Инфлацията яде парите за черни дни на бедните, които са

...
Инфлацията яде парите за черни дни на бедните, които са
Коментари Харесай

Инфлацията яде парите за черни дни на бедните, които посягат към спестяванията си заради харчове

Инфлацията яде парите за черни дни на бедните, които са принудени да протягат ръка към спестяванията си, с цел да посрещат увеличените си разходи. В същото време парите на най-заможните рекордно се усилват. Най-дребните депозити в банките – тези до 5000 лв., понижават както като брой, по този начин и като сума. Спестяванията в тях са се стопили за година с общо 71,6 млн. лева Това излиза наяве от статистиката на Българска народна банка за заемите и депозитите на семействата към декември 2022 година, предава " Телеграф ".

Статистика

Намалението при най-малките депозити – тези до 1000 лв., е най-голямо. Като брой те са с 5% надолу, а като сума – с 3,3%. За година са се " изпарили “ 255 664 такива депозита и 27,6 млн. лева в тях.

Следващите по размер сметки – тези с 1000 до 2500 лв. в тях, са с 1% надолу и като брой, и като сума. За последната година са закрити 10 421 такива депозити, а сумата в тях се е стопила със 17,6 млн. лева

Депозитите с сред 2500 и 5000 лв. в тях също понижават с към %. Закрити са 6859 такива сметки, сумата в тях е изтъняла с 26,5 млн. лева

При депозитите, в които вложителите кътат сред 5 и 10 хиляди лева, няма съвсем никаква смяна. А по-големите влогове порастват, като освен това нарастването е най-значително при тези с най-внушителни суми. Именно поради увеличението на едрите депозити в последна сметка парите в банките на семействата през предходната година са с близо 5,5 милиарда лв. нагоре, което е растеж от 8,3% до общо над 72 милиарда лева

Причини

Финансови специалисти акцентират, че освен инфлацията може да е причина за изпаряване на дребните депозити. Възможно е част от тези сметки да са били окрупнени. Например един човек да има по 2500 лв. в няколко банки и да ги е обединил в един по-голям депозит. Депозити се закриват и поради банковите такси и нулевите лихви, а парите от тях се насочват към различни инвестиции, да вземем за пример към спестовни схеми. В годините обратно, преди коронавирус, войната и галопиращата инфлация, също е имало понижение на дребните депозити и изключително на тези до 1000 лв., демонстрира още статистиката на Българска народна банка.

Рекорд

2022 година приключва с връх за депозитите над 1 милион лв.. За година те са се нараснали с 206 броя, като милионерите са съумели да заделят в банките още 784 млн. лева В проценти този растеж е надлежно 19,6 и 28,8 на 100. Така броят на депозитите с над 1 млн. лева към този момент възлиза на 1258. Богаташите кътат в тях общо 3,5 милиарда лева

През предходната година много се усилиха цените, това се разяснява непрекъснато. Поскъпнаха питателните артикули, силата, медикаментите. Това са належащи разноски, които всеки би трябвало да покрива. Част от хората са принудени да си теглят от спестяванията, с цел да посрещнат тези разходи, разяснява икономистът Румен Гълъбинов.

Тенденция

По думите му наклонността дребните депозити да се топят, а огромните да набъбват е от последните 2 година През 2021 и 2022 година виждаме изпод изтъняване на основата на пирамидата – там, където са доста на брой сметки, само че с все по-малки суми, които остават като спестявания. В същото време имаме отчетливо повишаване на депозитната маса в горния връх на пирамидата, там, където са огромните депозити – дребен брой сметки, само че с огромни наличия по тях. Според Гълъбинов обяснението за това е насочването от страна на страната на финансов запас към бизнеса под формата на компенсационни ограничения първо поради ковид-пандемията, а след това и поради войната в Украйна. Тази наклонност се ускорява изключително доста предходната година, тъй като страната насочи доста огромни суми като отплата поради високите сметки за ток.

Има и друга забавна наклонност и тя е позитивна. Това е, че се усилват парите, които българите, работещи в чужбина, пращат на околните си в България. По предварителни данни предходната година те минават сумата от 1,2 милиарда евро. Тези пари още веднъж са ориентирани към по-бедните хора. Така че това е положителната вест, възвръща се този поток на равнищата отпреди пандемията, той компенсира до някаква степен изтънелите сметки на хората, които имат по-малки спестявания, уточни икономистът.

Рекорден растеж на заемите до 1 млн. лева

Рекорден растеж на едрите заеми за семействата от 250 000 до 1 млн. лева регистрира още статистиката на Българска народна банка. Броят на банковите заеми от половин до 1 млн. лева регистрират растеж от 63,4%, а отпуснатите суми са с 61,9% нагоре. При заемите сред 250 и 500 хиляди лв. растежът е с 52-53%. Общо 2 831 210 заема са отпуснати на семействата у нас, сочат данните към декември м.г. Задълженията възлизат на над 33 милиарда лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР