Информационната среда е силно наситена с информация или снимки, генерирани

...
Информационната среда е силно наситена с информация или снимки, генерирани
Коментари Харесай

Георги Марчев: Изкуствен интелект генерира фалшива информация, разпознава се по детайлите

Информационната среда е мощно наситена с информация или фотоси, генерирани от изкуствен интелект, повече от всеки път. За да го разпознаем, би трябвало да обърнем внимание на детайлите. Това сподели заместник-главният редактор на Factcheck.bg Георги Марчев в предаването " Денят на фокус " на  " Фокус " в коментар по тематиката за подправените вести.

За да разпознаем, че едно изображение или видео е генерирано от изкуствен интелект, би трябвало да обърнем внимание на детайлите, посъветва той: " Ако има хора, които са показани на изображението или видеото, дали пръстите на ръцете или самите ръце наподобяват по натурален метод, очите, носът – това са елементи, при основаването на които технологията към момента изпитва компликация ", изясни Марчев. 

Когато пък попаднем на текстово наличие, в чиято меродавност се съмняваме, би трябвало да преценим дали обстоятелствата в текста са проверими: " Ако има данни, да влезем в съответната институция, която се цитира, да проверим дали тези данни са такива, каквито твърди обявата. Ако има изказвания, свързани с дадени събития, да проверим в авторитетни медии дали тези събития са се случили ", посъветва заместник-главният редактор на Factcheck.bg. 

Той уточни, че дезинформацията употребява водачи на мнение, с цел да популяризира погрешни или подвеждащи изказвания, било то в обществените мрежи или в обичайните медии.

" За страдание, в България има представители, които в обичайните медии популяризират дезинформация. Ако приказваме за някакво централизирано разпространяване, тук можем да включим кремълската агитация, която е държавна политика и метод, по който те образуват отношението си към останалия свят. Сайтовете, които са част от целенасочена агитация на дезинформация, разгласяват погрешни изказвания, за които се твърди, че са разбори или мнения, употребяват избрани лица, които са водачи на мнение, с цел да потвърдят тези свои изказвания ", сподели още Георги Марчев. 

Така наречените " уеб сайтове гъби " са свързани с финансова полза от препечатването и разпространяването на погрешни и подвеждащи изявления, изясни той. Наречени са по този начин, поради бързината, с която се основават.

" Те генерират къси, изцяло погрешни, изфабрикувани изявления или просто препечатват от други места погрешни и подвеждащи изказвания. Тези уеб сайтове са цялостни от голям брой реклами от огромните платформи, които оферират издание на реклами ", уточни Марчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР