Информатор от ФБР, свързан с разследване около канадската компания Uranium

...
Информатор от ФБР, свързан с разследване около канадската компания Uranium
Коментари Харесай

Информатор от ФБР е дал показания по урановата сделка между Русия и САЩ


Информатор от ФБР, обвързван с следствие към канадската компания Uranium One е дал писмени показания пред три комисии към Конгреса на Съединени американски щати, пред които е излязъл с изказвания, че Москва в границите на урановата договорка с Вашингтон през 2010 година е изпратила за Съединените ѝщати милиони $ за рестарт на руско-американските връзки, оповестява изданието The Hill, осведомено с текста на показанията.

Информаторът Douglas Campbell отбелязва, базирайки се на представители на съветски държавни служители от нуклеарния бранш, че средствата трансферирани от Москва са били ориентирани към благотворителния фонд на екс президента на Съединени американски щати Бил Клинтън Clinton Global Initiative, което е дало опция да се окаже въздействие върху администрацията на президента Барак Обама, посредством неговия държавен секретар Хилари Клинтън.
Според показанията на Campbell, от Москва са наели лобистката компания APCO Worldwide и са й изплатили възнаграждения за лобистките услуги в размер от 3 млн. $ годишно. Част от тези средства е трябвало да отидат във фонда на Бил Клинтън.

„ Договорът е предполагал заплащания в размер от 750 хиляди $ годишно. АРСО e трябвало гратис да оказва поддръжка на Clinton Global Initiative в границите на напъните за основаване на удобни условия, с цел да се убеди администрацията на Обама да вземе позитивно решение по всички въпроси: от Uranium One до съглашение за нуклеарно съдействие с Русия “, цитира изданието думите на информатора.
Представителни на АРСО декларират за изданието, че тяхното съдействие с Русия и заплащанията към фонда на Клинтън въобще не са свързани, а с тези въпроси са се занимавали друг подразделения на компанията. Освен това от компанията акцентират, че в съглашението за съдействие с Москва не е влизало лобиране по договорката за Uranium One.

От своя страна представител на Хилари Клинтън съобщи, че показанията на Campbell се употребяват за похищение на вниманието от следствието на Робърт Мюлер за вероятни връзки на президента Доналд Тръмп с Русия.

През 2010 година администрацията на Барак Обама утвърди договорка за покупка от съветската компания „ Росатом “ на канадската Uranium One. Постът държавен секретар при Обама заемаше Хилари Клинтън. В Съединени американски щати се развихри сериозен скандал, обвързван с това, че Клинтън освен е позволила договорката, при която огромният производител на уран за американската атомна енергетика Uranium One е минал в действителност под контрола на съветското държавно управление, само че е и получила подозрителна сума пари, свързани с управлението на таза компания. Президентът Доналд Тръмп по-рано съобщи, че „ поради това решение Съединени американски щати са дали на Русия 20% от своя уран “, написа Интерфакс.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР