Инфлацията вече надхвърли 17 процента за година, което е рекорд

...
Инфлацията вече надхвърли 17 процента за година, което е рекорд
Коментари Харесай

Бизнесът настоява за стабилност

Инфлацията към този момент надвиши 17 % за година, което е връх от 24 години насам, демонстрира Националната статистика. Често обаче има разлика сред действителната инфлация и чувството на хората за цените в магазините. Освен това инфлацията за всеки обособен човек е изцяло друга.

Как наподобява тя за един пенсионер и за работещ на заплата към междинната -1700 лв.? За да пресметнем, употребяваме специфичен калкулатор за персоналната инфлация, който е на уеб страницата на Национален статистически институт. Там попълняме разноските, които вършим месечно.

В първия случай при пенсия от 500 лв.: имаме разноски главно за храна – в нашия случай 350 лв.. И другото огромно перо е за медикаменти – 70. Добавяме сметките за ток и вода, и препарати.Калкулаторът демонстрира, че за година животът на този пенсионер е поскъпнал с над 18 %.

Правим сходна сметка при работещ на заплата към 1700, при който също главно дава за храна, само че купува и алкохол, а е и пушач. Покрива сметките за дома. След това прибавяме 350 лв. за бензин и пари за ресторант. Неговата инфлация към този момент скача на над 22 %, оповестява Нова тв.

И по този начин: в единия случай приказваме за персонална инфлация от малко над 18 %, а в другия – над 22. Всеки може самичък да си пресметна инфлацията си. Дано да не се шокирате.

На фона на повишаването на живота, което се чака да добие още по-сериозни мащаби през зимата, следващата година може да се стигне и до повдигане на налози, с цел да може страната да има с какво да покрива разноските.

А какви са упованията на бизнеса към ръководещите - настоящи и бъдещи?

Кандидатите за власт към този момент са ясни. 31-а обединения ще се борят за националната обич на 2 октомври. И повечето…със поръчка за първото място.

За обещанията на политиците и за упованията на бизнеса, с цел да остане в България, приказваме с Илия Кръстев от Асоциацията за нововъведения бизнес услуги и технологии. " Бизнесът от една нова власт чака най-много тя да е постоянна. Няма неприятно всеки да желае да е първи. Въпросът е, че малко се вижда това, което като структура ще е устойчиво в идващия парламент.

В подобен миг, като настоящия, да се вършат внезапни придвижвания във връзка с данъчната система, дружно с всички други несигурности, дружно с тази инфлация ", разяснява той.

Инфлация, която забързва така и така стремглавото повишаване на живота у нас, а финансовият министър загатна, че следващата година може да се наложи И да се подвигат налози.

" Винаги приказваме - подвигаме налозите, вършим тези и тези промени. Малко приказваме и малко вършим във връзка с промени. Бизнесът постоянно е в едно състояние, в което във всеки един миг, поради това, че парите не стигат, в действителност някой би трябвало да заплати сметката. Обикновено сметката я заплаща бизнесът и хората ", добавя Кръстев.

По думите му доста български компании отварят офиси в други страни и това ще продължи. С каква скорост и по какъв метод до някаква степен зависи и от изискванията за правене на бизнес в България.

Политиката за поредна седмица е с мирис на газ. " Булгаргаз " се снабди с нов изпълнителен шеф. В последния миг България разгласи, че въпреки всичко ще употребяваме прословутите танкери с полутечен американски газ или не. Отбелязахме и стъпка напред в построяването на газовата връзка с Гърция.

Продължиха политическите разногласията " за " и " срещу " съветски газ, " за " и " срещу " американския газ, " за " и " срещу " по принцип… и без правила.

Бизнесменът Илия Кръстев заключи: " Начинът по който се държи нашата страна, на процедура ми се коства, че от два стола падна на земята. Комуникационната неустановеност, която излъчва, крайният резултат е, че нито с едните, нито с другите сме в положителни връзки или в връзки, в които бихме могли да сме. От една страна, а от друга - когато не можеш да вземеш изрично решение по тези въпроси - не можеш и да си направиш проект по какъв начин действаш в действителност в идващия интервал. За година напред, не за 1-2 месеца ".

Оказва се, че статистиката няма да обработи в точния момент данните от преброяването и по този начин, макар че в много региони популацията фрапантно е намаляло, от там ще бъдат изпратени в Народно събрание толкоз депутати, колкото и преди 10 години.

В изборните описи ще има най-малко милион и половина повече гласоподаватели.

След седмици блуждаене към този момент е ясно - предизборна коалиция сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България " няма да има, а на този декор чуха и други предложения за обединения - къде разумни, къде не. В бизнеса, става известно, партньорствата са по-лесни, в сравнение с в политиката, а и изборът на сътрудници много по-голям.

" В бизнеса до известна степен ние имаме неограничение във връзка с сътрудници, с които може да работим. Ако желаеме да влезем на някои пазари, първото е каква препоръка имаш за този човек. Може ли да разчиташ за това, че той няма да те излъже за това, за което сте се разбрали. Но в случай че не се случи с него, ще се случи с някой различен.

Това в политиката явно не се случва по този метод, тъй като изборът е много ограничен и надлежно търсенето на компромис и изглаждането на компромисите, с цел да се продължи напред, явно в политиката е много по-сложен развой, в сравнение с в бизнеса. Мисля си, че без значение дали приказваме за политика или бизнес, значимо е водачеството, визонерската част и надлежно по какъв начин убеждаваш другите, по какъв начин убеждаваш една по-широка публика, по какъв начин споделяш с обществото. И това са неща, за които би трябвало да ви кажа почтено, че цялата политическа класа има да наваксва по тези тематики ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР