимир Зомбори и други Щом се чува името на спечелилия, измежду компанията настъпва еуфория.



„ Толкова те обичаме..Георги Господинов …❤️❤️❤️ Беше повече страст даже от международното 94’та! “,.

Още известни имена показаха насладата си в обществените медии. „ Георги Господинов, благодаря “, поетът Илиян Любомиров .

Рене Карабаш, зад чийто псевдоним стои писателката Ирена Иванова , също разяснява успеха. „ Този 24-ти май е исторически “,.

„ Слушах речта му и се вълнувах с него, тъй като тази победа не е единствено персонална. Тя е победа и за една дребна страна на име България, в която има надарени писатели, които не по-малко заслужават Букър. Благодарим ти, Георги за това което направи и правиш. Следваме те по пътя, по който с тази премия прекара електричество и лампите които ще светнат ще осветят лицата на още български писатели, книги и преводачи. “

„ Това е първата, само че не и последната огромна победа за българския език. Не го имам вяра. Знам го и го усещам. Най-хубавото следва “, приключва обявата си тя.

Поетът и един от създателите на Edna.bg показа, че е бил уверен в успеха. „ Казах ви още преди месец, че Господинов ще вземе премията. Не е имало вид за различен процес “ ,. „ Дано това помогне на бъдещата българска литература. На идните създатели. Това би била огромната победа. Честито! “

Самият Георги Господинов показа във Фейсбук профила си обръщение във връзка успеха си точно на празника. „ Честит празник! Честито знамение на езика! Имах щастието да произнеса тези думи на български нощес на връчването на Букър в сърцето на Лондон! В навечереието на най-хубавия празник! “, споделя той.



„ Написах тази книга с трийсетте букви на кирилица. Благодаря на всички, които имаха вяра в нея! Благодаря на читателите си, с които сме дружно от години. Беше и е дълъг път. Благодаря на писателите преди мен, от които съм се учил! На българските писатели за всичко изстрадано и написано. За насладата, която видях в България след оповестяването на премията нощес. Радостта поради книга е чиста наслада. Благодаря ви! Възможно е! Иска ми се това да отвори вратата към българската просвета и да ни даде кураж. “

 
 Голямата нощ на Георги Господинов в фотоси  Голямата нощ на Георги Господинов в фотоси  Голямата нощ на Георги Господинов в фотоси  Голямата нощ на Георги Господинов в фотоси
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР